Norge har de høyeste rentene sammenlignet med andre land, med en styringsrente på 4,5 prosent og boliglånsrenter over 5 prosent. Dette gir den tyngste rentebelastningen på 30 år.
Selv om et rentekutt kan komme i mars, forventes rentene å forbli relativt høye frem mot 2027. Den svake kronen og en potensiell global handelskrig kan føre til økte priser.
Likevel har nordmenn tilpasset seg situasjonen, og det er tegn til at lønningene vil øke mer enn prisene i 2024. Boliglån vil være håndterbart for de fleste, men forsiktighet anbefales.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent på grunn av høyere prisvekst, lønnsvekst og lav arbeidsledighet. Banken signaliserer rentekutt i løpet av 2025, men understreker at en for tidlig nedgang kan føre til fortsatt rask prisstigning. Boliglånsrenten forventes å synke til 4,5 prosent innen 2028, mens boligprisene anslås å stige med 8,1 prosent i år. Sentralbanken venter en lønnsvekst på 4,5 prosent i år og 4,0 prosent i 2026. Handelskrigen kan potensielt bremse veksten i norsk økonomi.
10 dager siden
Artikkelen sammenligner Norges rente med land som har ekstremt høye renter. Venezuela topper listen med 59 prosent rente på grunn av økonomisk krise og sanksjoner. Tyrkia følger etter med 46 prosent etter en kraftig renteheving for å stagge inflasjonen. Flere afrikanske land, inkludert Zimbabwe, har også svært høye renter. I Norge er styringsrenten 4,5 prosent, og sentralbanken har signalisert mulige rentekutt i 2025, noe som har blitt møtt med kritikk fra blant annet LO.
3 måneder siden
Sjeføkonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, hovedsakelig på grunn av økte strømpriser. Desember viste en sterk oppgang i strømprisene, som bidro til en generell prisvekst. Kjerneinflasjonen ventes å synke noe, men forblir over Norges Banks mål på to prosent. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende kostnadspress. DNB Markets forventer at Norges Bank vil starte rentekutt i mars, med ytterligere kutt i juni og september. Swedbank mener derimot at prispresset i norsk økonomi er i ferd med å normaliseres, men at årsveksten vil holde seg stabil en periode fremover.
4 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Forbrukerøkonom Magne Gundersen påpeker at dette ikke var overraskende, og at folk flest forventer første rentekutt i mars neste år. Han oppfordrer folk til å holde ut, da rentekutt er i vente. Samtidig melder Norgessjef i Bluestep Bank og Bank2, Sebastian Mikolajczyk, at spesielt unge med boliglån sliter med de høye rentene. Forbruksgjelden er høy, og antallet inkassosaker øker, men det er et lyspunkt at renten ikke ser ut til å øke ytterligere.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
4 måneder siden
Handelsbanken spår en kraftig boligprisvekst i 2025, spesielt i Oslo og Tromsø, drevet av forventede rentekutt, høy lønnsvekst og endringer i lånekravene. Meglerhuset venter en oppgang på 4 prosent i januar og 11-12 prosent for hele 2025. De tror også at boligprisene samlet vil stige med 20-30 prosent i perioden 2024-2026. Handelsbanken forventer tre rentekutt i 2025, og at renten vil stabilisere seg på 3,5 prosent ved utgangen av 2026. De tror også på en gradvis styrking av kronen mot euro i 2025, men advarer om mulige svingninger.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Sentralbanken signaliserer at første rentekutt trolig vil komme i mars 2025, men at det kan bli færre kutt enn tidligere forventet. Banken begrunner dette med at aktiviteten i norsk økonomi holder seg bedre enn antatt, samtidig som prisveksten nærmer seg målet. Det er stor usikkerhet knyttet til den globale økonomien og mulige handelshindringer. Norges Bank åpner for at renten kan settes raskere ned dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker, men også at renten kan bli høyere ved vedvarende lønns- og prisvekst.
2 måneder siden
Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, mener 2025 ser bra ut for den jevne nordmannen, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft. Lønningene vil trolig stige mer enn prisene, selv om matvareprisene har økt betydelig. Valutakursen har svekket seg, noe som kan gi en følelse av redusert kjøpekraft i utlandet. Prisene på importerte konsumvarer har derimot vært stabile. Lønnsoppgjøret blir avgjørende for hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre. Handelsbanken er usikker på om alle de signaliserte rentekuttene vil bli en realitet.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliserer sentralbanken at det mest sannsynlig vil komme et rentekutt i mars neste år. Dette begrunnes med et behov for å stabilisere prisveksten, men at tiden snart er inne for å sette renten ned. Norges Bank utelukker ikke at renten kan settes ned raskere dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker. Samtidig understrekes det at høyere lønns- og prisvekst kan føre til at renten må settes opp igjen. Den pengepolitiske rapporten gir en prognose for norsk økonomi og renteutviklingen fremover.
4 måneder siden
Norges Banks siste rapport indikerer at renten vil forbli høy lenger, da norsk næringsliv generelt går bra med forventet økt aktivitet og høyere lønnsvekst. Samtidig sliter varehandel og bygg- og anleggsbransjen. Inflasjonen er fortsatt høy, og den svake kronen kan føre til ytterligere prisstigning. Mens flere andre land allerede har startet rentekutt, avventer Norges Bank på grunn av den sterke økonomien og høye inflasjonen. Det første rentekuttet i Norge kan komme i mars, men dette er usikkert. Rapporten viser at norsk økonomi er todelt, der noen bransjer sliter mens andre har det bra.