To brødre fra Tolga har vunnet et søksmål mot staten etter å ha blitt feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmede av Tolga kommune. De ble i tillegg satt under vergemål mot sin vilje. Dommen tilkjenner hver av brødrene 100.
000 kroner i erstatning, samt dekning av saksomkostninger på 623. 750 kroner.
Brødrenes advokat sier dommen er en oppreisning og slår fast at staten har begått alvorlig urett mot dem. Saken ble først avslørt av VG i 2018, og det har siden vært uklart hvem som skulle stå til ansvar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to brødre fra Tolga som ble feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmet. Retten konkluderte med at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og under tvil også forbudet mot nedverdigende behandling. Staten argumenterte med at feilen var rettet opp gjennom en offentlig beklagelse fra daværende statsminister Erna Solberg i 2018, men retten la vekt på at beklagelsen ikke var personlig rettet mot brødrene. I tillegg til oppreisningen, ble staten dømt til å betale 620.000 kroner i sakskostnader. Brødrenes advokat uttrykte tilfredshet med dommen, mens statens advokat vurderer anke.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to av brødrene i Tolga, etter at de feilaktig ble registrert som psykisk utviklingshemmet. Denne feilregistreringen førte til at brødrene ble satt under personlig og økonomisk vergemål. Retten mener at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Selv om staten tidligere har beklaget hendelsen gjennom mediene, vektlegger tingretten at beklagelsene ikke har blitt gitt personlig til brødrene. I tillegg til oppreisningen, tilkjennes brødrene sakskostnader på 620.000 kroner. Regjeringsadvokaten vurderer anke.
3 måneder siden
Siv-Anita Sundal ble feilaktig diagnostisert som lett psykisk utviklingshemmet i 2005, en diagnose hun bar frem til 2018. Hun saksøkte staten for medisinsk uaktsomhet og sviktende helsehjelp, men tapte i det norske rettssystemet. Deretter tok hun saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som avviste saken uten å finne brudd på menneskerettighetene. Sundal uttrykker stor skuffelse over utfallet, da hun ønsket en beklagelse og oppreisning. Saken har kostet henne betydelige summer, og hun har opprettet en Spleis for å håndtere den økonomiske belastningen. Advokaten hennes kritiserer mangelen på gode overvåkingsorganer for medisinske feilvurderinger og mener Sundal burde fått beklagelse og erstatning.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland trekker seg etter at det er avdekket to alvorlige avvik ved Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Det ene avviket gjelder manglende behandling av 123 klagesaker om tvangsmedisinering, noe som har gått ut over pasienters rettssikkerhet. Det andre avviket omhandler brudd på offentleglova. Klagesakene, som gjelder perioden fra 2019 til sommeren 2023, ble lagt til side i strid med gjeldende rutiner. Statsforvalteren opplyser at de nå kontakter de berørte pasientene og har endret praksis for å unngå lignende hendelser i fremtiden. Haugland sier hun ikke lenger har tillit fra statsråden og tar konsekvensen av dette.
4 måneder siden
Norwegian har vunnet en rettssak mot staten angående et gebyr på 400 millioner kroner for manglende levering av klimakvoter. Flyselskapet saksøkte staten i januar, og torsdag ble det kjent at Klima- og miljødepartementet tapte saken. Staten er nå dømt til å betale tilbake de 400 millionene, i tillegg til 9,7 millioner kroner i saksomkostninger. Dette utfallet kommer etter at Norwegian mente gebyret var urettmessig.
1 måned siden
Lagmannsretten har konkludert med at statens vedtak om å frata Jehovas vitner statstilskudd var ugyldig, og dermed overprøvd tingrettens tidligere avgjørelse. Bakgrunnen for saken er statens påstand om at Jehovas vitners eksklusjonspraksis utgjør negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding, i strid med trossamfunnsloven. Lagmannsretten fant det imidlertid ikke tilstrekkelig bevist at praksisen krenker medlemmers rettigheter eller utgjør psykisk vold mot mindreårige. Jehovas vitner gikk til søksmål etter at Statsforvalteren i Oslo og Viken fratok dem statstilskudd og offentlig registrering som trossamfunn i 2022.
3 måneder siden
Seks gardister som ble dimittert fra Forsvaret for bruk av ulovlige rusmidler på fritiden, har vunnet frem i Oslo tingrett. Retten har konkludert med at klagevedtakene er ugyldige på grunn av feil rettsanvendelse. Tingretten mener klagenemnda har begrenset sin vurdering til å konstatere narkotikabruk i tjenesteperioden, uten å foreta en individuell og konkret vurdering av hver enkelt sak. Retten legger vekt på at det mangelfulle vurderingsgrunnlaget kan ha påvirket vedtakene. Advokaten til gardistene sier dommen setter en standard for hvordan slike saker skal håndteres i fremtiden. Gardistene fikk ikke tilkjent oppreisning.
3 måneder siden
To bønder, far og sønn, må betale tilbake en million kroner i tilskudd etter å ha drevet i driftsfellesskap uten å opplyse om det til Statsforvalteren i Innlandet. De to har drevet med storfe og har i realiteten utgjort én felles virksomhet. Statsforvalteren mener de har brutt reglene ved å ikke krysse av for driftsfellesskap i søknaden om produksjonstilskudd. Dette har ført til at de har fått uberettiget tilskudd. I tillegg til tilbakebetalingen på én million, er det trukket to millioner kroner i tilskudd. Driftsfellesskap er ikke ulovlig, men det må oppgis for at tilskuddet skal beregnes korrekt.
2 dager siden
Likestillings- og diskrimineringsombudet kritiserer Stange kommune kraftig. Kommunen skal ha brutt menneskerettighetene til to utviklingshemmede menn som risikerer tvangsflytting.
3 måneder siden
Læringsverkstedet tapte rettssaken mot staten angående et tilbakebetalingskrav på 1,8 millioner kroner. Staten mente barnehagekjeden brøt barnehageloven ved å overføre oppkjøpskostnader til barnehagene. Retten ga staten medhold, og dermed må Læringsverkstedet betale tilbake pengene. Læringsverkstedet mener dommen kan få store konsekvenser for private barnehageeiere, og at det kan føre til at de ikke får igjen verdien av sitt arbeid ved salg av barnehager. En kartlegging viser at Læringsverkstedet har kjøpt flest barnehager siden 2007, og at tidligere eiere har tjent over 1,5 milliarder kroner på salgene.