Stiftelsen Tinius, største eier i Schibsted, har tapt et søksmål mot staten angående loven som gir Etterretningstjenesten rett til å overvåke elektronisk kommunikasjon som krysser landegrenser. Stiftelsen mente loven åpnet for omfattende masseovervåking og brudd på retten til privatliv, samt at det svekket pressens kildevern.
Oslo tingrett har imidlertid gitt staten medhold og mener loven ikke bryter med menneskerettighetene, Grunnloven eller EØS-avtalen. Regjeringsadvokaten er fornøyd med dommen og understreker at overvåkingsmuligheten er viktig for norsk sikkerhet.
Stiftelsen Tinius vurderer nå å anke dommen og er dømt til å betale 407. 000 kroner i sakskostnader.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
3 måneder siden
Læringsverkstedet tapte rettssaken mot staten angående et tilbakebetalingskrav på 1,8 millioner kroner. Staten mente barnehagekjeden brøt barnehageloven ved å overføre oppkjøpskostnader til barnehagene. Retten ga staten medhold, og dermed må Læringsverkstedet betale tilbake pengene. Læringsverkstedet mener dommen kan få store konsekvenser for private barnehageeiere, og at det kan føre til at de ikke får igjen verdien av sitt arbeid ved salg av barnehager. En kartlegging viser at Læringsverkstedet har kjøpt flest barnehager siden 2007, og at tidligere eiere har tjent over 1,5 milliarder kroner på salgene.
2 måneder siden
WWF har tapt rettssaken mot staten angående planene om å utvinne mineraler fra havbunnen utenfor norskekysten. WWF mener konsekvensutredningen er mangelfull og at regjeringen ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til miljøet. Oslo tingrett frifant staten og dømte WWF til å betale sakskostnader. WWF vurderer nå å anke dommen. Regjeringens planer har møtt sterk motstand fra flere hold, inkludert miljøorganisasjoner og forskningsinstitusjoner, som frykter negative konsekvenser for marint liv og økosystemer. Staten hevder på sin side at utvinningen vil skje på en miljømessig forsvarlig måte.
2 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sin andre rettssak mot staten, der han hevdet brudd på menneskerettighetene under soning. Han anker nå dommen til Høyesterett. Breivik har saksøkt staten for brudd på Den Europeiske Menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3 og artikkel 8, og mener soningsforholdene er for strenge. Lagmannsretten la vekt på den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge soningsvilkårene. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, og hans advokat hevder han må medisineres for å unngå depresjon.
1 måned siden
Lars Oscar Øvstegård fra Ørsta har saksøkt staten, ved finansministeren, for å få kjent ugyldig skatt på bedriftenes arbeidende kapital. Øvstegård mener skatten truer norsk næringsliv og er grunnlovsstridig. Han har samlet inn over to millioner kroner for å finansiere søksmålet og engasjert advokat Jan Magne Langseth. Langseth hevder skatten ulovlig beslaglegger eiendom uten avkastning, og rammer norskeide små- og mellomstore bedrifter hardere enn store konserner og utenlandske aktører. Han viser til at bedrifter må selge eller ta opp lån for å betale skatten. Finansdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to brødre fra Tolga som ble feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmet. Retten konkluderte med at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og under tvil også forbudet mot nedverdigende behandling. Staten argumenterte med at feilen var rettet opp gjennom en offentlig beklagelse fra daværende statsminister Erna Solberg i 2018, men retten la vekt på at beklagelsen ikke var personlig rettet mot brødrene. I tillegg til oppreisningen, ble staten dømt til å betale 620.000 kroner i sakskostnader. Brødrenes advokat uttrykte tilfredshet med dommen, mens statens advokat vurderer anke.
3 måneder siden
USAs høyesterett behandler en lov som kan føre til et forbud mot TikTok i USA. TikTok argumenterer for at appen er et viktig verktøy for ytringsfrihet, mens staten hevder at det kinesiske eierskapet utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet. Høyesterett skal avgjøre om ytringsfrihet eller nasjonal sikkerhet veier tyngst. Et eventuelt forbud vil tre i kraft 19. januar, med mindre et flertall i høyesterett avviser saken. TikTok har 170 millioner brukere i USA og hevder et forbud vil ha store negative konsekvenser for brukere, annonsører og innholdsskapere.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Nkom kritiserer Telenor for manglende risikovurdering og 22 brudd på lov og forskrift. Telenor beklager hendelsene og sier de tar det på største alvor. De mener også at det er manglende samsvar mellom myndighetenes forventninger til sikkerhet og betalingsvilje for tjenesten.
5 dager siden
Lagmannsretten konkluderte med at statens vedtak om å frata Jehovas vitner statstilskudd var ugyldig. Staten har nå anket saken til Høyesterett, som må godkjenne anken før saken kan behandles. Saken reiser viktige spørsmål om individets rett til å forlate et trossamfunn og barns rettigheter innenfor slike samfunn. Jehovas vitner tapte i tingretten i mars 2024, men vant i lagmannsretten. Staten fratok dem statstilskudd og offentlig registrering i 2022, med begrunnelse i at Jehovas vitners eksklusjonspraksis innebærer negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding, noe staten mener bryter med trossamfunnsloven.
2 måneder siden
WWF anker dommen fra Oslo tingrett som frikjente staten i saken om åpning for gruvedrift på havbunnen. Organisasjonen mener dommen inneholder flere alvorlige feil, og at tingretten har lagt uriktig til grunn at søksmålet er en politisk omkamp. WWF saksøkte staten for brudd på Havbunnsmineralloven, og hevder beslutningen om å åpne norske havområder for gruvedrift er tatt på grunnlag av en mangelfull konsekvensutredning. Kritikere mener staten ikke har nok kunnskap om konsekvensene for dyreliv og økosystemer. Regjeringens planer har møtt motstand både nasjonalt og internasjonalt.