USA vil ikke inkludere Europa i de kommende fredssamtalene om Ukraina, ifølge USAs Ukraina-utsending Keith Kellogg. Under sikkerhetskonferansen i München oppfordret Kellogg europeiske land til å fokusere på å tilby konkrete løsninger og øke sin økonomiske støtte til Ukraina, fremfor å klage over å bli utelatt fra samtalene.
Han begrunner avgjørelsen med at tidligere fredsforsøk har mislyktes på grunn av for mange involverte parter uten tilstrekkelig myndighet.
Ukrainas president Zelenskyj advarte tidligere mot en slik ekskludering og oppfordret til opprettelse av en europeisk hær med Ukraina i en sentral rolle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trumps spesialutsending Keith Kellog sier at europeiske land vil bli konsultert, men ikke får delta i fredssamtalene om Ukraina. Kellog oppfordrer europeiske land til å komme med konkrete forslag og øke forsvarsutgiftene. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarte tidligere om at Europa sannsynligvis ville bli ekskludert fra forhandlingene, og oppfordret til å danne en europeisk hær. Kellogg mener tidligere fredssamtaler har mislyktes fordi for mange land uten evne til å gjennomføre prosessen var involvert.
2 måneder siden
USA vil ikke tillate europeisk deltakelse i fredssamtalene mellom Russland og Ukraina, men oppfordrer Europa til å bidra med forslag og økte utgifter. USAs utsending Keith Kellogg begrunner dette med at for mange involverte land har ført til mislykkede fredsprosesser tidligere. Samtidig oppfordrer Zelenskyj europeiske ledere til å ta ansvar for egen sikkerhet ved å opprette en forsvarsallianse, da han ikke lenger anser det som sikkert at USA vil komme Europa til unnsetning. USA og Russland planlegger møte i Saudi-Arabia for å diskutere veien videre, mens Kina mener Europa bør inkluderes i fredsforhandlingene.
2 måneder siden
USA planlegger fredsforhandlinger om Ukraina med Russland og Ukraina, uten deltakelse fra Europa. Donald Trumps spesialutsending, Keith Kellogg, bekrefter at Europa vil bli konsultert separat. Ukrainas president Zelenskyj understreker viktigheten av europeisk representasjon i forhandlingene, og sier at USA ikke har nevnt Europa i samtaler om en mulig fredsavtale. Zelenskyj kommenterer også medieoppslag om fredsforhandlinger i Saudi-Arabia, og insisterer på at Ukraina og deres strategiske partnere må være inkludert, ikke Russland.
2 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj advarer om at Russland ikke ønsker fred og oppfordrer Europa til å bygge en egen hær. Han påpeker at USA ikke nevner Europa i samtaler om en potensiell fredsavtale. Samtidig planlegger Trump og Putin forhandlinger om Ukraina, uten at Ukraina er invitert i første omgang, noe europeiske ledere stiller seg kritiske til. Støre og Eide møter Zelenskyj for å forsikre om Norges støtte og understreke viktigheten av ukrainsk deltakelse i fredsforhandlingene. Zelenskyj har også hatt samtaler med USAs visepresident Vance om en felles plan for å konfrontere Putin.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg understreker at Europa bør delta i fredsforhandlingene mellom Russland og Ukraina, da dette handler om europeisk sikkerhet. Dette kommer etter at den amerikanske delegasjonen under sikkerhetskonferansen i München signaliserte at Europa vil bli holdt utenfor de planlagte forhandlingene, hvor kun Russland, Ukraina og USA skal delta. USA begrunner dette med at for mange involverte parter har hindret tidligere fredsforhandlinger. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Stoltenbergs synspunkt. Samtidig planlegger USA og Russland å møtes i Saudi-Arabia for å forberede fredssamtaler, og europeiske ledere er invitert til et toppmøte om Ukraina i Paris.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.
2 måneder siden
En ukrainsk politiker konfronterte USAs Ukraina-utsending, Keith Kellogg, under sikkerhetskonferansen i München angående hans syn på forhandlinger. Politikeren uttrykte bekymring for at Kelloggs uttalelser kunne styrke Putin, og oppfordret til at demokratiet måtte prioriteres. Kellogg svarte at målet er å stoppe russisk aggresjon og sikre en suveren ukrainsk stat, men understreket behovet for realisme i forhandlingene. Utenriksminister Espen Barth Eide fremhevet viktigheten av at Europa er representert ved forhandlingsbordet, mens NUPI-forsker Karsten Friis påpekte at Kelloggs synspunkter avviker fra andre uttalelser på konferansen.
1 måned siden
Statsminister Støre understreker at USA spiller en nøkkelrolle for å sikre en varig løsning og fred i Ukraina, spesielt gjennom sikkerhetsgarantier. Erna Solberg mener på sin side at Europa må ta et større økonomisk og militært ansvar. USAs utenriksminister forsvarer Trumps strategi for å oppnå fred, mens Trumps uttalelser om Zelenskyj har blitt møtt med kritikk. Zelenskyj møtte europeiske ledere for å sikre fortsatt støtte, og avviser krav om å gå av for å oppnå forhandlinger. Støre og andre europeiske ledere støtter Ukraina, mens Nato-sjefen har oppfordret Zelenskyj til å reparere forholdet til Trump.
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.