Ferske tall fra Fafo viser at rundt 5 900 av 17 500 arbeidstakere i 1961-årskullet som var i AFP-ordningen ved fylte 53-55 år, ikke kvalifiserte for tidligpensjon. Mange faller ut av ordningen fordi de slutter i bedriften, mister jobben eller ikke oppfyller kravene, noe som kan føre til betydelige økonomiske tap gjennom pensjonsalderen.
LO er splittet i synet på hvordan AFP-ordningen bør endres. Mens noen forbund, særlig i offentlig sektor, ønsker å utvide ordningen, frykter andre, som Fellesforbundet, at en reform kan svekke rettighetene for dagens medlemmer.
LO-kongressen i mai blir avgjørende for veien videre. LO-leder Peggy Hessen Følsvik advarer om at dagens ordning er urettferdig og at unge arbeidstakere kan miste retten til AFP i fremtiden hvis ikke ordningen endres.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at 158 539 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) ved utgangen av 2024, en økning på 6,3 prosent fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skyvet folk ut av arbeidslivet, og hevder at AAP-ordningen er blitt et «hurtigspor ut av arbeidslivet». Arbeids- og velferdsdirektør påpeker at mange går over til uføretrygd etter AAP, og understreker viktigheten av tidlig innsats. Arbeidsministeren uttrykker bekymring over økningen, men fremhever at flere har kommet i jobb under den nåværende regjeringen, og at det er satt av ekstra midler for å få flere i arbeid.
3 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) advarer om at foreslåtte kutt i sykelønna kan koste arbeidstakere titusener av kroner. Uenighet om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny IA-avtale. Frp og Venstre har åpnet for endringer som karensdag og redusert kompensasjon, mens Høyre har fredet ordningen, men er en usikker garantist ifølge Brenna. Beregninger viser at endringene kan gi betydelige tap for den enkelte, spesielt ved langvarig sykdom. Brenna mener kutt vil ramme arbeidsfolk som ikke kan ha hjemmekontor hardest. Sykefraværet er på det høyeste nivået siden 2009, men Brenna mener det er for enkelt å skylde på sykelønnsordningen alene.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den potensielle konflikten rundt sykelønnsordningen i Norge. LO reagerte sterkt på at NHO forsøkte å forhandle med andre arbeidstakerorganisasjoner om en ny IA-avtale, da LO ønsker å beholde full lønn under sykdom. Et eventuelt sykelønnskutt vil ramme lavtlønte LO-medlemmer hardest, da høytlønte ofte har tariffavtaler som sikrer full lønn. Dette skaper en urettferdig situasjon der de som trenger sykelønnen mest, risikerer lønnskutt. Forfatteren mener at en endring i sykelønnsordningen kan føre til streik fra LO og at en slik endring vil øke ulikhetene i samfunnet. Han foreslår en differensiert ordning som tar hensyn til inntekt.
1 måned siden
Høyesterett skal avgjøre en viktig pensjonssak for ansatte i Forsvaret. Striden dreier seg om hvorvidt tillegg for blant annet øvelser og vakttjeneste skal regnes som pensjonsgivende inntekt. Norges Offisers- og spesialistforbund (NOF) frykter at en negativ utgang vil føre til masseflukt fra Forsvaret, spesielt blant erfarne ledere med viktig lederkompetanse. En seier for staten vil spare Statens pensjonskasse for et betydelig beløp, men kan samtidig undergrave Forsvarets mål om vekst og modernisering, da det allerede er mangel på personell. NOF stiller spørsmål ved timingen av saken, som kommer samtidig som det investeres stort i Forsvaret.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at rekordmange nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Ved utgangen av 2024 var det 158 539 AAP-mottakere, en økning på 9500 personer fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skapt et «hurtigspor ut av arbeidslivet», spesielt i fylkene Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte peker på høyt sykefravær som en mulig årsak. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er bekymret over utviklingen og understreker behovet for å redusere sykefraværet.
1 måned siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (64) har valgt å tre av stillingen i mai, og mener det er på tide å slippe til nye krefter i organisasjonen. Hun har vært i LO-ledelsen siden 2013, og overtok lederrollen i 2021 etter Hans-Christian Gabrielsens bortgang. Følsvik begrunner sin beslutning med alder og lang fartstid i organisasjonen. Jørn Eggum fra Fellesforbundet er nevnt som en potensiell etterfølger, men Følsvik ønsker ikke å konkludere før valgkomiteen har gjort sitt arbeid. Hun vil fortsette å jobbe i LO også etter at en ny ledelse er på plass. Følsvik er bekymret for konsekvensene av en potensiell handelskrig med USA, samtidig som hun forventer lønnsvekst for norske arbeidstakere.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan økende levealder og en aldrende befolkning legger press på Norges pensjonssystem. Unge arbeidstakere må forberede seg på å jobbe lenger for å oppnå samme pensjonsnivå som tidligere generasjoner. Navs pensjonsutgifter øker kraftig, og pensjonsreformen med levealdersjustering er innført for å møte utfordringene. De som slutter tidlig kan ha rett til slitertillegg eller særalderspensjon. Artikkelen gir tips om pensjonssparing, inkludert BSU, boligsparing og viktigheten av gode pensjonsordninger via arbeidsgiver.
1 måned siden
LO har brutt lønnsforhandlingene med NHO etter fire dager uten enighet, og har varslet plassoppsigelser for over 200.000 arbeidstakere. LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever økt kjøpekraft for medlemmene, og mener det er rom for et solid lønnsoppgjør. NHO på sin side understreker at usikkerhet i internasjonal handel tilsier at lønnstillegg bør forhandles lokalt. Lønnsoppgjøret går nå til Riksmekleren, med mekling planlagt 31. mars og frist 1. april. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, hvor kun lønn er tema.
3 måneder siden
En ny avtale gir 200.000 offentlig ansatte med særaldersgrenser muligheten til å tjene mer ved siden av pensjonen. Særaldersgrensene gjelder for yrkesgrupper med fysisk og psykisk belastende arbeid. Avtalen fjerner også plikten til å fratre ved særaldersgrensen for forsvarsansatte, slik at de kan jobbe lenger. Dette er en oppfølging av en tidligere avtale om pensjonsregler for personer med særaldersgrense født i 1963 eller senere. LO mener avtalen er en seier som trygger inntekten til store arbeidstakergrupper, og fremhever viktigheten av å beholde arbeidskraft og kompetanse.
3 måneder siden
Uenighet om sykelønnsordningen kan bli en sentral sak i årets valgkamp dersom partene i arbeidslivet ikke blir enige. LO krever at ordningen fredes, mens NHO ønsker en diskusjon om endringer. Sykefraværet i Norge er høyt, og det er uenighet om hvem som skal ta regningen for dette. Arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene står langt fra hverandre i synet på sykelønnsordningen. Flere partier har ikke tatt stilling til om de vil frede ordningen. En stor del av velgermassen vil måtte ta stilling til denne saken ved valget hvis partene ikke kommer til enighet.