Justisdepartementet kritiserte i et brev Politidirektoratets praksis med å frata førerkort ved rusbruk, men forsøkte å holde brevet hemmelig i over ett år. Dagbladet fikk til slutt tilgang til brevet via Politidirektoratet.
Jussprofessor Morten Holmboe og Venstre-politiker Ingvild Wetrhus Thorsvik kritiserer departementets hemmelighold og lange saksbehandlingstid. Politiet argumenterer for at tilbakekall av førerkort er et viktig forebyggende tiltak.
Politidirektoratets svarbrev til Justisdepartementet er også hemmeligstemplet, noe som møter kritikk. Mellom 2019 og 2021 ble rundt 1000 førerkort inndratt etter veitrafikklovens paragraf om edruelighet, og omtrent 1000 på bakgrunn av bekymringsmeldinger om rusbruk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Justisdepartementet har i et brev kritisert politiets praksis ved førerkortbeslag for rusbruk, og mener politiet bruker standardformuleringer i stedet for individuelle vurderinger. De kritiserer også at personer straffes for gammel narkotikabruk uten nye lovbrudd. Departementet krever svar på om praksisen er lovlig. Samtidig har stor pågang i marka ført til kaos på parkeringsplasser, med biler som sperrer hverandre. Politiet anser ikke parkeringskaoset som en politisak, mens Bymiljøetaten oppfordrer til bruk av kollektivtransport.
2 måneder siden
Samferdselsdepartementet nærmer seg et lovforslag om forbud mot varslingsenheter som Safedrive, som varsler om fotobokser og trafikkontroller. Over 100 000 kjøretøy er utstyrt med enheten. Safedrive argumenterer for at deres varslinger øker trafikksikkerheten, men UP og samferdselsministeren mener det svekker den preventive effekten av politikontroller. Det er politisk uenighet om forbudet, med FrP og Høyre som er kritiske.
2 måneder siden
Finansdepartementets forslag om endringer i sentralbankloven møter kritikk for å kunne begrense innsynet i Norges Bank og Oljefondet. Julie Brodtkorb, leder for Representantskapet for Norges Bank, advarer mot at forslagene vil hindre offentligheten og Stortinget i å få tilgang til viktig informasjon om kontrollen med Norges Bank og Oljefondet. Forslagene vil også gi Etikkrådet mulighet til å unnta flere dokumenter fra offentlighet. Kritikere frykter at dette vil undergrave tilliten til institusjonene og pressefriheten, og at viktige avsløringer kan bli skjult. Finansdepartementet begrunner forslagene med erfaringer fra ansettelsen av Nicolai Tangen, men motstandere mener at åpenhet er viktigere enn å redusere arbeidsbyrden.
27 dager siden
Politiet mener varslingstjenester for politikontroller er en gavepakke for kriminelle, som bruker det i alvorlig kriminalitet. Tidligere samferdselsminister og styreleder i Safedrive, Ketil Solvik-Olsen, avviser dette og mener det ikke har betydning for kriminalitet. Samferdselsdepartementet har startet en høring om forbud mot varsling av politikontroller, noe Safedrive kritiserer og kaller en kampanje fra regjeringen. Safedrive, som har 140.000 abonnenter, har kjørt en reklamekampanje i forkant av høringsfristen. Under en UP-kontroll i Malvik ble den første bilen med aktiv varsling observert etter åtte minutter.
19 dager siden
Artisten Tone Damli har mistet sin søster, Tale Aaberge Nesse, som døde i en alder av 38 år. Samtidig møter regjeringens forslag til ny rusreform sterk kritikk fra flere brukerorganisasjoner, som mener den fortsetter med straff fremfor å avstigmatisere. Kritikken går på at politiet fortsatt skal kunne bruke tvangsmidler som spyttprøver, noe som anses som et brudd på menneskerettighetene. Tidligere justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener på sin side at regjeringen bagatelliserer narkotikabølgen, mens Høyre etterlyser en mer human og mindre stigmatiserende tilnærming.
28 dager siden
Advokatforeningen og Venstre uttrykker bekymring for utviklingen i norsk justispolitikk, som de mener er preget av et «kappløp om å være hardest og tøffest». De kritiserer politikere for å innføre inngripende tiltak uten tilstrekkelig kunnskap eller utredning, og frykter at dette undergraver rettssikkerheten. Spesielt nevnes visitasjonssoner og forslag om strengere straffer. Høyre og Frp avviser kritikken og mener tiltakene er nødvendige for å bekjempe kriminalitet. Advokatforeningen fremhever at kriminaliteten i Norge er relativt lav, og at mer forskningsbaserte tilnærminger bør prioriteres, som nærpoliti og forebygging. De understreker at fengsel er en kostbar og lite effektiv løsning, spesielt for ungdomskriminalitet.
19 dager siden
Brukerorganisasjoner kritiserer regjeringens forslag til rusreform, og mener den ikke lever opp til forventningene om avkriminalisering. Kritikken går på at politiet får beholde omstridte metoder som «tegn og symptomer»-testen og spyttprøver. Dette anses som stigmatiserende og at det rammer de svakeste i samfunnet. Det blir også påpekt at endringene i legemiddelloven er innholdsløse, men at utredning om forenklet forelegg er positivt. Samtidig mener noen at reformen er et steg i riktig retning, men kritiserer bruken av spyttprøver som et inngripende tvangsmiddel.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) er skeptisk til forslaget om å innføre visitasjonssoner, der politiet kan visitere personer uten skjellig grunn. Høyre kritiserer dette og mener slike soner er nødvendige for å bekjempe økende kriminalitet. MDG støtter Aas-Hansens skepsis og håper det markerer et brudd med tidligere justispolitikk, spesielt Senterpartiets tilnærming til rusreformen. Politidirektoratet vurderte forslaget etter bestilling fra Justisdepartementet i fjor høst.
3 måneder siden
En politiadvokat involvert i Lørenskog-saken erkjenner at sensitiv informasjon ikke var tilstrekkelig sikret. En nedlagt operasjonssentral med defekt lås ble brukt som hovedkvarter, hvor sakens detaljer var synlig på veggene. Rundt 100 politifolk var involvert, og det tok flere dager før saken ble skjermet i politiets system. På et tidspunkt hadde over 200 ansatte i påtalemyndigheten tilgang til saksdokumentene. Spesialenheten henla saken om brudd på taushetsplikten, da de ikke kunne identifisere kilden til lekkasjene. Tom Hagens advokater kritiserer politiet for å ha lekket bevis og lagt til rette for en svertekampanje i media. Politiet beklager lekkasjene, men svarer ikke på detaljerte spørsmål om manglende kontroll.
3 måneder siden
SV reagerer kraftig på justisminister Emilie Enger Mehls forslag om å tillate politiet å ransake personer uten mistanke. SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, mener forslaget er et autoritært grep som vil sette til side grunnleggende rettsstatsprinsipper. Han hevder at politiet vil kunne ransake folk uten annen grunn enn at de ikke liker utseendet deres, og at dette vil ramme folk i byene hardest. Mehl forsvarer forslaget med at det er nødvendig for å bekjempe gjengkriminalitet, og at det vil gjelde i hele landet. Hun understreker at det er en hjemmel med høy terskel og for et kortvarig tidsrom. Unneland påpeker at politiet ikke har bedt om dette virkemiddelet, og at forskere mener det kan gjøre mer skade enn gavn. Mehl mener det må være opp til politiet når dette skal brukes som et virkemiddel i et avgrenset område.