En politiadvokat involvert i Lørenskog-saken erkjenner at sensitiv informasjon ikke var tilstrekkelig sikret. En nedlagt operasjonssentral med defekt lås ble brukt som hovedkvarter, hvor sakens detaljer var synlig på veggene. Rundt 100 politifolk var involvert, og det tok flere dager før saken ble skjermet i politiets system.
På et tidspunkt hadde over 200 ansatte i påtalemyndigheten tilgang til saksdokumentene. Spesialenheten henla saken om brudd på taushetsplikten, da de ikke kunne identifisere kilden til lekkasjene.
Tom Hagens advokater kritiserer politiet for å ha lekket bevis og lagt til rette for en svertekampanje i media. Politiet beklager lekkasjene, men svarer ikke på detaljerte spørsmål om manglende kontroll.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Tom Hagens advokater reagerer på at Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten nekter TV 2 innsyn i etterforskningen av lekkasjer i Lørenskog-saken. Advokatene mener dette hindrer offentlig kontroll og ansvarliggjøring av politiet, og de kritiserer at ingen vil ta ansvar for lekkasjene. Spesialenheten begrunner avslaget med personvern, men Presseforbundet mener det er oppsiktsvekkende å nekte å oppgi navnet på den avhørte politiadvokaten. Politiet erkjenner dårlig kontroll på informasjonsflyten i starten av etterforskningen, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Advokatene frykter at manglende åpenhet vil føre til at vitner blir tilbakeholdne i avhør.
2 måneder siden
Politibetjent Oda anmelder en leder ved Heimdal politistasjon for brudd på taushetsplikten og personvernlovgivningen etter at et møtereferat med sensitive detaljer ble delt med flere kolleger. Bakgrunnen er at Oda ble venn med en eldre mann, noe som førte til politietterforskning. Spesialenheten henla saken, men Oda mener ledelsen har behandlet henne kritikkverdig i etterkant ved å dele informasjon med uvedkommende og nekte henne muligheten til å delta på kurs og sosiale arrangementer. Politimesteren beklager feilen og erkjenner at deler av prosessen kunne vært bedre, samtidig som Oda har sendt et formelt varsel mot politiledelsen.
4 måneder siden
Nav har innrømmet et nytt personvernbrudd der 17200 ansatte i en årrekke har hatt tilgang til sensitive notater om 1377 leger. Disse notatene, som har ligget i Navs system siden 2011, inneholdt detaljer om legers samarbeid med Nav, personlige forhold og sanksjoner. Datatilsynet gransker nå saken og krever en redegjørelse fra Nav, spesielt med tanke på manglende logging og sammenblanding av systemer. Nav har stengt tilgangen til notatene for de fleste ansatte, men undersøker om legene må varsles. Dette avviket kommer i tillegg til et tidligere forelegg på 20 millioner kroner for brudd på personvern.
2 måneder siden
Riksrevisjonen har siden 2018 lagret sensitive helseopplysninger om opptil 2,5 millioner nordmenn uten tilstrekkelig sikkerhet. Sikkerhetsbruddet omfatter detaljer knyttet til sykdom, diagnoser, kirurgiske inngrep, samt rus- og tvangsbruk. Dataene gjelder alle som har fått eller venter på behandling i spesialisthelsetjenesten. Bruddet ble avdekket i en intern kontroll i fjor høst, og serveren ble umiddelbart stengt. Riksrevisjonen beklager feilen og erkjenner at behandlingen av dataene ikke har vært i tråd med GDPR. De berørte personene er ikke blitt varslet, og Datatilsynet behandler nå saken.
3 måneder siden
Justisdepartementet kritiserte i et brev Politidirektoratets praksis med å frata førerkort ved rusbruk, men forsøkte å holde brevet hemmelig i over ett år. Dagbladet fikk til slutt tilgang til brevet via Politidirektoratet. Jussprofessor Morten Holmboe og Venstre-politiker Ingvild Wetrhus Thorsvik kritiserer departementets hemmelighold og lange saksbehandlingstid. Politiet argumenterer for at tilbakekall av førerkort er et viktig forebyggende tiltak. Politidirektoratets svarbrev til Justisdepartementet er også hemmeligstemplet, noe som møter kritikk. Mellom 2019 og 2021 ble rundt 1000 førerkort inndratt etter veitrafikklovens paragraf om edruelighet, og omtrent 1000 på bakgrunn av bekymringsmeldinger om rusbruk.
2 måneder siden
TV 2 har avslørt at ansatte i Oslo politidistrikt har hatt en hemmelig rabattavtale på parkering, til en verdi av 31.200 kroner årlig. Jurister mener dette kan være korrupsjon, og politiledelsen har bedt de ansatte om å avslutte avtalene. Spesialenheten etterforsker saken etter et anonymt varsel. Advokater påpeker at flere faktorer må vurderes før man kan konkludere om korrupsjon, men er enige om at saken potensielt kan skade tilliten til politiet. Parkeringsselskapet opplyser at rundt 60 politiansatte har benyttet seg av denne avtalen.
25 dager siden
En politileder i Trøndelag har fratrådt sin stilling etter at TV 2 har rapportert om flere tilfeller av et dårlig arbeidsmiljø ved Heimdal politistasjon. Anklagene omfatter mobbing, trakassering og forskjellsbehandling. En av sakene involverer en politibetjent som ble suspendert etter et privat forhold, og som senere varslet mot flere ledere. Detaljer fra hennes personalsak ble også gjort tilgjengelig for mange kolleger. Spesialenheten etterforsker nå den fratredende lederen for brudd på taushetsplikten og personvernlovgivningen. Politimesteren i Trøndelag politidistrikt bekrefter fratredelsen og opplyser at de arbeider med tiltak for å forbedre arbeidsmiljøet.
1 måned siden
Politifolk reagerer på den omfattende ressursbruken i Gjert Ingebrigtsen-saken, der et stort antall politifolk ble satt på etterforskningen, samtidig som det er mangel på ressurser i andre mishandlingssaker. Bekymring reises for om profilerte saker prioriteres over andre alvorlige saker. Politiets Fellesforbund har mottatt reaksjoner fra medlemmer som stiller spørsmål ved prioriteringen. En rapport fra Statsadvokatene i Rogaland avdekker mangler ved etterforskning og ressurser i Sør-Vest politidistrikt. Politiet avviser forskjellsbehandling og understreker at alle saker prioriteres etter alvorlighetsgrad og sakens karakter.
25 dager siden
Marius Borg Høibys forsvarer, Ellen Holager Andenæs, har anmeldt lekkasjer fra politiets etterforskning i saken mot Høiby, og uttrykker en dyp bekymring for at disse lekkasjene kan sabotere etterforskningen. Hun har anmeldt to lekkasjer til Oslo politidistrikt og bedt om at de etterforskes som brudd på taushetsplikten. Andenæs er også kritisk til pressens overskrifter rundt saken, der Høiby er siktet for vold i nære relasjoner mot tre ekskjærester og to tilfeller av voldtekt uten samleie. Tidligere var Øyvind Bratlien Høibys forsvarer, før Andenæs tok over i februar.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og de tidligere vikenfylkene går av etter alvorlig svikt i klagebehandlingen om tvangsmedisinering og manglende behandling av 969 innsynskrav. Haugland beskriver situasjonen som en skandale og erkjenner ansvar, men peker også på manglende ressurser. Hun kritiserer systemet og manglende midler, men det understrekes at dette ikke unnskylder den åpenbare svikten. Klagere er ikke blitt informert om forsinkelsene før nå. Det er en tydelig opprydningsvilje i statsforvalterembetet.