Lagmannsretten har konkludert med at statens vedtak om å frata Jehovas vitner statstilskudd var ugyldig, og dermed overprøvd tingrettens tidligere avgjørelse. Bakgrunnen for saken er statens påstand om at Jehovas vitners eksklusjonspraksis utgjør negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding, i strid med trossamfunnsloven.
Lagmannsretten fant det imidlertid ikke tilstrekkelig bevist at praksisen krenker medlemmers rettigheter eller utgjør psykisk vold mot mindreårige.
Jehovas vitner gikk til søksmål etter at Statsforvalteren i Oslo og Viken fratok dem statstilskudd og offentlig registrering som trossamfunn i 2022.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
Lagmannsretten konkluderte med at statens vedtak om å frata Jehovas vitner statstilskudd var ugyldig. Staten har nå anket saken til Høyesterett, som må godkjenne anken før saken kan behandles. Saken reiser viktige spørsmål om individets rett til å forlate et trossamfunn og barns rettigheter innenfor slike samfunn. Jehovas vitner tapte i tingretten i mars 2024, men vant i lagmannsretten. Staten fratok dem statstilskudd og offentlig registrering i 2022, med begrunnelse i at Jehovas vitners eksklusjonspraksis innebærer negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding, noe staten mener bryter med trossamfunnsloven.
17 dager siden
En dommer reagerer på spørsmålene som ble stilt til Viggo Kristiansen under rettssaken mot Jan Helge Andersen, og mener de kan ha brutt Kristiansens menneskerettigheter. Kristiansen, som tidligere ble frikjent for drapene i Baneheia, må derfor vitne på nytt i ankesaken. Dommeren mener utspørringen i tingretten var i strid med uskyldspresumsjonen. Samtidig har foreldrene til et av ofrene endret oppfatning om Kristiansens rolle i saken. Høyesterett har opphevet en tidligere beslutning om å begrense bistandsadvokatens rolle i ankesaken.
1 måned siden
Helsetilsynet har opphevet vedtaket om å flytte Marita Hjelmeseth fra Herøy, etter at Statsforvalteren i Møre og Romsdal godkjente kommunens flytteplaner. Kritikken retter seg mot Statsforvalteren, som anklages for å ha sviktet sin kontrollfunksjon og for feil lovanvendelse. Maritas advokat og en jusprofessor sår tvil om Statsforvalterens habilitet og kompetanse. Kommunen opplyser at de vil utarbeide et nytt vedtak i saken. Helseministeren understreker at tilsynsmyndighetene må fungere effektivt for å stoppe ulovlige vedtak.
4 måneder siden
Fosen-aksjonistene møter i lagmannsretten etter å ha blitt frifunnet i tingretten for demonstrasjoner ved departementene. Aksjonistene nektet å betale bøter de fikk etter å ha okkupert Olje- og energidepartementet, samt blokkert Finansdepartementet og Keysers gate 6. Tingretten mente at pålegget om å avslutte demonstrasjonen krenket aksjonistenes rett til å demonstrere fredelig. Påtalemyndigheten anket avgjørelsen og mener at en straffereaksjon i form av bot er berettiget. Saken omhandler en strid mellom reindrift og vindkraftutbygging på Fosen, hvor Høyesterett tidligere har fastslått et menneskerettighetsbrudd.
2 måneder siden
Trøndelag tingrett har avgjort at foreldre som hindrer samvær skal motta økt barnebidrag fra den andre forelderen. Dommen slår fast at barnets rett til økonomisk trygghet veier tyngst, uavhengig av samværsavtaler. Retten erkjenner at regelverket kan gi økonomiske insentiver til å sabotere samvær, men mener likevel at Nav har praktisert loven korrekt. Mannsforum, som finansierte søksmålet, er skuffet og vurderer anke. Nav på sin side er fornøyd med dommen og mener loven har egne sanksjonsregler for samværssabotasje. Saken kan ankes til lagmannsretten, og eventuelt videre til Høyesterett eller den europeiske menneskerettsdomstolen.
3 måneder siden
Borgarting lagmannsrett kunngjør dommen i Anders Behring Breiviks søksmål mot staten onsdag. Breivik hevder at hans soningsforhold bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3 og 8. Han anket tingrettens avgjørelse fra i fjor, hvor han tapte på alle punkter. Breivik har siden 2012 sittet isolert i fengsel, først i Telemark og siden 2022 i Ringerike fengsel. Hans advokat argumenterer for at isolasjonen krever medisinering for å forhindre depresjon, og at dette er et brudd på hans rettigheter.
4 måneder siden
To brødre fra Tolga har vunnet et søksmål mot staten etter å ha blitt feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmede av Tolga kommune. De ble i tillegg satt under vergemål mot sin vilje. Dommen tilkjenner hver av brødrene 100.000 kroner i erstatning, samt dekning av saksomkostninger på 623.750 kroner. Brødrenes advokat sier dommen er en oppreisning og slår fast at staten har begått alvorlig urett mot dem. Saken ble først avslørt av VG i 2018, og det har siden vært uklart hvem som skulle stå til ansvar.
4 måneder siden
Personvernnemnda har opphevet Datatilsynets overtredelsesgebyr på 20 millioner kroner til Nav. Datatilsynet hadde tidligere funnet flere brudd på personvern- og sikkerhetsregler hos Nav, og mente det var strukturelle og organisatoriske svakheter. Personvernnemnda konkluderte derimot med at Nav ikke hadde handlet forsettlig, og dermed slipper Nav å betale gebyret. Datatilsynets direktør uttalte i 2023 at Nav viste manglende styring og forståelse for personvern.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to brødre fra Tolga som ble feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmet. Retten konkluderte med at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og under tvil også forbudet mot nedverdigende behandling. Staten argumenterte med at feilen var rettet opp gjennom en offentlig beklagelse fra daværende statsminister Erna Solberg i 2018, men retten la vekt på at beklagelsen ikke var personlig rettet mot brødrene. I tillegg til oppreisningen, ble staten dømt til å betale 620.000 kroner i sakskostnader. Brødrenes advokat uttrykte tilfredshet med dommen, mens statens advokat vurderer anke.
1 måned siden
Stiftelsen Tinius, største eier i Schibsted, har tapt et søksmål mot staten angående loven som gir Etterretningstjenesten rett til å overvåke elektronisk kommunikasjon som krysser landegrenser. Stiftelsen mente loven åpnet for omfattende masseovervåking og brudd på retten til privatliv, samt at det svekket pressens kildevern. Oslo tingrett har imidlertid gitt staten medhold og mener loven ikke bryter med menneskerettighetene, Grunnloven eller EØS-avtalen. Regjeringsadvokaten er fornøyd med dommen og understreker at overvåkingsmuligheten er viktig for norsk sikkerhet. Stiftelsen Tinius vurderer nå å anke dommen og er dømt til å betale 407.000 kroner i sakskostnader.