Statistisk sentralbyrå (SSB) melder om svak vekst i norsk økonomi i 2024. Bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge økte med beskjedne 0,6 prosent.
Den samlede BNP-veksten var på 2,1 prosent, drevet av høy aktivitet i utvinningsnæringen.
Etterspørsel fra offentlig sektor og økt eksport bidro positivt, mens reduserte investeringer i bolig og næringsbygg samt svakere vekst i privat konsum hadde en negativ innvirkning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norsk fastlandsøkonomi vokste med 0,6 prosent i 2024, ifølge SSB. Til tross for vekst gjennom året, ble fjerde kvartal avsluttet med en nedgang på 0,4 prosent, noe som var svakere enn forventet. Økonomien er preget av lav arbeidsledighet, høy lønnsvekst og en prisvekst som fortsatt er over Norges Banks mål. Lønnsveksten i 2024 er beregnet til 5,7 prosent, noe som ga reallønnsvekst. Prisveksten har avtatt, men ligger fortsatt over sentralbankens mål. Arbeidsledigheten steg i januar, men er stabil justert for sesongvariasjoner.
1 måned siden
SSB melder om forventninger om vekst i norsk økonomi, til tross for uro i verdensøkonomien grunnet handelskonflikter. Veksten skyldes økt kjøpekraft, satsing på forsvar og økt boligbygging. SSB forventer to rentekutt i år og tre i 2026, som vil bringe styringsrenten ned til 3,25 prosent. Husholdningene kan se frem til økt kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 1,5 prosent i år. Samtidig ventes BNP for Fastlands-Norge å stige til 1 prosent i år og videre til 2 prosent i 2026. Økt usikkerhet og høyere inflasjon gjør at rentekuttene vil komme saktere enn tidligere antatt.
1 måned siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer klar vekst i norsk økonomi de kommende årene, til tross for økte handelsbarrierer internasjonalt. Veksten skyldes økt kjøpekraft for husholdningene, økt satsing på forsvar og en forventet oppgang i boligbyggingen. Selv om handelskonflikter vil svekke verdiskapingen globalt, antas det at Norge vil unngå direkte negative konsekvenser, forutsatt at landet ikke blir direkte berørt av mottiltak fra EU som følge av USAs tolløkninger. SSB antar at handelsrestriksjonene vil vedvare ut 2028.
1 måned siden
Norsk industri opplevde en svak bedring i aktiviteten i februar, ifølge DNB PMI. Indeksen steg med 0,6 poeng til 51,9, noe som indikerer en moderat oppgang. Særlig prisindeksen for innkjøpte varer økte, drevet av høyere priser på blant annet trelast og energi. Sysselsettingsindeksen viste også en positiv utvikling. DNB understreker at resultatene må tolkes med forsiktighet, da undersøkelsen kun omfatter 54 bedrifter.
26 dager siden
Boligprisene i Norge viser en svak økning i mars, men Oslo opplever et prisfall. Eiendom Norge melder om en nedgang i den sterke veksten fra årets første måneder, samtidig som det er store regionale forskjeller. Stavanger og Rogaland fortsetter sin sterke utvikling, mens Bergen viser en svakere vekst enn tidligere. Porsgrunn og Skien hadde størst vekst i mars. Sjeføkonom i SpareBank 1 Sør-Norge mener en mer dempet vekst er positivt for boligmarkedet.
3 måneder siden
Norges handelsoverskudd svekket seg i 2024, og endte på 744,7 milliarder kroner, en nedgang på 13,1 prosent sammenlignet med året før. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) skyldes nedgangen lavere eksport og høyere import. Norge har hatt svært høye inntekter fra petroleumsvirksomheten siden 2021, men disse har avtatt noe etter rekordåret 2022. Likevel er inntektene fortsatt høyere enn nivåene før 2021. Saken oppdateres.
4 måneder siden
NHO spår lysere økonomiske tider med vekst i fastlandsøkonomien og forventer at Norges Bank vil redusere renten tre ganger i 2025, noe som vil ta styringsrenten ned til 3 prosent innen 2026. Lavere rente og prisvekst vil øke folks kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 2 prosent i år. Boligprisene anslås å stige med 20 prosent de neste tre årene på grunn av økt kjøpekraft og lavt utbud. Usikkerhet i verdensøkonomien, spesielt knyttet til internasjonal handel og politikk, kan imidlertid svekke oppsvinget.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
4 måneder siden
SSB forventer økt kjøpekraft for norske husholdninger frem mot 2027, noe som vil bidra positivt til norsk økonomi. De anslår fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Banks prognoser. Etter flere år med svak reallønnsvekst, ser det ut til at 2024 markerer et vendepunkt med høyere lønnsvekst enn prisvekst. Selv om rentene fortsatt er høye, forventes det at folk flest vil oppleve en forbedring i sin økonomiske situasjon. Husholdningenes konsum har begynt å ta seg opp etter en svak periode i 2023, noe som også bidrar til den positive økonomiske utviklingen.
4 måneder siden
Norges Banks siste rapport indikerer at renten vil forbli høy lenger, da norsk næringsliv generelt går bra med forventet økt aktivitet og høyere lønnsvekst. Samtidig sliter varehandel og bygg- og anleggsbransjen. Inflasjonen er fortsatt høy, og den svake kronen kan føre til ytterligere prisstigning. Mens flere andre land allerede har startet rentekutt, avventer Norges Bank på grunn av den sterke økonomien og høye inflasjonen. Det første rentekuttet i Norge kan komme i mars, men dette er usikkert. Rapporten viser at norsk økonomi er todelt, der noen bransjer sliter mens andre har det bra.