Til tross for at Fremskrittspartiet (Frp) er landets største parti, er det lite sannsynlig at partileder Sylvi Listhaug blir statsminister. Selv om Frp og Høyre har flertall på Stortinget, trenger de støtte fra andre partier.
Listhaugs konfronterende stil og manglende evne til å samle høyresiden, samt Frps mulighet til å oppnå mer innflytelse ved å støtte en Høyre-ledet regjering, er hovedårsakene til dette. Arbeiderpartiet ønsker å utfordre Frp i debatter, noe som kan skygge for Høyre.
Det er også en økende aksept for å stemme Frp blant velgerne.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) går mest frem på en fersk meningsmåling utført av InFact for Nettavisen, og er nå landets største parti med 26,1 prosent oppslutning. Målingen viser også at Høyre faller, men det er fortsatt et borgerlig flertall. Frps leder, Sylvi Listhaug, mener målingen viser at flere ønsker Frps løsninger. Valganalytiker Svein Tore Marthinsen påpeker at Frps vekst kan skape utfordringer for det borgerlige samarbeidet, spesielt med tanke på strømpolitikken der Frp og Senterpartiet står sammen. Høyre-leder Erna Solberg er likevel fornøyd med at det er flertall for et regjeringsskifte.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) er nå Norges største parti ifølge en ny måling utført av Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen. Frp er større enn Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) til sammen. Mye av Frps vekst kommer fra tidligere Høyre-velgere, der to av ti fra 2021 nå ville stemt Frp. De to tidligere regjeringspartiene Frp og Høyre ville hatt rent flertall alene i Stortinget. Regjeringspartiene Ap og Sp står stille på målingen med kun 47 mandater til sammen. Frp-leder Sylvi Listhaug mener målingen viser at folk ønsker lavere skatter, satsing på olje og gass, og kortere helsekøer. Høyre-leder Erna Solberg sier kampen om statsministerposten fortsatt er åpen.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) har blitt Norges største parti med 27,4 % oppslutning på Dagbladets desembermåling, mens Arbeiderpartiet (Ap) har nådd sitt laveste nivå noensinne med 14,2 %. Regjeringspartiene Ap og Senterpartiet har samlet en oppslutning på kun 18 %, den svakeste for en norsk regjering i moderne tid. Frp-leder Sylvi Listhaug peker på økende økonomiske utfordringer for vanlige folk som en mulig årsak til regjeringspartienes fall. Samtidig kritiserer hun Høyre for å være for lik Ap i politikken. Listhaug understreker at Frp vil prioritere skatte- og avgiftskutt fremfor subsidier til grønne prosjekter.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Erna Solbergs posisjon i en potensiell borgerlig regjering etter valget, spesielt med tanke på FrPs fremgang på meningsmålingene. Solberg understreker at et regjeringsskifte er viktigst, men erkjenner at det vil være et nederlag for Høyre om de ikke får statsministeren. Hun er åpen for å være statsråd under Sylvi Listhaug, men antyder at borgerlig side trolig trenger støtte fra flere partier enn Høyre og Frp for å få flertall. Valgkampen blir en kamp for Høyre både mot de rødgrønne og mot Frp om å være det største partiet på borgerlig side.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) har oppnådd en snittoppslutning på 25 prosent i desember, ifølge Poll of Polls, og er dermed større enn Høyre, som har 21,3 prosent. Carl I. Hagen uttaler at Sylvi Listhaug bør bli statsminister dersom Frp blir størst i en borgerlig regjering. Eksperter som Nils August Andresen og Torbjørn Røe Isaksen beskriver situasjonen som dramatisk for Høyre, som tradisjonelt har vært det største borgerlige partiet. Andresen peker på Høyres lave synlighet som en årsak til velgerflukten, mens Isaksen mener partiet må håndtere vanskelige strategiske valg fremover. Erna Solberg har humoristisk kommentert muligheten for andre roller i regjeringen, men understreker at Høyres mål er å forbli størst.
4 måneder siden
Erna Solberg, leder av Høyre, avviser spekulasjoner om at hennes tid som partileder går mot slutten etter meningsmålinger som viser Fremskrittspartiet (Frp) foran Høyre. Hun understreker at hun er motivert og har én plan: å vinne valget. Solberg peker på at Høyre fortsatt er nest størst på målingene og at hun topper statsministermålingene. Hun avviser ikke muligheten for en regjering med Sylvi Listhaug som statsminister, men oppfordrer velgere som ønsker en Høyre-ledet regjering til å stemme Høyre. Solberg fremhever Høyres politikk som løsningen på utfordringer som helsekøer, skatter og skole, og ser frem til valgkampen.
3 måneder siden
NHOs årlige konferanse samlet en rekke næringslivstopper og politikere, men Fremskrittspartiet og deres leder Sylvi Listhaug var fraværende fra hovedscenen. Dette til tross for at Frp er Norges største parti på meningsmålingene. Artikkelen fremhever en internasjonal trend med økende anti-establishment-bevegelser, der Frp er en sentral aktør i Norge. Listhaug har tidligere kritisert NHO for å være for etablert og treg. Det antydes at Listhaug kan bli statsminister etter neste stortingsvalg, noe som vil gi henne en naturlig plass på scenen ved fremtidige arrangementer.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug avviser at partiet vil ta imot pengestøtte fra utlandet, og understreker at politisk gjennomslag ikke kan kjøpes. Hun forsvarer mottak av anonyme pengegaver fra 'Aksjon borgerlig valgseier', og mener dette er innenfor lovverket. Listhaug mener Frp trenger en motvekt til venstresidens økonomiske støtte. Hun unngår å svare på spørsmål om Frp vil sitte i en regjering som øker bistanden eller tar imot flere kvoteflyktninger, og gjentar i stedet at partiet skal bli stort før valget.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer mulige scenarier foran valget i 2025, der Jonas Gahr Støre kan bli presset til å gå av som statsminister og Ap-leder. Tonje Brenna nevnes som en mulig etterfølger. Samtidig har Frp og Sylvi Listhaug hatt en sterk fremgang, og Listhaug fremstår som en samlende leder. Høyre og Erna Solberg kan ha undervurdert effekten av aksjesaken og Listhaugs fremgang. Det spekuleres i om et generasjonsskifte i norsk politikk kan være på vei, med en yngre Ap-leder og en mer samlende Frp-leder, noe som kan endre dynamikken i valgkampen.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Høyres utfordrende situasjon i norsk politikk. Etter å ha sett Arbeiderpartiet slite, befinner Høyre seg nå i en vanskelig posisjon med Frp som største parti på høyresiden, og Jens Stoltenbergs retur som styrker Ap. Erna Solbergs aksjeskandale har også bidratt til usikkerhet. Senterpartiets uttreden fra regjeringen gir Ap muligheten til å markere egen politikk, mens Stoltenbergs tilstedeværelse kan overbevise usikre Ap-velgere. Høyre må nå aktivt jobbe for å unngå å bli oversett og utfordre både Ap og Frp for å vinne tilbake velgere.