Det amerikanske senatet har godkjent Chris Wright som ny energiminister. Wright, som kommer fra oljebransjen, har tidligere uttalt seg kritisk til klimatiltak.
Han får en sentral rolle i president Trumps arbeid for å oppnå amerikansk energidominans. Wright har lovet å avvikle det han kaller Demokratenes «grønne svindel» og heller satse på økt produksjon av fossilt brensel.
Han har også sagt at han vil jobbe for en bred energimiks, inkludert fornybare energikilder. Wrights utnevnelse har møtt motstand fra miljøorganisasjoner og andre som er bekymret for klimaendringene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
21 dager siden
Donald Trump har signert en presidentordre for å øke kullproduksjonen i USA ved å fjerne reguleringer og fremskynde lisensieringen av kullutvinning på føderal grunn. Trump argumenterer for at dette vil skape arbeidsplasser for gruvearbeidere og utnytte landets energiressurser. Miljøorganisasjoner kritiserer tiltaket og fremhever at kullkraftverk er utdaterte og forurensende, mens aksjekursene for kullprodusenter har steget. Tiltaket kommer samtidig som USAs strømbehov øker, og Trump ønsker å hindre nedleggelse av kullkraftverk. Et tidligere forsøk på å subsidiere kullkraftverk ble avvist av føderale myndigheter.
2 måneder siden
Robert F. Kennedy Jr. er godkjent som USAs nye helseminister etter en senatsavstemning, til tross for sterk motstand. Kennedy, tidligere omtalt som en fremtredende vaksinemotstander, har vakt bekymring blant senatorer som frykter hans innflytelse på folkehelsen. Demokratiske senatorer anklaget ham for å spre konspirasjonsteorier og ha økonomiske interesser i anti-vaksinebevegelsen, noe Kennedy avviser. For å dempe bekymringene har han lovet å beskytte de eksisterende vaksinasjonsprogrammene. Kennedy har også mål om å bekjempe kroniske sykdommer, redusere forbindelsene mellom legemiddelindustrien og regulatoren, samt redusere antall ansatte i FDA og National Institutes of Health. Kritikere frykter at hans antivitenskapelige holdninger kan skade helsevesenet og undergrave tilliten til vitenskapen.
3 måneder siden
Donald Trump ønsker å øke oljeproduksjonen i USA og har tatt grep for å fjerne reguleringer og erklære en nasjonal energikrise. Han oppfordrer også OPEC og Saudi-Arabia til å kutte oljeprisene for å påvirke krigen i Ukraina. Investorer i oljeselskaper er imidlertid ikke overbevist om at økt produksjon er lønnsomt, og fokuserer på økonomisk gevinst. Lav oljepris og investorenes forsiktighet kan derfor hindre Trumps planer. Analytikere mener også at Trumps planer om å fylle opp USAs oljereserver ikke nødvendigvis vil ha stor innvirkning på markedet.
1 måned siden
Donald Trump har varslet en umiddelbar satsing på økt kullbasert energiproduksjon i USA. Han mener at tidligere miljøvernpolitikk har holdt landet tilbake og gitt andre nasjoner, spesielt Kina, et økonomisk fortrinn. Trump ønsker å øke produksjonen av olje og kull, samtidig som han vil redusere satsingen på grønn energi. USA godkjente nylig en forlengelse av Delfin LNGs eksport av flytende naturgass til store økonomier i Asia og Europa, til tross for tidligere pauser i slike godkjenninger under Joe Biden for å vurdere miljøeffektene.
3 måneder siden
Donald Trump har varslet en storsatsing på olje- og gassproduksjon i USA, med mål om å øke produksjonen med 3 millioner oljeekvivalenter per dag. Dette kan føre til lavere oljepriser globalt, noe som kan ramme norsk økonomi negativt. Samtidig ønsker Trump å fylle USAs strategiske oljereserver, noe som kan stramme markedet og øke prisene. Eksperter peker på usikkerhetsmomenter knyttet til private selskapers investeringsvilje, effekten av sanksjoner og den globale økonomiske utviklingen. Norsk oljepolitikk bør ifølge eksperter holde stø kurs, uavhengig av Trumps politikk.
1 måned siden
Bård Vegar Solhjell, tidligere kunnskapsminister og miljøvernminister, er ansatt som ny leder for Fornybar Norge etter Åslaug Haga. Solhjell mener utvikling av fornybar energi er avgjørende for klima, industri og energisikkerhet i Norge og Europa. Styreleder Steffen Syvertsen fremhever at Solhjells erfaring blir viktig for å sikre gode rammevilkår for næringen. Fornybar energi har møtt motstand, spesielt vindkraft, og solbransjen opplever nedbemanninger. Regjeringens kommende fastpris på strøm kan skape utfordringer for solcelleutbygging og salg av varmepumper.
21 dager siden
Donald Trump har signert en presidentordre for å øke kullproduksjonen i USA, med mål om å fremskynde lisensiering og fjerne reguleringer. Han ønsker å redde kullkraftverk og investere i ny kullteknologi. Miljøorganisasjoner kritiserer tiltaket og mener det er et steg tilbake, mens kullprodusentenes aksjekurser har steget. Tiltaket kommer samtidig som USAs strømbehov øker, drevet av datasentre, elbiler og kryptovaluta. Tidligere forsøk fra Trump på å subsidiere kullkraftverk har blitt avvist av FERC.
3 måneder siden
Klimaforsker Kikki Kleiven kritiserer Donald Trumps planer om å reversere USAs satsing på fornybar energi, og mener det er en selvmotsigelse da USA trenger store mengder kraft til kunstig intelligens. Hun påpeker at Trumps fokus på fossil energi kan svekke USAs posisjon i den globale konkurransen med Kina, som satser tungt på grønn energi. Kleiven viser til at Joe Bidens «The IRA Act» har ført til store investeringer i fornybar energi, også i republikanske distrikter, og at en reversering vil være et tap for disse regionene. Nordeas bærekraftsekspert Thina Saltvedt deler Kleivens tvil om Trumps planer, og peker på at flere selskaper allerede endrer sine retningslinjer i frykt for Trumps reaksjoner. Saltvedt mener også at Trumps politikk kan føre til økt oljeeksport fra USA, men at dette også vil påvirkes av geopolitiske forhold.
25 dager siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Arbeiderpartiets nye oljevedtak, og mener det skaper usikkerhet for Norges viktigste næring i en tid med internasjonal uro. Vedtaket, som ble gjort på Aps landsmøte, innebærer at leteaktivitet etter olje og gass skal foregå i allerede åpne, «modne» områder. AUF er fornøyd med vedtaket, og ser det som en viktig delseier i kampen for en strengere oljepolitikk. SV derimot, mener Ap ikke tar klimakrisen på alvor og at vedtaket signaliserer en uendret oljepolitikk. Statsminister Jonas Gahr Støre forsikrer at vedtaket ikke betyr slutten på nye konsesjonsrunder, og at det handler om å utvikle, ikke avvikle, næringen, samtidig som utslippene skal kuttes.
1 måned siden
Energiminister Chris Wright og nasjonal sikkerhetsrådgiver Mike Waltz blir likevel med visepresident J.D. Vance til Grønland, ifølge flere medier. Besøket skal kun finne sted på den amerikanske militærbasen i Pituffik. Opprinnelig var det planlagt et uoffisielt besøk av Vances kone, som senere ble utvidet til å inkludere visepresidenten selv, samt Waltz og Wright. Etter kritikk fra grønlandske og danske myndigheter ble reiseplanene endret, men nå er altså Waltz og Wright tilbake på passasjerlisten. Dansk TV2 antyder at Waltz' deltakelse kan være motivert av innenrikspolitiske hensyn.