Seks gardister som ble dimittert fra Forsvaret for bruk av ulovlige rusmidler på fritiden, har vunnet frem i Oslo tingrett. Retten har konkludert med at klagevedtakene er ugyldige på grunn av feil rettsanvendelse.
Tingretten mener klagenemnda har begrenset sin vurdering til å konstatere narkotikabruk i tjenesteperioden, uten å foreta en individuell og konkret vurdering av hver enkelt sak. Retten legger vekt på at det mangelfulle vurderingsgrunnlaget kan ha påvirket vedtakene.
Advokaten til gardistene sier dommen setter en standard for hvordan slike saker skal håndteres i fremtiden. Gardistene fikk ikke tilkjent oppreisning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Seks tidligere gardister har gått til søksmål mot Forsvarsdepartementet etter å ha blitt kastet ut av Forsvaret i august 2022 for å ha innrømmet narkotikabruk på fritiden. Kompanisjefen vitnet i retten og beskrev omfanget av saken som sjokkerende, med 31 gardister som tilsto rusbruk etter en fest. Saksøkerne hevder de ble presset til å tilstå og opplevde trusler om politianmeldelse. Forsvaret forsvarer sin nulltoleranse for narkotika, med henvisning til Gardens spesielle beredskapsrolle. Samtidig har tidligere ledere i Garden erkjent at håndteringen av saken kunne vært bedre, spesielt når det gjelder kommunikasjon.
4 måneder siden
Seks tidligere gardister har gått til søksmål mot Forsvarsdepartementet etter å ha blitt kastet ut av Hans Majestet Kongens Garde sommeren 2022. De innrømmet narkotikabruk på fritiden, men hevder at de ble presset til å tilstå og fratatt rettigheter som siktede i en straffesak. En 22 år gammel kvinne forklarte i retten at hun følte seg presset til å innrømme bruk av cannabis, og at hun opplevde prosessen som urettferdig. Forsvarsdepartementet avviser anklagene og hevder at prøvene skulle analyseres, men ble stoppet grunnet tekniske feil. Rettsprosessen fortsetter.
4 måneder siden
En tidligere troppssjef i Hans Majestet Kongens Garde vitnet i retten om sjokket over at flere soldater innrømmet narkotikabruk på fritiden. 30 soldater ble dimittert etter innrømmelsene. Forsvaret argumenterer for nulltoleranse og sikkerhetsrisiko, mens de saksøkende gardistene mener at Forsvaret ikke har vektlagt omfanget av bruken og krever dimisjonsvedtakene ugyldiggjort. Advokaten deres argumenterer for at Forsvaret har brutt menneskerettighetene.
3 måneder siden
Tre tidligere medarbeidere i Recoveryakademiet vant en viktig seier i Høyesterett, hvor de ble tilkjent over ti millioner kroner i etterbetalt lønn og feriepenger. De hadde i en tiårsperiode jobbet på ulovlige konsulentkontrakter istedenfor ansettelseskontrakter. Høyesterett fastslo at utgangspunktet for etterbetaling skal være de faktiske avtalene, ikke de kontraktene de burde hatt. Dommen har stor betydning for norsk arbeidsliv, da den slår fast at feilklassifiserte oppdragstakere har rett på full overtidsbetaling. Til tross for seieren, er Recoveryakademiet i en gjeldsforhandling, noe som betyr at de tre trolig vil få en kraftig reduksjon i utbetalingen. Kreditorene vil få oppgjør etter en rettskraftig akkord, hvor en del av beløpet er prioritert og resten dekkes med 30 prosent.
1 måned siden
Gunnar Hemming har vunnet en rettssak mot Tesla Norway i Trøndelag tingrett, etter å ha klaget på lakkskader på sin Model Y. Retten konkluderte med at lakken var av for dårlig kvalitet og at skadene ikke skyldtes uaktsom kjøring eller steinsprut, slik Tesla hevdet. Tesla er dømt til å betale Hemming over 111.000 kroner i prisavslag, samt erstatning og saksomkostninger. NAF-advokat Frida Harbø mener dommen kan sette en viktig presedens for lakkvalitet på biler og hjelpe andre bileiere i lignende situasjoner. Hemming er fornøyd med dommen, men er usikker på om Tesla vil anke.
4 måneder siden
To brødre fra Tolga har vunnet et søksmål mot staten etter å ha blitt feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmede av Tolga kommune. De ble i tillegg satt under vergemål mot sin vilje. Dommen tilkjenner hver av brødrene 100.000 kroner i erstatning, samt dekning av saksomkostninger på 623.750 kroner. Brødrenes advokat sier dommen er en oppreisning og slår fast at staten har begått alvorlig urett mot dem. Saken ble først avslørt av VG i 2018, og det har siden vært uklart hvem som skulle stå til ansvar.
25 dager siden
Fire Wolt-bud har vunnet en rettssak mot selskapet om retten til fast ansettelse. Oslo tingrett har slått fast at budene må regnes som ansatte, og ikke som selvstendige oppdragstakere. Oslo transportarbeiderforening mener dommen vil få konsekvenser for alle Wolt-bud, og at selskapet må følge arbeidsmiljøloven. Wolt er skuffet over avgjørelsen og vurderer å anke, da de mener budene er oppdragstakere med frihet og ansvar som følger med.
1 måned siden
Lagmannsretten har konkludert med at statens vedtak om å frata Jehovas vitner statstilskudd var ugyldig, og dermed overprøvd tingrettens tidligere avgjørelse. Bakgrunnen for saken er statens påstand om at Jehovas vitners eksklusjonspraksis utgjør negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding, i strid med trossamfunnsloven. Lagmannsretten fant det imidlertid ikke tilstrekkelig bevist at praksisen krenker medlemmers rettigheter eller utgjør psykisk vold mot mindreårige. Jehovas vitner gikk til søksmål etter at Statsforvalteren i Oslo og Viken fratok dem statstilskudd og offentlig registrering som trossamfunn i 2022.
2 måneder siden
Oslo Håndverksdestilleri (OHD) vant frem i klagen mot Helsedirektoratets vedtak om ulovlig alkoholreklame for deres «Prinsesse-gin». Markedsrådet opphevet vedtaket enstemmig. Bakgrunnen var at Helsedirektoratet mente OHD hadde brutt loven ved å bruke prinsesse Märtha Louises tittel og Durek Verretts navn i markedsføringen. OHD argumenterte med at vedtaket var basert på feilaktig faktagrunnlag. Vinmonopolet stoppet tidligere ginen på grunn av bruken av kongehusets monogram, noe som førte til at prinsessens manager beklaget og lovet å fjerne tittelen fra produktet.
1 måned siden
Fem hoppere, inkludert Marius Lindvik og Johann Andre Forfang, har fått advokathjelp etter å ha blitt utestengt og gransket for juks under VM i Trondheim. Norges Skiforbund dekker utøvernes advokatutgifter for å sikre deres rettssikkerhet, da de ikke har informasjon som tilsier at utøverne var klar over regelbruddene. Støtteapparatet, suspendert for sin rolle, får ikke dekket juridisk hjelp, men forbundet tilbyr menneskelig støtte. Kombinerttrener Truls Johansen får også juridisk støtte. Forbundet understreker at utøverne har et objektivt ansvar for draktene de bruker, men støtter deres påstand om uvitenhet.