Mange bruker spesielle lyder kalt fargestøy for å takle hverdagsstøy. Dette fenomenet sprer seg på sosiale medier og i apper.
Artikkelen utforsker bruken av fargestøy som en metode for å redusere plager fra vanlig støy og forbedre fokus. Anna Louise Østerbø forteller hvordan brun støy hjelper henne med tinnitus og konsentrasjon ved lesing og studier.
Overlege Erlend Hassel beskriver negative effekter av vanlig støy som stress og redusert produktivitet. Professor Göran Söderlund forklarer at fargestøy er lyder med ulik frekvensfordeling som hvit rosa og brun støy.
Han sier det ikke er en mirakelkur men kan være gunstig for de med oppmerksomhetsproblemer fordi hjernen ikke tolker lyden. Fargestøy har ingen kjente bivirkninger ifølge forskeren.
Anna Louise Østerbø
Erlend Hassel
Göran Söderlund
St. Olavs hospital
Høgskulen på Vestlandet
Trondheim
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler tinnitus, en tilstand som rammer over en halv million nordmenn. Artister som Gaute Ormåsen og Jack Rubinacci engasjerer seg i Tinnitus Quest for å fremme forskning og øke bevisstheten rundt tinnitus. De deler sine personlige erfaringer og understreker behovet for mer kunnskap og bedre behandlingstilbud. Hørselshemmedes Landsforbund støtter kravet om mer forskning og etterlyser bedre kompetanse om tinnitus blant fastleger. En tidligere klinikkleder mener likevel at fokus bør være på å hjelpe pasienter med å leve med tilstanden, da det er lite fremskritt i å fjerne ulyden. Artikkelen belyser viktigheten av forebygging og tidlig hjelp for å unngå at tinnitus forverres.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker bruken av fødselshypnose som et alternativ for smertelindring og trygghet under fødsel. Hypnoterapeuter og psykologiprofessorer mener hypnose kan redusere frykt og smerte ved å omprogrammere negative forventninger. En kvinne deler sin positive erfaring med fødselshypnose, mens en jordmor uttrykker nysgjerrighet og et ønske om mer kunnskap om metoden. Det understrekes at hypnose ikke er en garanti for en smertefri fødsel, men kan bidra til en mer positiv innstilling. Det er enighet om at hypnose bør være en større del av det offentlige helsetilbudet, men det er også behov for mer forskning på feltet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sykemeldingen grunnet psykisk uhelse, særlig blant unge, og presenterer et nytt forskningsprosjekt som tilbyr digital, jobbfokusert terapi. Prosjektet har som mål å hjelpe pasienter raskere tilbake i jobb og samtidig avlaste en presset helsetjeneste. Sykefråværet i Norge er høyt, og helsetjenestene er presset. Et eksempel er Henrik Skjørstad, som var sykemeldt i over ett år, men kom tilbake gjennom arbeidsprøving og ny utdanning. Han mener arbeidsfokusert terapi kan være nyttig for å finne ut hva som fungerer for den enkelte, men understreker viktigheten av individuell tilpasning.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg migrenepiercing, en behandling som markedsføres som lindring for migrene. Hodepine Norge advarer mot metoden og omtaler den som svindel, mens piercer Atle Karlsen rapporterer om positive resultater hos sine pasienter. Piercingen plasseres i et bestemt punkt i øret, angivelig for å påvirke «migrenenerven», men Camilla Lid Annaniassen fra Hodepine Norge påpeker at denne nerven ikke eksisterer. Hun forklarer at eventuell umiddelbar effekt kan skyldes placebo eller adrenalin, og understreker at migrene er en nevrologisk sykdom som ikke kan kureres med et enkelt stikk. Karlsen, derimot, mener at piercingen stimulerer nervereflekspunktet til tykktarmen, som er viktig for immunforsvaret.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kraftige økningen av migrenerelatert sykefravær i Norge, hvor NAV-statistikker viser en tredobling siden 2015. Det anslås at opptil 800 000 nordmenn lever med migrene. Artikkelen belyser viktigheten av tilrettelegging på arbeidsplassen gjennom historien til Svein Olav, som opplever god støtte fra sin arbeidsgiver Bravida, som er kåret til en av Norges mest «hodevennlige» arbeidsplasser. Telemark og Agder har hatt størst økning i migrenefravær siden 2015. Samtidig understrekes behovet for mer forskning på årsaker og bedre medisiner for å hjelpe de som rammes.
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
13 dager siden
Artikkelen utforsker ulike perspektiver på åpenhet rundt kosmetiske inngrep og hvordan det påvirker utseendepress. Lene Angelica Nilsen Berg deler sine erfaringer og begrunner sin åpenhet med et ønske om å presentere et realistisk bilde, særlig for unge. Professor Ingela Lundin Kvalem nyanserer debatten ved å påpeke at åpenhet også kan bidra til økt press. Berg har selv hatt negative erfaringer med visse inngrep og har valgt å ikke inngå reklameavtaler med klinikker.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler fordelingen av røde dager i de kommende årene, med fokus på 2025 som et gunstig år for fridager. Psykologspesialist Caroline Verdich fremhever viktigheten av disse dagene for mental helse og fellesskapsfølelse. Artikkelen viser til at 2025 gir mange muligheter for lange helger, mens 2026 og 2027 vil ha færre røde dager på hverdager. Spesielt 2027 nevnes som et utfordrende år med flere sammenfallende helligdager og helgeplasserte julehelligdager. Det advares mot at færre fridager kan føre til økt stress og dårligere helse, og viktigheten av å planlegge og balansere jobb og fritid understrekes.
13 dager siden
Artikkelen tar for seg to tilsynelatende ulike temaer. Den ene delen omhandler forskning som indikerer at en diagonal strek på øreflippen, kjent som «Franks tegn», kan være et tidlig varsel om koronarsykdom og øke risikoen for hjerneslag. Forskere har funnet en sammenheng mellom dette tegnet og cerebrovaskulære sykdommer. Den andre delen av artikkelen omhandler Donald Trumps helsesjekk, hvor han oppnådde toppscore på en kognitiv test (MoCA). En demensforsker bekrefter at dette er et svært godt resultat for hans alder, og at Trump har grunn til å være fornøyd med testresultatet. Testen er sensitiv, men tester ikke empati.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av medisinsk piercing mot migrene og angst, som markedsføres på sosiale medier. Hodepine Norge og nevrologer advarer mot behandlingen, da det mangler vitenskapelig bevis for effekt, og de frykter at pasienter får et falskt håp. Forbrukertilsynet er varslet om villedende markedsføring av piercingstudioer som lover effekt mot konkrete sykdommer. En piercer i Fredrikstad forsvarer behandlingen og ønsker en debatt rundt temaet, men er forberedt på å endre praksis dersom Forbrukertilsynet konkluderer med at han har brutt regelverket.