Nordmenn klager oftere på reiser, men færre vinner frem. Økningen er størst innen kollektivtransport, mens flyklager har gått ned.
Mange klager avvises grunnet manglende medlemskap i Reisegarantifondet eller feil klageorgan. Medholdsprosenten for flyklager har falt, og selv med medhold følger ikke alltid selskapene vedtaket, noe som kan kreve videre rettslige skritt.
Reisende må være realistiske i forventningene og reklamere tidlig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Antallet flyklager er fortsatt høyt, med Norwegian som mottok flest klager i 2024, etterfulgt av SAS. Transportklagenemnda behandlet nesten 3000 flyrelaterte klager i fjor, og mange saker blir overført til 2025. Flyselskapene forklarer klagene med hendelser utenfor deres kontroll, som værforhold og tekniske problemer. SAS hevder at tiltak for økt punktlighet har redusert antall klager. Kollektivtransport opplevde en økning i klager på grunn av dårlig vær, mens andre transportformer hadde en nedgang. En midlertidig nemnd er opprettet for å håndtere den store saksmengden.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer nordmenns høye forventninger til offentlige tjenester og infrastruktur, og deres tendens til å klage over små problemer. Den hevder at nordmenn er blitt bortskjemte og ansvarsfraskrivende, og at det er et gap mellom forventninger og hva som er fysisk mulig å oppnå. Fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik stiller spørsmål ved de høye kravene som stilles til det offentlige. Artikkelen oppfordrer til å begrense klaging til reelle problemer og akseptere at uforutsette hendelser kan oppstå, samtidig som den anerkjenner at det finnes tilfeller der det er berettiget å klage.
16 dager siden
Nesten halvparten av klagene på parkeringsbøter fekk medhald i 2024, viser tal frå Parkeringsklagenemnda. Dette er ein auke frå 30 prosent året før. Totalt vart det skrive ut rundt 1 million parkeringsbøter i Noreg i fjor. Årsaka til auken i medhald skuldast skjerpa krav til parkeringsselskapa, som tredde i kraft i desember 2023. Regelverket vart presisert for å gi betre rettstryggleik for bilistar. Ei bot skal innehalde tydeleg informasjon om selskapet, feilen, registreringsnummer, klageadgang og frist. Parkeringsområdet må også vere registrert i parkeringsregisteret.
4 måneder siden
Kollektivselskaper som Vy og Ruter har utbetalt rekordhøye summer i refusjoner til kunder på grunn av store forsinkelser og innstillinger i 2024. Vy har betalt ut 8,4 millioner kroner, en økning på 50% fra 2023, mens Ruter har utbetalt 7,9 millioner kroner i reisegaranti, en markant økning fra 2,7 millioner i fjor. Samferdselsministeren har blitt kalt inn på Stortinget for å forklare den dårlige punktligheten, til tross for et tidligere løfte om forbedring. Regjeringen planlegger å investere i jernbanenettet og har iverksatt tiltak for å redusere forsinkelser, men opposisjonen kritiserer regjeringen for manglende kortsiktige løsninger.
2 måneder siden
Kollektivselskap i Noreg taper årleg millionar av kroner på grunn av manglande billettbetaling. I 2024 vart det registrert minst 43 millionar reiser utan gyldig billett i eit utval av landets fylke. Dette fører til tapte inntekter som kunne vore brukt til å forbetre tilbodet, auke talet på avgangar og utvide rutenettet. Selskap som Kolumbus i Rogaland og Skyss i Vestland anslår tapa til fleire titals millionar kroner. Kontrollørar avdekker dagleg passasjerar utan billett, og understrekar at dette går utover fellesskapet og fører til dårlegare tilbod for dei som betaler.
4 måneder siden
Nordmenn valfarter til varmere strøk i julen, med Gran Canaria som den mest populære destinasjonen. Charterreisene er nesten utsolgt, men det er fortsatt muligheter for pakkereiser med rutefly. Reiseselskapene oppfordrer reisende til å være hensynsfulle mot hverandre under flyturen, da forsinkelser og ubehagelige medpassasjerer er vanlige irritasjonsmomenter. Mange har bestilt juleferien tidlig, spesielt de som skal reise langt eller fra Nord-Norge. Reiseselskapene ser en trend der folk bestiller neste ferie rett etter hjemkomst, og anbefaler derfor tidlig bestilling for neste år.
2 måneder siden
Mange nordmenn opplever problemer med reiseforsikringen i ferien, særlig ved forverring av eksisterende sykdommer. Reiseforsikringen dekker hovedsakelig akutt sykdom, men ikke alltid forverring av kjente tilstander. Fremtind anbefaler å kontakte forsikringsselskapet for medisinsk vurdering, spesielt ved kroniske sykdommer. Eldre er overrepresentert i reisesykestatistikken, og forhold i flykabinen kan påvirke helsen. Det er viktig å informere forsikringsselskapet om helsetilstand før reisen for å unngå ubehagelige overraskelser og høye kostnader.
5 dager siden
Forbrukerrådet mener togpendlere bør få billigere billetter dersom kvaliteten på togtilbudet forverres. Fagsjef Thomas Iversen understreker at pris og kvalitet bør henge sammen, og at prisene bør justeres ned når kvaliteten går ned. Problemer oppstår etter at Bane Nor stenger et verksted, noe som fører til at Vy må kjøre enklere togsett i rushtiden, med stappfulle tog og innstilte avganger som følge. Dagens regelverk gir rett til halv pris ved forsinkelser over 30 minutter, men Forbrukerrådet oppfordrer Vy til å vurdere prisreduksjon for månedskortbrukere som opplever et dårligere tilbud. Iversen foreslår også at refusjonsordninger bør automatiseres for å gjøre det enklere for reisende å få kompensasjon og for å øke presset på bransjen til å levere som avtalt.
5 dager siden
Forbrukerrådet mener togpendlere bør få billigere billetter hvis kvaliteten på togtilbudet forverres. Fagsjef Thomas Iversen sier til P4 at pris og kvalitet bør henge sammen, og at prisen bør gå ned når kvaliteten synker. Bane Nor stenger et verksted, noe som gjør at Vy må kjøre enklere togsett i rushtiden, noe som fører til stappfulle tog og innstillinger. Dagens regelverk gir rett til halv pris ved forsinkelser over 30 minutter, men Forbrukerrådet oppfordrer Vy til å vurdere prisreduksjon for månedskortbrukere som får et dårligere tilbud. Iversen foreslår også at kompensasjon bør automatiseres for å gjøre det enklere for reisende og øke presset på bransjen til å levere som avtalt.
2 måneder siden
Antall nordmenn som reiser med fly øker, spesielt utenlands. Flyselskaper forventer bedre lønnsomhet i 2025, men begrenset kapasitet på grunn av leveringsproblemer og vedlikehold kan føre til dyrere billetter. IATA anslår en prisøkning på 12 prosent i Europa. Travelmarket spår derimot at økt kapasitet fra mindre selskaper kan tvinge flyselskapene til å senke prisene hvis etterspørselen ikke holder tritt, og forventer dermed stabile priser.