Artikkelen omhandler Norges praksis der landet ikke importerer strøm fra land med overproduksjon og negative priser, samtidig som Norge eksporterer strøm med tap. Statnett forklarer at dette skyldes et system kalt «flytbasert markedskobling», som skal maksimere den samfunnsøkonomiske nytten i Norden.
Systemet innebærer at strømmen ikke alltid flyter fra billige til dyre områder, men at det tas hensyn til et helhetsbilde.
EnergiWatch understreker at systemet er komplisert, men at man må stole på at det gir lavest mulige strømpriser totalt sett.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer de store forskjellene i strømpriser mellom Nord- og Sør-Norge. Sør-Norge opplever svært høye priser på grunn av utenlandskabler, mens Nord-Norge har lave priser. Ordførere i sør nekter å regulere for nye kabler, og Arbeiderpartiet ser ut til å skrote planene om kabler til Danmark. Terje Aasland (Ap) mener løsningen er å øke overføringskapasiteten fra nord, men kritikere frykter dette vil øke prisene i nord. Det hevdes at Nord-Norge allerede eksporterer kraft, men ikke raskt nok til å dekke det europeiske markedet, og at økt overføringskapasitet kan importere europeiske problemer til Norge.
4 måneder siden
Norge opplever en strømkrise med rekordhøye priser, noe som har vakt internasjonal oppsikt. Landets tilknytning til det nord-europeiske kraftmarkedet, kombinert med lav produksjon og høy etterspørsel i Europa, har ført til de høye prisene. Energiminister Terje Aasland har uttalt at situasjonen er «helt jævlig». Internasjonale medier som Financial Times og Bild har omtalt saken. Regjeringen vurderer å skrote utenlandskabler til Danmark for å redusere prisene, spesielt i Sør-Norge. Strømdebatten raser også i Sverige, der høye priser i sør skyldes eksport til Tyskland.
1 måned siden
En rapport fra EUs energibyrå Acer viser at Norge betaler store summer gjennom ITC-ordningen, et system som kompenserer for kostnader ved strømhandel mellom land. Dette fører til at Norge betaler for strømeksport, særlig når Danmark videreselger norsk strøm til andre land. I 2023 betalte Statnett 750 millioner kroner til ITC-fondet, mens Danmark tjente rundt én milliard kroner. Statnett er kritisk til ordningen, men Energidepartementet mener deltakelse er nødvendig for å utveksle kraft. Kritikken mot ordningen kommer fra både Frp og Rødt, som mener Norge taper økonomisk på dette EU-samarbeidet.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge som nasjon tjener på høye strømpriser i Europa, selv om det skaper debatt og bekymring innad i landet. Den påpeker at strømstøtten demper de negative konsekvensene for husholdninger, men at næringslivet og hytteeiere ikke nyter godt av denne ordningen. Artikkelen kritiserer Senterpartiets forslag om å begrense strømeksporten og Arbeiderpartiets Norgespris som mangelfulle løsninger. Den fremhever alternative forslag fra Høyre og Senterpartiet som er mer rettet mot å avhjelpe situasjonen for næringslivet. Konklusjonen er at populistiske løsninger og "strømhysteri" ikke er veien fremover, men at ansvarlige politikere må finne bærekraftige løsninger.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser og ulike avtaler. Forbrukerrådet anbefaler spotprisavtale med lavt påslag, da grunnprisen er lik for alle leverandører innenfor samme prisområde. Det påpekes at noen leverandører kan tilby lavere påslag eller fastpris. Statkraft spår lavere strømpriser i 2025 grunnet god ressurssituasjon med mye vann i magasinene. Nord-Norge forventes å ha lave priser frem til neste vinter. Selv om spotpris kan svinge, anses det som billigst over tid, mens fastpris gir forutsigbarhet.
3 måneder siden
Nord-Norge opplevde rekordlave strømpriser natt til tirsdag, med 1 øre per kWh, mens Sør-Norge opplever priser som er 60 ganger høyere på onsdag. De lave prisene i nord skyldes fulle vannmagasiner, mens vedlikeholdsstans ved Svartisen kraftverk ikke forventes å påvirke prisene. Strømprisene i Sør-Norge vil nå over 3 kroner per kWh på det høyeste. Strømeksperter forventer at de lave prisene i nord vil vedvare ut året, noe som kan skape utfordringer for kraftprodusenter, spesielt de mindre, da produksjonskostnadene er høyere enn salgsprisen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømselskapers profitt på strømeksport og høye priser. Å Energi-sjefen forsvarer dagens strømpolitikk og kraftutveksling, og kritiserer proteksjonisme, til tross for at selskapet tjener stort på det. Strømselskaper har frihet til å selge strøm dyrt til utlandet, noe som gir høyere inntekter. Bedrifter har ikke strømstøtte og opplever enda høyere priser enn husholdninger. Sør-Norge har overskudd av kraft, men likevel de høyeste strømprisene i landet. Å Energi har også investert milliarder i batteri- og solcelleselskaper, som er risikable satsinger. Artikkelen stiller spørsmål ved om det er rettferdig at strømmen er så dyr, når selskapene tjener så mye.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler de rekordhøye strømprisene i Sør-Norge, som nådde 6,29 kr/kWh. Det hevdes at dette er et resultat av en bevisst politikk fra både nåværende og tidligere regjeringer, som har koblet Norge til det europeiske energimarkedet via eksportkabler. Dette fører til at norske strømpriser påvirkes av forhold i Europa. Artikkelen kritiserer politikernes manglende ansvar og foreslår at Norge bør ta tilbake kontrollen over egne energiressurser ved å melde seg ut av ACER og EØS, regulere strømeksporten, sette makspriser og stoppe elektrifisering av sokkelen. Det foreslås en makspris på 35 øre/kWh for basisforbruk.
4 måneder siden
Onsdag ventes strømpriser på over 5 kroner per kWh i Sørvest-Norge, med en topp på 5,045 kroner mellom klokken 17 og 18. Sørøst-Norge og Vest-Norge opplever også høye priser, mens Nord-Norge har de laveste. Strømselskapet Tibber advarer kundene sine mot unødvendig strømbruk. Prisøkningen skyldes lite vind og skydekke som reduserer kraftproduksjonen, samt økt etterspørsel grunnet kulde. Norsk strøm eksporteres i stor grad til Tyskland, England og Danmark. Uten strømstøtte ville maksprisen vært 6,52 kroner per kWh. Nord-Norge nyter lavere priser grunnet fritak for moms og forbruksavgift.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer krafttopper for å fremstille strømprisene som lave og utenlandskablene som nødvendige, mens forbrukere opplever høye priser. Det påpekes at kraftselskapene tjener på de høye prisene, og at valutakursen brukes som forklaring til tross for Norges kraftoverskudd. Det argumenteres for å regulere krafteksporten og droppe gamle kabler, og Rødt fremstår som en tydelig motstander av dagens kraftpolitikk, med ønske om makspris og regulering.