Antallet flyklager er fortsatt høyt, med Norwegian som mottok flest klager i 2024, etterfulgt av SAS. Transportklagenemnda behandlet nesten 3000 flyrelaterte klager i fjor, og mange saker blir overført til 2025.
Flyselskapene forklarer klagene med hendelser utenfor deres kontroll, som værforhold og tekniske problemer. SAS hevder at tiltak for økt punktlighet har redusert antall klager.
Kollektivtransport opplevde en økning i klager på grunn av dårlig vær, mens andre transportformer hadde en nedgang. En midlertidig nemnd er opprettet for å håndtere den store saksmengden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nordmenn klager oftere på reiser, men færre vinner frem. Økningen er størst innen kollektivtransport, mens flyklager har gått ned. Mange klager avvises grunnet manglende medlemskap i Reisegarantifondet eller feil klageorgan. Medholdsprosenten for flyklager har falt, og selv med medhold følger ikke alltid selskapene vedtaket, noe som kan kreve videre rettslige skritt. Reisende må være realistiske i forventningene og reklamere tidlig.
2 måneder siden
Punktligheten ved de største flyplassene i Norge har forbedret seg det siste halvåret, men ingen av flyplassene nådde målet til Avinor på 85 prosent. Bergen Lufthavn utmerket seg med høyest punktlighet. SAS peker på kø i luftrommet over Europa som en stor utfordring, mens både Avinor og Norwegian fremhever krevende værforhold, spesielt i Nord-Norge, som en betydelig faktor som påvirker regulariteten. Flyselskapene kan i økende grad fokusere på kundene etter pandemien, noe som bidrar til økt punktlighet.
4 måneder siden
Kollektivselskaper som Vy og Ruter har utbetalt rekordhøye summer i refusjoner til kunder på grunn av store forsinkelser og innstillinger i 2024. Vy har betalt ut 8,4 millioner kroner, en økning på 50% fra 2023, mens Ruter har utbetalt 7,9 millioner kroner i reisegaranti, en markant økning fra 2,7 millioner i fjor. Samferdselsministeren har blitt kalt inn på Stortinget for å forklare den dårlige punktligheten, til tross for et tidligere løfte om forbedring. Regjeringen planlegger å investere i jernbanenettet og har iverksatt tiltak for å redusere forsinkelser, men opposisjonen kritiserer regjeringen for manglende kortsiktige løsninger.
3 måneder siden
Tromsø lufthavn opplever et betydelig trykk med en kraftig økning i passasjertall, spesielt fra utlandet. I nest siste uke av 2024 hadde flyplassen 65 973 reisende, en økning på 31 prosent fra året før. Avinor forventer 450 000 passasjerer denne vinteren, 150 000 flere enn i fjor. Den nye utenlandsterminalen, som ble tatt i bruk for under ett år siden, vurderes allerede som for liten. Dette har ført til lange køer og misnøye blant reisende. Flyplassledelsen jobber nå med å analysere kapasiteten og vurdere mulige tilpasninger for å håndtere det økte trykket, men større utbygginger er ikke planlagt med det første. Uvær har også bidratt til utfordringene med forsinkelser og kanselleringer.
3 måneder siden
Bane NOR har siden 2018 utbetalt over én milliard kroner i erstatninger og kompensasjoner for togforsinkelser. De siste to årene har selskapet utbetalt 338 millioner kroner til togselskapene. I 2023 økte utbetalingene til 167 millioner kroner, fra 130 millioner året før. Bane NOR forklarer økningen med prisjusteringer og flere forsinkelser. De peker på manglende vedlikehold over flere tiår og økt trafikk som hovedårsaker til problemene. Togoperatørene betalte tilbake 60 millioner kroner til Bane NOR i 2024 for forsinkelser som skyldes deres egne feil.
2 måneder siden
I fjor utbetalte Ruter over åtte millioner kroner i erstatning til passasjerer som opplevde forsinkelser, etter å ha godkjent 21 000 refusjonssøknader. Dette er nesten tre ganger så mye som det nest høyeste beløpet de siste fem årene. Hovedårsaken til økningen var en krevende vinter med vanskelige kjøreforhold og mange innstillinger. Passasjerer kan søke om refusjon på inntil 750 kroner hvis de blir mer enn 20 minutter forsinket, men Ruters reisegaranti gjelder ikke ved ekstremvær eller streik.
1 måned siden
Vanskelige værforhold i Tromsø skaper flykaos. Flere flyvninger, inkludert SAS fra Alta, Transavia fra Amsterdam og Finnair fra Helsinki, har måttet snu eller kansellere sine landinger. Norwegians morgenfly fra Alta har også resignert etter å ha sirklet i påvente av bedre forhold. Widerøes morgenrute er kansellert. Været påvirker også båttrafikken, og hurtigbåten mellom Tromsø og Harstad er innstilt.
4 måneder siden
Uvær har ført til kanselleringer av flere fergeavganger med Color Line og DFDS, spesielt i Skagerrak, der kraftig vind og høye bølger gjør det uforsvarlig å seile. DFDS alene berører rundt 3300 passasjerer med sine innstillinger. I tillegg er flytrafikken rammet, med kansellerte avganger fra både Flesland og Kjevik. Flere flyselskaper som Widerøe, Norwegian og SAS har opplevd forsinkelser og innstillinger på grunn av de vanskelige værforholdene.
1 måned siden
Norwegian og Widerøe fraktet til sammen 1,6 millioner passasjerer i februar. Norwegian økte kapasiteten med 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og opprettholdt en kabinfaktor på nesten 85 prosent. Norwegian hadde 1 294 243 passasjerer, mens Widerøe fraktet 288 304. Norwegians punktlighet var 84,7 prosent og Widerøes var 82,6 prosent. Selskapet forbereder seg nå på en travel sommersesong.
2 måneder siden
Antall nordmenn som reiser med fly øker, spesielt utenlands. Flyselskaper forventer bedre lønnsomhet i 2025, men begrenset kapasitet på grunn av leveringsproblemer og vedlikehold kan føre til dyrere billetter. IATA anslår en prisøkning på 12 prosent i Europa. Travelmarket spår derimot at økt kapasitet fra mindre selskaper kan tvinge flyselskapene til å senke prisene hvis etterspørselen ikke holder tritt, og forventer dermed stabile priser.