En tidligere troppssjef i Hans Majestet Kongens Garde vitnet i retten om sjokket over at flere soldater innrømmet narkotikabruk på fritiden. 30 soldater ble dimittert etter innrømmelsene.
Forsvaret argumenterer for nulltoleranse og sikkerhetsrisiko, mens de saksøkende gardistene mener at Forsvaret ikke har vektlagt omfanget av bruken og krever dimisjonsvedtakene ugyldiggjort.
Advokaten deres argumenterer for at Forsvaret har brutt menneskerettighetene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Seks tidligere gardister har gått til søksmål mot Forsvarsdepartementet etter å ha blitt kastet ut av Forsvaret i august 2022 for å ha innrømmet narkotikabruk på fritiden. Kompanisjefen vitnet i retten og beskrev omfanget av saken som sjokkerende, med 31 gardister som tilsto rusbruk etter en fest. Saksøkerne hevder de ble presset til å tilstå og opplevde trusler om politianmeldelse. Forsvaret forsvarer sin nulltoleranse for narkotika, med henvisning til Gardens spesielle beredskapsrolle. Samtidig har tidligere ledere i Garden erkjent at håndteringen av saken kunne vært bedre, spesielt når det gjelder kommunikasjon.
4 måneder siden
Seks tidligere gardister har gått til søksmål mot Forsvarsdepartementet etter å ha blitt kastet ut av Hans Majestet Kongens Garde sommeren 2022. De innrømmet narkotikabruk på fritiden, men hevder at de ble presset til å tilstå og fratatt rettigheter som siktede i en straffesak. En 22 år gammel kvinne forklarte i retten at hun følte seg presset til å innrømme bruk av cannabis, og at hun opplevde prosessen som urettferdig. Forsvarsdepartementet avviser anklagene og hevder at prøvene skulle analyseres, men ble stoppet grunnet tekniske feil. Rettsprosessen fortsetter.
3 måneder siden
Seks gardister som ble dimittert fra Forsvaret for bruk av ulovlige rusmidler på fritiden, har vunnet frem i Oslo tingrett. Retten har konkludert med at klagevedtakene er ugyldige på grunn av feil rettsanvendelse. Tingretten mener klagenemnda har begrenset sin vurdering til å konstatere narkotikabruk i tjenesteperioden, uten å foreta en individuell og konkret vurdering av hver enkelt sak. Retten legger vekt på at det mangelfulle vurderingsgrunnlaget kan ha påvirket vedtakene. Advokaten til gardistene sier dommen setter en standard for hvordan slike saker skal håndteres i fremtiden. Gardistene fikk ikke tilkjent oppreisning.
1 måned siden
En advokat ble pågrepet og siktet for narkotikalovbrudd i Agder tingrett, mens han forsvarte en drapstiltalt mann. Advokaten har meldt opphør av sin virksomhet, noe som medfører at hans advokatbevilling bortfaller. Politiet fant kokain og amfetamin i advokatens toalettveske. Rettssaken er omberammet, og John Christian Elden representerer nå både den narkotikasiktede advokaten og overtar som forsvarer for den drapstiltalte. Den siktede advokaten er løslatt og får helsehjelp.
1 måned siden
Høyesterett skal avgjøre en viktig pensjonssak for ansatte i Forsvaret. Striden dreier seg om hvorvidt tillegg for blant annet øvelser og vakttjeneste skal regnes som pensjonsgivende inntekt. Norges Offisers- og spesialistforbund (NOF) frykter at en negativ utgang vil føre til masseflukt fra Forsvaret, spesielt blant erfarne ledere med viktig lederkompetanse. En seier for staten vil spare Statens pensjonskasse for et betydelig beløp, men kan samtidig undergrave Forsvarets mål om vekst og modernisering, da det allerede er mangel på personell. NOF stiller spørsmål ved timingen av saken, som kommer samtidig som det investeres stort i Forsvaret.
18 dager siden
En dommer reagerer på spørsmålene som ble stilt til Viggo Kristiansen under rettssaken mot Jan Helge Andersen, og mener de kan ha brutt Kristiansens menneskerettigheter. Kristiansen, som tidligere ble frikjent for drapene i Baneheia, må derfor vitne på nytt i ankesaken. Dommeren mener utspørringen i tingretten var i strid med uskyldspresumsjonen. Samtidig har foreldrene til et av ofrene endret oppfatning om Kristiansens rolle i saken. Høyesterett har opphevet en tidligere beslutning om å begrense bistandsadvokatens rolle i ankesaken.
2 måneder siden
Forsvarerne til den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, Arne Bye, har startet sine sluttinnlegg i rettssaken. De argumenterer for frifinnelse på flere punkter i tiltalen, som omfatter voldtekt og overgrep mot et stort antall kvinner. Der frifinnelse ikke anses som mulig, ber forsvarerne om at retten idømmer mildest mulig straff. En av forsvarerne understreker at retten kun har sett en liten del av det omfattende videomaterialet, og stiller spørsmål ved om en fullstendig gjennomgang ville gitt et annet bilde av saken. Aktoratet har tidligere lagt ned påstand om 21 års fengsel.
1 måned siden
I retten forklarer den tiltalte 31-åringen at han har problemer med å huske noe fra ukene rundt drapet på Jonas Aarseth Henriksen. Han erkjenner å ha kjørt rundt med den medtiltalte 29-åringen, men hevder han ikke visste om drapsplanene. Han forteller at han var med på skadeverk, som å knuse frontruten på en lastebil. 31-åringen forklarer hukommelsestapet med høyt amfetaminbruk og at han kan "space ut" i samtaler. Han avviser å ha sett våpenet eller hørt om prøveskyting, og mistenker at den medtiltalte blander forklaringer.
1 måned siden
En tidligere servicemann anklager Clas Brede Bråthen for å ha løyet om juks i hoppsporten. Fredrik Bjerkeengen hevder at Bråthen var til stede da utstyr ble manipulert, blant annet ved å putte ting i skoene og bruke trelim på hoppdresser. Polens landslagstrener uttrykker sjokk over påstandene og understreker behovet for åpenhet og strengere kontroller i sporten. Flere norske hoppere og støtteapparat er suspendert, og FIS gransker saken. Tidligere profiler som Johan Remen Evensen, Anders Jacobsen og Daniel-André Tande har innrømmet bevisst juks.
2 måneder siden
Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) krever en grundig vurdering av Eirik Jensens straffeavbrudd, etter påstander om at hans helsetilstand er overdrevet. Jensen, som er dømt for korrupsjon og narkotikakriminalitet, ble løslatt i mars 2023 på grunn av helseproblemer, og avbruddet er forlenget flere ganger. KY påpeker at mindre ressurssterke innsatte sliter med å få soningsavbrudd. Kriminalomsorgen forsvarer sin praksis med grundige, individuelle vurderinger, men understreker at straffavbrudd kun innvilges dersom det er sikkerhetsmessig forsvarlig og i overensstemmelse med allmenn rettsfølelse. Ifølge tall fra Kriminalomsorgen har kun 21 innsatte straffavbrudd, en nedgang fra tidligere år.