Uken preges av lønnsoppgjør, inflasjonstall og geopolitisk usikkerhet. Inflasjonen i Norge forventes å være 2,6 prosent i februar, samtidig som startskuddet for lønnsoppgjøret går av. Det forventes en lavere lønnsvekst enn i fjor.
Sentralbankens rentebeslutning offentliggjøres 27. mars.
I USA følges inflasjonstallene nøye, mens Trumps politikk bidrar til usikkerhet i markedene. Internasjonale møter, inkludert EU-finansministre og G7-utenriksministre, står også på agendaen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Denne uken vil økonomien preges av inflasjonstall fra Norge, eurosonen og USA. Det forventes sterkere boligtall i Norge, mens inflasjonen i eurosonen trolig holder seg stabil. Norske inflasjonstall kan bli noe høyere enn forventet, men Norges Bank ventes likevel å kutte renten i mars. I USA forventes en nedgang i antall nye jobber, og markedet ser ut til å undervurdere effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til økt inflasjon og færre rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.
1 måned siden
Denne uken rettes fokus mot sentralbankenes rentebeslutninger i Norge, USA, Sverige og Storbritannia. Norges Banks vurdering av rentekutt avhenger av rapporten fra det regionale nettverket, mens høyere lønnsvekst og inflasjon skaper usikkerhet. Den amerikanske sentralbanken (Fed) ventes å holde renten uendret, men markedet følger nøye med på vurderingen av Trumps handelspolitikk. Markedene preges generelt av uro og svingninger, og dollaren har falt i verdi mot norske kroner. I tillegg presenteres nye økonomiske prognoser fra SSB og OECD, samt boligstatistikk fra Boligprodusentene.
4 måneder siden
Denne uken er det flere sentralbankmøter, med spenning knyttet til fremtidige rentebeslutninger. USA forventes å kutte renten med 0,25 prosentpoeng, mens Norges Bank antas å signalisere et rentekutt i mars. Flere økonomer påpeker at den amerikanske økonomien går bra, men at inflasjonen fortsatt er et problem. I Sverige forventes et nytt rentekutt på grunn av svak økonomi, mens Storbritannia og Japan trolig vil holde renten uendret. Usikkerhet rundt Trumps mulige tolløkninger skaper også bekymring. I tillegg publiseres viktige økonomiske tall, som arbeidsledighet i Norge og prisvekst i USA.
1 måned siden
Regjeringen legger frem detaljer om Norgesprisen på strøm, inkludert fastpris etter avgifter og mulige begrensninger. Samtidig publiseres ferske inflasjonstall for februar, ventet å vise en økning til 2,6 prosent. USA planlegger å innføre toll på stål og aluminium, noe som kan påvirke selskaper som Norsk Hydro. Fredag starter årets lønnsoppgjør. Børsene i Asia viser blandede resultater, mens uroen på Wall Street fortsetter grunnet Trumps handelspolitikk. Forvaltere i DNB reduserer investeringer på grunn av markedsusikkerhet.
23 dager siden
Denne uken følges nøye med på mulige mottiltak og forhandlinger etter Trumps tollsatser, hvor Kinas reaksjon sees som et forhandlingsutspill. Markedet observerer også Trumps bruk av toll i forsøket på å sikre en TikTok-avtale. Norske inflasjonstall for mars kan påvirke forventningene til Norges Banks rentepolitikk. Referatet fra Federal Reserves (FED) forrige møte ventes å gi innsikt i den amerikanske sentralbankens vurdering av inflasjon og økonomisk vekst.
3 måneder siden
Denne uken er det fokus på inflasjonstall fra USA og Storbritannia. Mens USA forventes å vise lavere inflasjon og et sterkt arbeidsmarked, sliter Storbritannia med høy inflasjon, svak vekst og økende renteutgifter. Dette har ført til bekymring for stagflasjon. EU-kommisjonen skal presentere en plan for å styrke konkurransekraften, og det ventes nøkkeltall fra Kina som viser en forventet BNP-vekst på 5 prosent, men med en fortsatt svak økonomi. Det er knyttet usikkerhet til Donald Trumps innsettelse og hans budskap om økte tollsatser.
1 måned siden
Artikkelen belyser spenningen knyttet til Norges Banks kommende rentebeslutning, der flere eksperter nå tviler på et snarlig rentekutt på grunn av økt inflasjon og lav arbeidsledighet. Seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets påpeker at markedets forventninger har endret seg, og mange kan bli skuffet dersom renten ikke senkes. Samtidig følges nøye med på USAs inflasjonstall og utviklingen i amerikanske aksjemarkeder, hvor spesielt transportsektoren viser tegn til bekymring for en potensiell økonomisk nedgang. Usikkerhet rundt president Trumps handelspolitikk bidrar til å forsterke disse bekymringene.
1 måned siden
LO og NHO har innledet årets lønnsforhandlinger i en tid preget av usikkerhet rundt rentesettingen. Ferske inflasjonstall har overgått forventningene, noe som har fått flere banker til å utelukke rentekutt i nær fremtid. Teknisk beregningsutvalg forventer en prisvekst på 2,7 prosent i 2025, og arbeidstakerorganisasjonene ønsker reallønnsvekst for sine medlemmer. NHO fremhever at geopolitisk uro skaper store forskjeller mellom bransjer, noe som nødvendiggjør lokale forhandlinger. Økonomer venter økt forbruk som følge av lønnsvekst, men advarer mot en potensiell lønns- og prisspiral som kan svekke konkurranseevnen.
3 måneder siden
Sjeføkonomer ser økt usikkerhet rundt renteutsiktene i Norge etter at Donald Trump ble president i USA. Markedet har priset inn høyere renteforventninger, noe som kan svekke den norske kronen. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signalisere et kutt i mars. Det er likevel usikkerhet rundt antall rentekutt i år, med mulighet for kun to. Inflasjonen er på vei ned, men kronekursen er svakere enn forventet. Flere økonomer åpner for at lavere rente kan bli kortvarig, og noen utelukker ikke nye rentehevinger. Utviklingen i USA og internasjonale renter påvirker også Norges Banks vurderinger.
1 måned siden
Årets lønnsoppgjør starter fredag med kravoverlevering fra LO og YS til NHO. Inflasjonstallene skaper usikkerhet rundt prisveksten, noe som kan gjøre forhandlingene mer krevende. LOs hovedkrav er økt kjøpekraft og en rettferdig lønnspolitikk, mens NHO ønsker mer lokale forhandlinger. En forsker forventer at partene blir enige, men ser ikke bort fra megling. Internasjonal usikkerhet påvirker også partenes vurderinger. Det er sjelden streik i mellomoppgjør, men i 2023 endte oppgjøret mellom LO og NHO i streik.