Lagmannsretten konkluderte med at statens vedtak om å frata Jehovas vitner statstilskudd var ugyldig. Staten har nå anket saken til Høyesterett, som må godkjenne anken før saken kan behandles.
Saken reiser viktige spørsmål om individets rett til å forlate et trossamfunn og barns rettigheter innenfor slike samfunn. Jehovas vitner tapte i tingretten i mars 2024, men vant i lagmannsretten.
Staten fratok dem statstilskudd og offentlig registrering i 2022, med begrunnelse i at Jehovas vitners eksklusjonspraksis innebærer negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding, noe staten mener bryter med trossamfunnsloven.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Lagmannsretten har konkludert med at statens vedtak om å frata Jehovas vitner statstilskudd var ugyldig, og dermed overprøvd tingrettens tidligere avgjørelse. Bakgrunnen for saken er statens påstand om at Jehovas vitners eksklusjonspraksis utgjør negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding, i strid med trossamfunnsloven. Lagmannsretten fant det imidlertid ikke tilstrekkelig bevist at praksisen krenker medlemmers rettigheter eller utgjør psykisk vold mot mindreårige. Jehovas vitner gikk til søksmål etter at Statsforvalteren i Oslo og Viken fratok dem statstilskudd og offentlig registrering som trossamfunn i 2022.
2 måneder siden
Trøndelag tingrett har avgjort at foreldre som hindrer samvær skal motta økt barnebidrag fra den andre forelderen. Dommen slår fast at barnets rett til økonomisk trygghet veier tyngst, uavhengig av samværsavtaler. Retten erkjenner at regelverket kan gi økonomiske insentiver til å sabotere samvær, men mener likevel at Nav har praktisert loven korrekt. Mannsforum, som finansierte søksmålet, er skuffet og vurderer anke. Nav på sin side er fornøyd med dommen og mener loven har egne sanksjonsregler for samværssabotasje. Saken kan ankes til lagmannsretten, og eventuelt videre til Høyesterett eller den europeiske menneskerettsdomstolen.
14 dager siden
En dommer reagerer på spørsmålene som ble stilt til Viggo Kristiansen under rettssaken mot Jan Helge Andersen, og mener de kan ha brutt Kristiansens menneskerettigheter. Kristiansen, som tidligere ble frikjent for drapene i Baneheia, må derfor vitne på nytt i ankesaken. Dommeren mener utspørringen i tingretten var i strid med uskyldspresumsjonen. Samtidig har foreldrene til et av ofrene endret oppfatning om Kristiansens rolle i saken. Høyesterett har opphevet en tidligere beslutning om å begrense bistandsadvokatens rolle i ankesaken.
14 dager siden
Høyesterett har besluttet å behandle anken i saken mot Fosen-aksjonistene, etter at de ble frikjent i Borgarting lagmannsrett. Aksjonistene ble ilagt bøter etter å ha okkupert Energidepartementet og blokkert Finansdepartementet i februar og mars 2023. De nektet å betale bøtene, noe som førte til rettssak. I lagmannsretten var det et mindretall av dommerne som mente at politiets tiltak og bøtene var uforholdsmessige og krenket aksjonistenes rett til forsamlings- og ytringsfrihet. Saken skal nå behandles i Norges høyeste rettsinstans.
4 måneder siden
I en omfattende ankesak i Gulating lagmannsrett, er en familie og en nabo anklaget for overgrep mot barn. Forsvarerne hevder at barnevernet har påvirket barna til å skape falske minner, og sammenligner avhørsmetodene med Tengs-saken. De tiltalte avviser anklagene og peker på mulige andre årsaker til barnas historier, inkludert eksponering for overgrepsmateriale. Barnevernet avviser påvirkning, men erkjenner at kritikkverdig praksis kan ha forekommet. Dom i saken er ventet i januar 2025.
4 måneder siden
Staten har besluttet å anke tingrettsdommen i saken til Elisabeth Raasholm Larby, som vant frem i retten for en måned siden. Larby saksøkte staten for forsinket og mangelfull diagnostisering og behandling av alvorlig endometriose, noe hun mener har ført til varige helseproblemer. Staten, representert ved Pasientskadenemnda, hevder at tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feil. Larby, som også er daglig leder i Endometrioseforeningen, har bestemt seg for å fortsette kampen, til tross for at anken er en belastning. Foreningen har startet en innsamlingsaksjon for å dekke saksomkostningene, og styreleder Marte Øien kritiserer staten for å gjøre det vanskelig for kvinner å få rettferdig behandling.
3 måneder siden
En tidligere barnehageansatt er frifunnet i lagmannsretten for overgrep mot tre barnehagebarn, etter å ha blitt dømt i tingretten. Mannen anket dommen fra tingretten, og i lagmannsretten var dommerne delt. Flertallet mente det ikke var bevist skyld utover enhver rimelig tvil. Saken startet med en anmeldelse i 2019, som ble henlagt, men gjenopptatt i 2022 etter en ny anmeldelse. Statsadvokaten er overrasket og skuffet over frifinnelsen, mens mannens forsvarer er fornøyd. Foreldrene til barna synes det er vanskelig å takle resultatet.
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
4 måneder siden
Staten har valgt å anke dommen i en sak der Elisabeth Raasholm Larby saksøkte Pasientskadenemnda for mangelfull diagnostisering og behandling av endometriose. Larby, som har fått livsvarige skader av sykdommen, fikk tidligere medhold i tingretten. Staten begrunner anken med at de mener tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feilaktig. Larby uttrykker skuffelse over å måtte kjempe videre, mens hennes advokat, Thomas Roander, mener tingrettens vurdering var i tråd med gjeldende rett. Saken har fått oppmerksomhet gjennom Endometrioseforeningen, som Larby er en del av.
2 måneder siden
Påtalemyndigheten har anket frifinnelsen av Fosen-aksjonistene til Høyesterett. Aksjonistene ble bøtelagt etter å ha okkupert Energidepartementet og blokkert Finansdepartementet i Oslo i februar og mars 2023, men de nektet å betale bøtene. Borgarting lagmannsrett frifant aksjonistene i januar, og statsadvokat Stian F. Hermansen opplyser at anken gjelder lovanvendelsen. SVs Hilde M. Gaebpie Danielsen kritiserer anken og mener staten bør slutte å forfølge ungdommen og heller rette opp skadene de er dømt for i Fosen-saken.