En ukrainsk politiker konfronterte USAs Ukraina-utsending, Keith Kellogg, under sikkerhetskonferansen i München angående hans syn på forhandlinger. Politikeren uttrykte bekymring for at Kelloggs uttalelser kunne styrke Putin, og oppfordret til at demokratiet måtte prioriteres.
Kellogg svarte at målet er å stoppe russisk aggresjon og sikre en suveren ukrainsk stat, men understreket behovet for realisme i forhandlingene.
Utenriksminister Espen Barth Eide fremhevet viktigheten av at Europa er representert ved forhandlingsbordet, mens NUPI-forsker Karsten Friis påpekte at Kelloggs synspunkter avviker fra andre uttalelser på konferansen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
USA vil ikke inkludere Europa i de kommende fredssamtalene om Ukraina, ifølge USAs Ukraina-utsending Keith Kellogg. Under sikkerhetskonferansen i München oppfordret Kellogg europeiske land til å fokusere på å tilby konkrete løsninger og øke sin økonomiske støtte til Ukraina, fremfor å klage over å bli utelatt fra samtalene. Han begrunner avgjørelsen med at tidligere fredsforsøk har mislyktes på grunn av for mange involverte parter uten tilstrekkelig myndighet. Ukrainas president Zelenskyj advarte tidligere mot en slik ekskludering og oppfordret til opprettelse av en europeisk hær med Ukraina i en sentral rolle.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München ble overskygget av usikkerhet rundt USAs rolle i Ukraina-krigen, spesielt etter signaler om mulige forhandlinger mellom Trump og Putin uten Ukrainas deltakelse. Samtidig uttrykte USAs forsvarsminister at Ukraina må være forberedt på å gi fra seg land. USAs visepresident skapte reaksjoner ved å fokusere på «indre fiender» i Europa. Frankrikes president Macron innkalte til et europeisk krisemøte for å samordne europeiske posisjoner, mens Norge understreker viktigheten av at Ukraina og Europa inkluderes i forhandlingene og at Ukraina må styrkes militært.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Donald Trumps spesialutsending Keith Kellog sier at europeiske land vil bli konsultert, men ikke får delta i fredssamtalene om Ukraina. Kellog oppfordrer europeiske land til å komme med konkrete forslag og øke forsvarsutgiftene. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarte tidligere om at Europa sannsynligvis ville bli ekskludert fra forhandlingene, og oppfordret til å danne en europeisk hær. Kellogg mener tidligere fredssamtaler har mislyktes fordi for mange land uten evne til å gjennomføre prosessen var involvert.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München forventes å bli dominert av Ukraina-konflikten og muligheten for fredsforhandlinger. USAs signaler om at Ukraina neppe vil få tilbake Krim og at NATO-medlemskap er urealistisk, skaper spenning. Ukraina insisterer på å delta i forhandlingene, med støtte fra flere EU-land som ønsker en felles fredsløsning. Konferansen samler en rekke sentrale aktører, inkludert statsminister Støre og flere europeiske statsledere, for å diskutere veien videre i konflikten og mulige fredsplaner.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina og Europa som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt og målrettet støtte til Ukraina. Han kritiserer munnhuggeriet mellom Trump og Zelenskyj, samtidig som han fremhever viktigheten av samhold i Europa. Flere partiledere, inkludert Støre, Melby, Bergstø, Solberg og Hermstad, støtter kravet om økt støtte, og foreslår konkrete tiltak som hasteinnkalling av Stortinget og en europeisk kronerulling. De understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet og fremtid, spesielt i lys av usikkerheten rundt USAs engasjement.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på sikkerhetskonferansen i München, hvor han møtte Ukrainas president Zelenskyj og representanter fra USA. Støre understreker at Norge og Nato støtter Ukraina fullt ut, og at Ukraina selv må definere en akseptabel fredsløsning. Han tror ikke fredsforhandlinger er nært forestående. Støre kommenterer også at den amerikanske administrasjonen sender ut signaler og at deres holdning til krigen er under utarbeidelse. Han viser til Natos erklæring om at Ukraina er på vei mot medlemskap, og at enkeltland ikke kan oppheve slike beslutninger. Støre foretrekker Nansen-programmet for å støtte Ukraina, fremfor den danske modellen.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj møtte USA-utsending Keith Kellogg i Kyiv. En planlagt felles pressekonferanse ble avlyst etter en forespørsel fra USA. Kellogg har nylig hatt møter i Brussel om Ukraina-situasjonen. Møtet skjer samtidig som Trump kalte Zelenskyj en diktator, noe Zelenskyj mener er russisk propaganda. Det er også bekymring i Kyiv for at Kellogg er satt på sidelinjen fra Trumps administrasjons forhandlingsteam, da han ikke deltok i fredssamtaler med russiske tjenestemenn denne uken.