Seks tidligere gardister har gått til søksmål mot Forsvarsdepartementet etter å ha blitt kastet ut av Hans Majestet Kongens Garde sommeren 2022. De innrømmet narkotikabruk på fritiden, men hevder at de ble presset til å tilstå og fratatt rettigheter som siktede i en straffesak.
En 22 år gammel kvinne forklarte i retten at hun følte seg presset til å innrømme bruk av cannabis, og at hun opplevde prosessen som urettferdig. Forsvarsdepartementet avviser anklagene og hevder at prøvene skulle analyseres, men ble stoppet grunnet tekniske feil.
Rettsprosessen fortsetter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Seks tidligere gardister har gått til søksmål mot Forsvarsdepartementet etter å ha blitt kastet ut av Forsvaret i august 2022 for å ha innrømmet narkotikabruk på fritiden. Kompanisjefen vitnet i retten og beskrev omfanget av saken som sjokkerende, med 31 gardister som tilsto rusbruk etter en fest. Saksøkerne hevder de ble presset til å tilstå og opplevde trusler om politianmeldelse. Forsvaret forsvarer sin nulltoleranse for narkotika, med henvisning til Gardens spesielle beredskapsrolle. Samtidig har tidligere ledere i Garden erkjent at håndteringen av saken kunne vært bedre, spesielt når det gjelder kommunikasjon.
3 måneder siden
Seks gardister som ble dimittert fra Forsvaret for bruk av ulovlige rusmidler på fritiden, har vunnet frem i Oslo tingrett. Retten har konkludert med at klagevedtakene er ugyldige på grunn av feil rettsanvendelse. Tingretten mener klagenemnda har begrenset sin vurdering til å konstatere narkotikabruk i tjenesteperioden, uten å foreta en individuell og konkret vurdering av hver enkelt sak. Retten legger vekt på at det mangelfulle vurderingsgrunnlaget kan ha påvirket vedtakene. Advokaten til gardistene sier dommen setter en standard for hvordan slike saker skal håndteres i fremtiden. Gardistene fikk ikke tilkjent oppreisning.
4 måneder siden
En tidligere troppssjef i Hans Majestet Kongens Garde vitnet i retten om sjokket over at flere soldater innrømmet narkotikabruk på fritiden. 30 soldater ble dimittert etter innrømmelsene. Forsvaret argumenterer for nulltoleranse og sikkerhetsrisiko, mens de saksøkende gardistene mener at Forsvaret ikke har vektlagt omfanget av bruken og krever dimisjonsvedtakene ugyldiggjort. Advokaten deres argumenterer for at Forsvaret har brutt menneskerettighetene.
3 måneder siden
En kvinne som jobbet på Oslo lufthavn i 15 år mistet jobben da adgangskortet hennes plutselig ikke fungerte. Kvinnen fikk aldri en forklaring på hvorfor hun ble nektet adgang. Borgarting lagmannsrett har dømt staten for brudd på menneskerettighetene, da kvinnen ikke har fått prøvd rettmessigheten av vedtaket. Politiet har ikke plikt til å begrunne avslaget på akkreditering, og kvinnen har spekulert i om det kan ha sammenheng med at hennes brødre er involvert i narkotikasaker. En midlertidig forskrift fra 2016 har ført til at flere har mistet jobben uten mulighet for å klage, og det er fortsatt ikke kommet på plass en permanent løsning.
1 måned siden
I en rettssak anklages en mormor for å ha krenket seks personer gjennom innlegg på sosiale medier, inkludert BUP-ansatte og familiemedlemmer. Aktoratet krever fengselsstraff og forbud mot bruk av sosiale medier, og mener hun har spredt ærekrenkende påstander. Bistandsadvokater krever oppreisningserstatning for de fornærmede, som lever i frykt. Forsvareren argumenterer for at mormoren handlet i fortvilelse over systemsvikt og at hennes ytringer er lovlige, og sår tvil om krav om erstatning og rettighetstap.
1 måned siden
Lena Danielsen (54) saksøker sin tidligere arbeidsgiver PSS Securitas etter å ha blitt oppsagt fra sin stilling som vekter og instruktør. PSS Securitas mener Danielsen har opptrådt illojalt ved å forsøke å rekruttere en kollega til et konkurrerende firma, og legger frem et lydopptak som bevis. Danielsen avviser anklagene og hevder at samtalen var uformell og at hun ikke forsøkte å rekruttere kollegaen. Hun mener den reelle årsaken til oppsigelsen er at hun hadde varslet ledelsen om upassende oppførsel fra en annen ansatt. Partene er uenige om hvorvidt det dreier seg om en rettmessig oppsigelse eller en avskjed, noe som vil påvirke Danielsens rett til oppsigelsestid og erstatning. Saken skal behandles i retten, hvor Danielsen krever erstatning for tapt arbeidsfortjeneste og mener hennes fremtidige jobbmuligheter er svekket.
2 måneder siden
Kommunikasjonsbyrået Apriil er saksøkt av to tidligere ansatte. Susanne Yndestad Svendsen, som i offentlige registre står oppført som daglig leder, mener hun kun var kunstnerisk leder og saksøker selskapet for usaklig oppsigelse. Hun avviser at hun var daglig leder og dermed ansvarlig for selskapets underskudd. Apriil på sin side mener hun var daglig leder fra februar 2024. En annen tidligere ansatt har også saksøkt selskapet angående permittering. Styrelederen i Apriil avviser Svendsens fremstilling og ser frem til at saken behandles i retten.
2 måneder siden
I Gulating lagmannsrett behandles ankesaken mot tre mindreårige gutter, dømt for seksuell omgang med en mindreårig jente etter en fest i 2022. Guttene nekter straffskyld og hevder jenta inviterte dem inn på rommet, mens jenta forklarer at de presset seg på. Aktor mener forklaringene er samstemte og at de utnyttet situasjonen. Forsvarerne argumenterer for frifinnelse, og påpeker at alle var unge og beruset. Bistandsadvokaten understreker jentas belastning og krever høyere erstatning enn tingrettens dom.
3 måneder siden
Skatteetaten har anmeldt seks OnlyFans-aktører for skattesvik, og en kvinne fra Østlandet er tiltalt for grovt skattesvik. Kvinnen anklages for å ha unndratt over en million kroner i skatt fra inntekter på 2,7 millioner kroner i perioden 2020-2022. Hun står oppført med null i inntekt i skattelistene for disse årene. Skatteetaten mener flere OnlyFans-aktører forsøker å skjule inntekter og varsler økt kontroll i 2025. Kvinnens forsvarer hevder hun handlet i god tro etter å ha søkt råd fra regnskapsfører og skattemyndighetene, men erkjenner ikke straffskyld.
1 måned siden
En advokat og en sykepleier er frifunnet i Borgarting lagmannsrett for anklager om underslag mot en pleietrengende kvinne i 90-årene. Oslo tingrett dømte dem i 2023 til fengselsstraffer for å ha lurt kvinnen til å gi fra seg over 7 millioner kroner. Saken startet med rapporter om mistenkelige transaksjoner fra banker til Økokrim. Lagmannsretten mente det ikke var tilstrekkelig bevist at kvinnens kognitive tilstand var så svekket at hun ikke forsto gavebrevene hun underskrev. Forsvarerne understreker at saken har vært en stor belastning for de tiltalte, mens Økokrim vurderer anke til Høyesterett.