En kvinne klaget til Reiseklagenemnda etter en tur til Rhodos, der hun hevdet å ha blitt trakassert av en annen gjest. Hun ønsket å bytte hotell, men hevder hun ikke fikk hjelp til dette.
Reiseoperatøren Apollo avviser anklagene, og hevder at kvinnen var uakseptabel i sin oppførsel overfor deres ansatte. De viser også til tidligere problemer med kvinnen på reiser med dem.
Reiseklagenemnda fant det ikke sannsynlig at kvinnen ble trakassert, og anbefalte at hun ikke fikk medhold i sin klage om prisavslag. Som en konsekvens av hendelsen har Apollo utestengt kvinnen fra å reise med selskapet i fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Marianne Hatle opplevde bagasjetrøbbel etter en utenlandstur med SAS, der hennes koffert ble skadet. Hun reagerer sterkt på flyselskapets kundebehandling, med lang ventetid og vanskeligheter med å få hjelp. SAS tilbød først en voucher som ikke dekket kostnaden for en ny koffert, og krevde kvittering for den ødelagte kofferten, noe Hatle ikke hadde. Etter at saken ble omtalt i media, tilbød SAS full refusjon og beklaget samtidig feil i saksbehandlingen. Hatle er likevel kritisk til måten SAS håndterte saken på, og mener de ikke tar vare på kundene sine.
2 måneder siden
En norsk familie klaget til TUI etter å ha opplevd katter som spiste fra buffeten og manglende renhold på et hotell i Tyrkia. Familien krevde over 20 000 kroner i kompensasjon, men TUI tilbød et prisavslag på 7000 kroner. Saken ble behandlet av Pakkereisenemnda, som ga familien delvis medhold for kattene i restauranten, men fant ikke tilstrekkelig bevis for manglende renhold på rommet. Nemnda avviste også kravet om kompensasjon for en forsinket hjemreise og konkluderte med at TUI ikke trengte å betale ytterligere kompensasjon.
1 måned siden
Tre venninner opplevde problemer med SAS da de mistet flyet sitt til Orlando på grunn av forsinkelser og manglende assistanse i Miami. SAS avviste først krav om refusjon for leiebil, hotell og mat, og tilbød kun 33 kroner i kompensasjon. Etter at TV 2 hjelper deg tok tak i saken, og Forbrukerrådet uttalte at venninnene hadde rett på erstatning, snudde SAS og tilbød dem drøyt 7000 kroner hver i kompensasjon. SAS beklager manglende oppfølging og viser til stor trafikkbelastning som årsak til forsinkelsen.
1 måned siden
En kvinnelig Ap-politiker varslet Arbeiderpartiet om et alvorlig lovbrudd hun mener forsvarsminister Tore O. Sandvik begikk mot henne under en reise i 2010. Varselet ble sendt til daværende partisekretær Kjersti Stenseng før Sandvik ble utnevnt til statsråd. Kvinnen mener partiet ikke håndterte varselet i henhold til sine egne retningslinjer, og hun kontaktet senere statsminister Jonas Gahr Støre. Støre bekrefter at han er kjent med varselet, men vil ikke kommentere saken ytterligere, og sier han fortsatt har tillit til Sandvik. Partikontoret har ikke ønsket å kommentere saken.
3 måneder siden
Marianne Hatle opplevde dårlig kundeservice fra SAS etter at hennes koffert ble forsinket og skadet under en reise. Hun fikk først en voucher på 1400 kroner som kompensasjon, men denne var ikke tilstrekkelig for å kjøpe en ny koffert. Hatle opplevde at ingen tok ansvar og ble henvist mellom SAS og deres underleverandør. Forbrukerrådet understreker at flyselskapet har ansvar for skader på innsjekket bagasje. Etter at Nettavisen tok kontakt, endret SAS sin avgjørelse og tilbød Hatle 4500 kroner i erstatning. SAS beklager saksbehandlingen og sier de vil gå gjennom sine rutiner.
1 måned siden
Nordmenn klager oftere på reiser, men færre vinner frem. Økningen er størst innen kollektivtransport, mens flyklager har gått ned. Mange klager avvises grunnet manglende medlemskap i Reisegarantifondet eller feil klageorgan. Medholdsprosenten for flyklager har falt, og selv med medhold følger ikke alltid selskapene vedtaket, noe som kan kreve videre rettslige skritt. Reisende må være realistiske i forventningene og reklamere tidlig.
4 måneder siden
En tidligere kampsporttrener, som ble dømt til to år og tre måneders fengsel for seksuelle overgrep mot tre utøvere, anker dommen. Saken skal nå behandles på nytt i Gulating lagmannsrett, hvor skyldspørsmålet vil bli vurdert. Kvinnen som først varslet, nå i 30-årene, forteller om traumene hun har opplevd siden hendelsene, som startet da hun var 15 år. Hun beskriver hvordan treneren misbrukte sin stilling og hvordan saken har påvirket henne i ettertid. Treneren nekter straffskyld, og hans forsvarer hevder han ikke er enig i påtalemyndighetens påstander. Kvinnen håper rettssaken vil føre til at treneren ikke kan skade flere.
1 måned siden
Ørjan Burøe har politianmeldt podkasten «Tusvik & Tønne» for en episode fra 2019, der en kvinne fremsatte grove anklager mot ham. Burøe ønsker episoden slettet, da han mener anklagene er falske og har hatt store konsekvenser for hans karriere. Kvinnen er senere dømt for å ha fremsatt uriktige påstander og trakassering av Burøe, og har fått besøksforbud. Sigrid Bonde Tusvik avviser kravet om sletting og mener Burøe forsøker å omskrive historien. Podme, som nå har redaksjonelt ansvar for podkasten, avviser også ansvar for den aktuelle episoden, da den ble publisert før deres samarbeid.
2 måneder siden
En britisk kvinne ble overrasket da Ryanair krevde 700 kroner for å ta med en vannflaske om bord på et fly fra Dublin. Kvinnen hadde en billett som kun tillot en liten sekk. Ved gaten ble hun bedt om å plassere vannflasken i sekken, noe som gjorde at den overskred tillatte mål. Ryanair nektet henne å ta med flasken i hånden og insisterte på at den måtte betales som ekstra bagasje. Kvinnen klaget, men fikk avslag. Ryanair forsvarer gebyret med at hun forsøkte å ta med ekstra håndbagasje.
13 timer siden
En kvinne i Danmark ble nektet adgang til en kafé med sin tjenestehund. Dette førte til en sak om diskriminering.