Seks tidligere gardister har gått til søksmål mot Forsvarsdepartementet etter å ha blitt kastet ut av Forsvaret i august 2022 for å ha innrømmet narkotikabruk på fritiden. Kompanisjefen vitnet i retten og beskrev omfanget av saken som sjokkerende, med 31 gardister som tilsto rusbruk etter en fest.
Saksøkerne hevder de ble presset til å tilstå og opplevde trusler om politianmeldelse. Forsvaret forsvarer sin nulltoleranse for narkotika, med henvisning til Gardens spesielle beredskapsrolle.
Samtidig har tidligere ledere i Garden erkjent at håndteringen av saken kunne vært bedre, spesielt når det gjelder kommunikasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Seks tidligere gardister har gått til søksmål mot Forsvarsdepartementet etter å ha blitt kastet ut av Hans Majestet Kongens Garde sommeren 2022. De innrømmet narkotikabruk på fritiden, men hevder at de ble presset til å tilstå og fratatt rettigheter som siktede i en straffesak. En 22 år gammel kvinne forklarte i retten at hun følte seg presset til å innrømme bruk av cannabis, og at hun opplevde prosessen som urettferdig. Forsvarsdepartementet avviser anklagene og hevder at prøvene skulle analyseres, men ble stoppet grunnet tekniske feil. Rettsprosessen fortsetter.
4 måneder siden
En tidligere troppssjef i Hans Majestet Kongens Garde vitnet i retten om sjokket over at flere soldater innrømmet narkotikabruk på fritiden. 30 soldater ble dimittert etter innrømmelsene. Forsvaret argumenterer for nulltoleranse og sikkerhetsrisiko, mens de saksøkende gardistene mener at Forsvaret ikke har vektlagt omfanget av bruken og krever dimisjonsvedtakene ugyldiggjort. Advokaten deres argumenterer for at Forsvaret har brutt menneskerettighetene.
3 måneder siden
Seks gardister som ble dimittert fra Forsvaret for bruk av ulovlige rusmidler på fritiden, har vunnet frem i Oslo tingrett. Retten har konkludert med at klagevedtakene er ugyldige på grunn av feil rettsanvendelse. Tingretten mener klagenemnda har begrenset sin vurdering til å konstatere narkotikabruk i tjenesteperioden, uten å foreta en individuell og konkret vurdering av hver enkelt sak. Retten legger vekt på at det mangelfulle vurderingsgrunnlaget kan ha påvirket vedtakene. Advokaten til gardistene sier dommen setter en standard for hvordan slike saker skal håndteres i fremtiden. Gardistene fikk ikke tilkjent oppreisning.
2 måneder siden
Fem menn er dømt i Hordaland tingrett for å ha organisert innførsel av 800 kilo hasj til Vestlandet i perioden 2020-2022. Tre av de dømte er fra Vestlandet, mens to er litauiske statsborgere. Straffene varierer fra fem til åtte års fengsel, i tillegg må de tåle inndragelse av over 5 millioner kroner. Politiet avdekket saken gjennom dekrypterte meldinger fra kommunikasjonstjenesten SkyEEC, samt spaning og avlytting. Enkelte av de dømte hevder de ble presset inn i narkotikavirksomheten, mens andre benekter kjennskap til hasjen funnet på deres eiendom. Nettverket antas å ha en bakmann i Spania som er under etterforskning i Litauen.
1 måned siden
Åtte aktører innen rusbehandling, inkludert Tyrilistiftelsen og Frelsesarmeen, saksøker Helse Sør-Øst etter en anbudskonkurranse der de mener kriteriene var uklare. Helseforetaket innrømmet at en viktig melding ikke ble sendt til alle tilbydere, noe som påvirket konkurransen. Aktørene krever nå en midlertidig forføyning for å stoppe signeringen av nye avtaler inntil saken er rettskraftig avgjort. Tidligere i år vant Blå Kors en lignende sak mot Helse Sør-Øst. Flere ideelle aktører frykter nå nedleggelse på grunn av problemene i tildelingsprosessen.
4 måneder siden
Kontroll- og konstitusjonskomiteen har åpnet en undersøkelsessak mot forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Forsvaret etter avsløringer om feilaktig behandling av sikkerhetsklareringssaker. Forsvaret har sendt ut massebrev til unge med flerkulturell bakgrunn, i stedet for å behandle sakene individuelt. Dette har ført til at 97 unge som først fikk avslag, nå får tjenestegjøre, og 299 andre får ny mulighet til sesjon. EOS-utvalget har også kritisert Forsvarets praksis, og Stortinget krever svar fra forsvarsministeren innen en uke. Saken kan eskalere til en kontrollsak i Stortinget.
3 dager siden
En bareigar på Os ble sjokkert over omfanget av narkotikapåvirkning på en russefest. Politiet og russepresidenter kommenterer situasjonen rundt rusbruk i russetiden.
1 måned siden
I Gulating lagmannsrett behandles en omfattende narkotikasak der fire albanere er tiltalt for å ha smuglet 150 kilo kokain til Norge. Kokainen var festet til et lasteskip som ankom Husnes i Sunnhordland. Statsadvokaten krever 16 års fengsel for alle de tiltalte, og argumenterer for at de var del av et profesjonelt og koordinert hentelag. De tiltalte hevder de ble lurt til å delta i smuglingen, og at de trodde de skulle hente hasj eller utføre annet arbeid. Statsadvokaten avviser forklaringene som usannsynlige og viser til bevis som knytter dem til internasjonal narkotikakriminalitet. En medtiltalt har allerede akseptert en dom på 10 år og fire måneder, mens en sjette person er død.
18 dager siden
To menn i 30-årene er tiltalt for grov narkotikakriminalitet etter at politiet fant store mengder narkotika i en bolig i Nordre Follo i februar i fjor. Beslaget omfatter 109 kilo hasj, 1,8 kilo MDMA og 18,6 kilo ketamin til en verdi av over to millioner kroner. Den ene mannen er også tiltalt for å ha solgt narkotika og mottatt en Rolex-klokke som betaling, samt ulovlig våpenbesittelse og flere tilfeller av ulovlig bilkjøring. 37-åringen erkjenner medvirkning til oppbevaring av hasj, men nekter straffskyld for de øvrige forholdene, mens 39-åringens forsvarer ikke ønsker å kommentere saken. Saken skal opp for Oslo tingrett i juni.
5 dager siden
I februar 2022 ble fem menn dømt for å ha smuglet nesten 100 kilo hasj og 4 kilo kokain over grensen ved Ljørdalen i Trysil. Narkotikaen, verdt flere millioner kroner, ble fraktet på akebrett gjennom snøen. To av mennene erkjente straffskyld, mens de tre andre nektet involvering. De to som kjørte bilen, som satt fast i snøen, ble pågrepet og dømt til flere års fengsel. To andre menn som kom for å hjelpe, ble også dømt for sin rolle i organiseringen av smuglingen. En svensk mann, som ifølge retten hadde en sentral rolle i innførselen, ble dømt til fengsel i over tre år. Politiet har funnet bevis som knytter de tiltalte til en chattegruppe brukt under smuglingen, men flere medlemmer av denne gruppen er fortsatt ikke funnet. Alle de dømte vurderer anke av dommene.