Den prisvinnende karikaturtegneren Ann Telnaes sa opp jobben i Washington Post i protest mot at avisen nektet å trykke en av hennes tegninger. Tegningen viste flere medietopper, inkludert Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, knelende foran Donald Trump med pengesekker.
Telnaes mener dette er en farlig inngripen i pressefriheten. Washington Post forsvarer avgjørelsen med at de allerede hadde publisert flere spalter om samme tema.
Saken belyser en større misnøye i amerikanske mediehus, der flere har fått kritikk for å vise «lydighet» overfor Trump, og flere ledere og journalister har sagt opp i protest.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Den prisvinnende karikaturtegneren Ann Telnaes har sluttet i The Washington Post etter at avisen nektet å publisere en tegning hun hadde laget. Tegningen viser avisens eier, Jeff Bezos, med en pengesekk rettet mot Donald Trump, og kritiserer tech-milliardærer og medietoppers forsøk på å innynde seg hos den kommende presidenten. Telnaes mener avvisningen er et angrep på pressefriheten, og at eierne av presseinstitusjoner har et ansvar for å beskytte den frie pressen. Redaktør David Shipley avviser at det var budskapet i tegningen som var årsaken, og hevder det skyldtes gjentakelse av et tema som allerede var dekket i avisen. Han sier han ønsker Telnaes tilbake, men hun mener avgjørelsen ble tatt på grunn av budskapet i tegningen.
1 måned siden
34 norske avistegnere deltok i konkurransen Årets avistegning med 108 bidrag. Tolv finalister er valgt ut, med tegninger som spenner fra karikaturer av Donald Trump til kommentarer om EUs direktiv om hengslet kork. Juryleder Bjørn Kristoffer Bore fremhever at tegnerne dekker både store og små temaer, og at arbeidene holder et høyt nivå. Han mener avistegningen fornyes, men erkjenner at bransjen står overfor utfordringer med nedbemanning. Vinneren kåres 7. mai.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister. De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land. Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
3 måneder siden
Lauren Sanchez, forloveden til Jeff Bezos, har fått kritikk for sitt antrekk under Donald Trumps presidentinnsettelse. Hun hadde på seg en hvit buksedress med dyp utringning og en synlig blonde-BH. Flere, inkludert journalisten Megyn Kelly, har reagert negativt på antrekket og mener det manglet klasse og respekt. Samtidig har bilder av Facebook-gründer Mark Zuckerberg, som satt ved siden av Sanchez under seremonien, skapt overskrifter. Amerikanske medier melder at Zuckerberg ble tatt på fersken mens han tilsynelatende tittet på Sanchez' bryst. Sanchez har ikke kommentert saken.
2 måneder siden
En artikkel omhandler USAs tidligere president Donald Trumps forhold til landets domstoler. Dommere har forsøkt å stanse flere av Trumps presidentordrer, noe som har ført til reaksjoner fra både visepresident JD Vance og Elon Musk. Vance oppfordrer Trump til å stå opp mot domstolene, mens Musk kritiserer rettsavgjørelser som hindrer effektivisering av offentlige midler. USA-ekspert Sofie Høgestøl mener at dersom Trump ikke respekterer rettsvesenet, kan det føre til en utvisking av maktfordelingen i USA. Samtidig har det vært store protester mot Trumps politikk, spesielt knyttet til immigrasjon.
1 måned siden
Aftenpostens reklameplakat, som kommenterer Donald Trumps uttalelser om Gaza, har utløst sterke reaksjoner og debatt. Kritikere mener at reklamen legitimerer Trumps forslag og viser manglende hensyn til ofrene i Gaza. Blant kritikerne er en lege og Aftenposten-skribent som uttrykte ubehag over reklamen, og fikk støtte fra mange følgere i sosiale medier. Aftenposten beklager at reklamen er blitt feiltolket og understreker at intensjonen var å kommentere nyhetsbildet, ikke å støtte Trumps synspunkter. Avisen vurderer nå om kampanjen bør justeres. En ekspert foreslår at Aftenposten burde ha testet reklamen på berørte grupper før publisering for å unngå å støte noen.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
2 måneder siden
Kunstnaren Ida Bjerkeskaug har motteke truslar og hets etter å ha måla eit kontroversielt bilde av Donald Trump og Elon Musk. Bildet viser dei to i ein seksuell posisjon, noko som har ført til sterke reaksjonar. Finansavisens redaktør Trygve Hegnar kalla måleriet smaklaust, noko Bjerkeskaug har reagert på med eit nytt bilde der ho bruker ein pensel som skjold mot Hegnar. Bjerkeskaug er overraska over at folk reagerer sterkare på kunsten hennar enn på politikken til Trump og Musk. Ytringsfridomsekspert Anine Kierulf påpeikar at kunst har eit sterkt ytringsfridomsvern, og at bildet kan tolkast som ei hyllest til ytringsfridom.
2 måneder siden
Det hvite hus har utestengt nyhetsbyrået Associated Press (AP) fra Det ovale kontor og presidentflyet Air Force One. Årsaken er at AP fortsatt bruker navnet «Mexicogolfen» i sine nyhetsmeldinger, til tross for at president Trump ønsker at havområdet skal omtales som «Gulf of America». Utestengelsen skaper frustrasjon blant etablert presse, som opplever at Trump-lojale aktivister slipper til med vennligstilte spørsmål. AP forbereder søksmål mot Det hvite hus, og pressekorpset kritiserer utestengelsen som et brudd på ytringsfriheten.
3 måneder siden
Artikkelen undersøker den økende makten til amerikanske tech-milliardærer og deres nære forhold til president Trump. Flere av de rikeste tech-lederne, som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, var til stede ved Trumps innsettelse, noe som har ført til spekulasjoner om et mulig oligarki. Det diskuteres hvordan tech-selskaper anklages for å gi etter for Trumps krav, og hvordan dette kan påvirke demokratiet. Artikkelen peker også på USAs lave plassering på demokrati-indeksen, delvis på grunn av finansnæringens og legemiddelindustriens innflytelse. Det uttrykkes bekymring for at tech-gigantenes økende mediemakt og samrøre med politikere kan true et åpent demokrati.