Kollektivselskap i Noreg taper årleg millionar av kroner på grunn av manglande billettbetaling. I 2024 vart det registrert minst 43 millionar reiser utan gyldig billett i eit utval av landets fylke.
Dette fører til tapte inntekter som kunne vore brukt til å forbetre tilbodet, auke talet på avgangar og utvide rutenettet. Selskap som Kolumbus i Rogaland og Skyss i Vestland anslår tapa til fleire titals millionar kroner.
Kontrollørar avdekker dagleg passasjerar utan billett, og understrekar at dette går utover fellesskapet og fører til dårlegare tilbod for dei som betaler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
I Rogaland unngikk rundt 60 prosent av passasjerene uten gyldig billett å betale bot i fjor, ifølge tall fra kollektivselskapet Kolumbus. Om lag 5300 passasjerer betalte bot, mens cirka 7900 forlot kontrollen uten å vedta gebyret. Denne trenden er nasjonal og skyldes en høyesterettsdom fra 2020 som krever at minst én ansatt fra busselskapet må være til stede for at vektere kan holde passasjerer tilbake mot deres vilje. Mange unge kjenner til denne regelen og velger derfor å ikke betale. Tapet for kollektivselskapene er betydelig, med Kolumbus som rapporterer 32 millioner kroner i tap i 2024, og Ruter i Oslo anslår et tap på rundt 100 millioner kroner årlig. For å redusere snikingen vurderer Kolumbus å kreve at passasjerer går inn foran i bussen for billettkontroll utenfor de største byene, samt øke antall kontroller. Fylkestinget skal avgjøre denne saken 29. april.
2 måneder siden
Rumenske bilister skylder Fjellinjen over 12 millioner kroner i bompenger, hovedsakelig fordi selskapet mangler tilgang til rumenske kjøretøyregistre for å sende regninger. Svært få av disse bompengene blir betalt, og et lite antall biler står for en stor andel av de ubetalte passeringene. Manglende betaling fra utenlandsregistrerte biler er et stort problem, og koster Norge betydelige summer hvert år. Bompenger finansierer viktig infrastruktur, og ubetalte regninger går utover fellesskapet. Samferdselsbyråden etterlyser raskere innføring av felles EU-regler for å løse problemet.
4 måneder siden
Kollektivselskaper som Vy og Ruter har utbetalt rekordhøye summer i refusjoner til kunder på grunn av store forsinkelser og innstillinger i 2024. Vy har betalt ut 8,4 millioner kroner, en økning på 50% fra 2023, mens Ruter har utbetalt 7,9 millioner kroner i reisegaranti, en markant økning fra 2,7 millioner i fjor. Samferdselsministeren har blitt kalt inn på Stortinget for å forklare den dårlige punktligheten, til tross for et tidligere løfte om forbedring. Regjeringen planlegger å investere i jernbanenettet og har iverksatt tiltak for å redusere forsinkelser, men opposisjonen kritiserer regjeringen for manglende kortsiktige løsninger.
2 måneder siden
I 2024 betalte norske bilister 346 millioner kroner i fotoboksbøter, fordelt på 83 408 bøter, og 463 førerkort ble beslaglagt. Fotoboksene i Operatunnelen i Oslo var mest aktive. Utrykningspolitiet (UP) melder om en positiv utvikling over tid, med en økende andel kjøretøy som overholder fartsgrensene. Det finnes rundt 430 fotobokser i Norge, og flere vil bli installert i 2025. I 2023 var inntektene fra fotobokser 334 millioner kroner.
2 måneder siden
Norske bomselskaper har tapt betydelige beløp på grunn av manglende betaling fra utenlandske turister. Et nytt EU-direktiv, som snart innlemmes i EØS-avtalen, skal tette dette «smutthullet». Direktivet gir norske myndigheter og bomselskaper tilgang til kjøretøyregistre i EU-land, slik at de kan kreve betaling og drive innkreving fra utenlandske turister som unnlater å betale bompenger. Statssekretær Tom Kalsås opplyser at innkreving vil foregå på vanlig måte, men at prosessen er noe tyngre internasjonalt. Det er ennå ikke fastsatt en dato for når direktivet trer i kraft i Norge, men bompasseringer fra sommeren kan bli etterfakturert.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene får kun betalt i overkant av halvparten av bompengene fra utenlandske kjøretøy. Samferdselsministeren og bompengeselskapene peker på manglende registrering og manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre som hovedårsaker. Flere mener et EU-direktiv om bompenger kan være løsningen. NRK har tidligere omtalt manglende innbetaling fra rumenske kjøretøy i Oslo, der ett kjøretøy alene skylder over 122.000 kroner.
3 måneder siden
Bane NOR har siden 2018 utbetalt over én milliard kroner i erstatninger og kompensasjoner for togforsinkelser. De siste to årene har selskapet utbetalt 338 millioner kroner til togselskapene. I 2023 økte utbetalingene til 167 millioner kroner, fra 130 millioner året før. Bane NOR forklarer økningen med prisjusteringer og flere forsinkelser. De peker på manglende vedlikehold over flere tiår og økt trafikk som hovedårsaker til problemene. Togoperatørene betalte tilbake 60 millioner kroner til Bane NOR i 2024 for forsinkelser som skyldes deres egne feil.
3 måneder siden
Akershus fylkeskommune gir det statlige togselskapet Vy 120 millioner kroner årlig for kollektivsamarbeid, som en del av et større kollektivtilbud som koster fylket 1,3 milliarder kroner. Målet er å ha et system der busser frakter folk til togstasjoner, og togene tar dem videre inn mot Oslo. Imidlertid er mange tog forsinket, overfylte eller innstilt, noe som skaper problemer for reisende. Fylkestinget har derfor åpnet for å kreve erstatning fra staten for manglende leveranse av togtjenester. Fylkesrådet mener disse pengene kunne vært brukt til andre kollektivtiltak dersom togtilbudet ikke forbedres.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Oslo kommune millioner av kroner i ubetalte parkeringsbøter. I 2024 ble det ilagt bøter for 8,4 millioner kroner, hvorav 7,7 millioner er ubetalt. Problemet skyldes manglende tilknytning til Euro Parking Collection (EPC) i flere land, som hindrer Norge i å sende ut regninger. Oslo kommune ber nå regjeringen om hjelp for å få på plass avtaler med land utenfor EPC-systemet. Et nytt EU-direktiv forventes å løse problemet for EU/EØS-området.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene sliter med å kreve inn pengene fordi mange utenlandske sjåfører ikke registrerer seg hos AutoPASS eller Epass24. Manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre hindrer effektiv innkreving. Rumenske kjøretøy er blant verstingene, og skylder alene 12,2 millioner kroner i Oslo i 2024. Samferdselsministeren understreker at regjeringen jobber med å sikre like konkurransevilkår i transportbransjen, og at EETS-direktivet kan være en løsning.