Uenighet om sykelønnsordningen kan bli en sentral sak i årets valgkamp dersom partene i arbeidslivet ikke blir enige. LO krever at ordningen fredes, mens NHO ønsker en diskusjon om endringer.
Sykefraværet i Norge er høyt, og det er uenighet om hvem som skal ta regningen for dette. Arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene står langt fra hverandre i synet på sykelønnsordningen.
Flere partier har ikke tatt stilling til om de vil frede ordningen. En stor del av velgermassen vil måtte ta stilling til denne saken ved valget hvis partene ikke kommer til enighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler uenighet innad i de borgerlige partiene om sykelønnsordningen. Mens Høyre ved Erna Solberg ønsker å beholde dagens ordning, åpner både Frp og Venstre for endringer. Frp vil ansvarliggjøre arbeidstakere mer ved korttidssykefravær, mens Venstre vil kutte sykelønnen med 20% etter seks måneders sykemelding, med mindre den sykmeldte aksepterer gradert sykemelding. Venstre mener at langtidssykefravær er det største problemet, og at deres modell vil motivere sykmeldte til å komme tilbake i jobb. LO er uenig i Venstres forslag og ønsker å beholde full lønn under sykdom. Uenigheten viser en splittelse i det borgerlige samarbeidet.
3 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» ble LO-leder Peggy Hessen Følsvik stilt alene mot sju representanter fra andre arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner i en diskusjon om sykelønnsordningen. LO krever at dagens ordning, som gir full lønn fra første sykedag, videreføres i fire år, noe som har stoppet forhandlingene om et inkluderende arbeidsliv. Andre organisasjoner ønsker å diskutere mulige endringer for å redusere sykefraværet, og mener LO har politisert saken i forkant av valget. YS-leder anklager LO for å bruke saken som en valgkampsak for Arbeiderpartiet, mens Unio-leder kritiserer LO for å stille ultimative krav.
4 måneder siden
Forhandlingene mellom LO og NHO om sykelønnsordningen har brutt sammen, noe som har skapt stor splid i norsk arbeidsliv. LO ønsker å sikre full lønn under sykdom i fire år, mens NHO kun vil gå med på en kortere fredningsperiode. Konflikten har ført til at LO-leder Peggy Hessen Følsvik boikotter NHOs årsmiddag og andre møter. Samtidig er sykefraværet i Norge rekordhøyt, og avtalen som skulle redusere fraværet har ikke fungert. Andre arbeidstakerorganisasjoner kritiserer LO for manglende kompromissvilje, og situasjonen kan få politiske konsekvenser dersom en borgerlig regjering overtar.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid understreker at han ikke vil endre sykelønnsordningen uten et bredt politisk forlik. Han avviser kravet om å frede sykelønnen i fire år, og mener det er nødvendig å undersøke alle faktorer som kan påvirke sykefraværet. Dette har ført til konflikt med LO, som boikotter NHOs årskonferanse og truer med streik for å verne sykelønnen. Høyre støtter LOs krav om fredning. Almlid argumenterer for at Norges høye sykefravær er et alvorlig problem som krever handling, og viser til flere alarmerende punkter. Han foreslår å gjenoppta forhandlingene om en inkluderende arbeidslivsavtale, men det er fortsatt stor uenighet mellom partene.
4 måneder siden
Konflikten om IA-avtalen er fastlåst mellom LO og arbeidsgiverorganisasjonene, hovedsakelig på grunn av uenighet om sykelønnsordningens varighet. Riksmekleren har åpnet for å bistå, men kun hvis alle parter er enige. Arbeidsgiverorganisasjonene ønsker mekling, mens de fleste arbeidstakerorganisasjonene er åpne for det, men peker på regjeringens ansvar. LO avviser mekling og har brutt samarbeidet med NHO, og krever at sykelønnsordningen fredes i hele avtaleperioden. Arbeidsministeren er villig til å vurdere mekling hvis alle partene ønsker det.
1 måned siden
Flere fylkeslag i Høyre utfordrer Erna Solbergs linje om å frede sykelønnsordningen, og har sendt inn forslag til Høyres landsmøte om å endre eller utrede ordningen. Blant forslagene er en moderat avkorting av sykepenger ved langtidssykefravær. Oslo Høyre ønsker å åpne for endringer i sykelønnsordningen, og mener at dette må utredes grundig for å redusere sykefraværet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener diskusjonen viser at sykelønnsordningen er i spill i Høyre, og frykter at dette kan føre til kutt i sykelønna som vil ramme vanlige familier dersom Høyre vinner valget.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den potensielle konflikten rundt sykelønnsordningen i Norge. LO reagerte sterkt på at NHO forsøkte å forhandle med andre arbeidstakerorganisasjoner om en ny IA-avtale, da LO ønsker å beholde full lønn under sykdom. Et eventuelt sykelønnskutt vil ramme lavtlønte LO-medlemmer hardest, da høytlønte ofte har tariffavtaler som sikrer full lønn. Dette skaper en urettferdig situasjon der de som trenger sykelønnen mest, risikerer lønnskutt. Forfatteren mener at en endring i sykelønnsordningen kan føre til streik fra LO og at en slik endring vil øke ulikhetene i samfunnet. Han foreslår en differensiert ordning som tar hensyn til inntekt.
3 måneder siden
Konflikten mellom NHO og LO om sykelønnsordningen har tilspisset seg etter at forhandlingene om IA-avtalen brøt sammen. NHO ønsker ikke å frede sykelønnen i en ny fireårsperiode, noe LO sterkt motsetter seg. Rødts Mimir Kristjansson kritiserer NHO for hykleri, da deres egne ansatte har full lønn under sykdom. NHO mener at det høye sykefraværet er et problem som krever en diskusjon om sykelønnsordningen, mens LO er åpne for utredning, men ikke svekkelser. NHO understreker at eventuelle endringer må gjelde alle, og at syke skal ha en god forsikringsordning.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid understreker at han ikke vil endre sykelønnsordningen uten et bredt politisk forlik. Dette kommer etter at LO har boikottet NHOs årskonferanse på grunn av uenighet om sykelønn. Almlid mener det er viktig å undersøke alle årsaker til det høye sykefraværet, inkludert sykelønnsordningen, men understreker at de ikke krever kutt. Han avviser også at han vil ha endringer som ikke gjelder alle, inkludert ledere med tariffestet full lønn under sykdom. Almlid mener at både Ap og Høyre tar feil ved å låse diskusjonen om sykelønn i fire år, og viser til at NHO har et langsiktig perspektiv på kostnadsutviklingen i Norge.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom de borgerlige partiene om strømstøtten. KrF og Frp vil innføre en makspris på 50 øre per kilowattime og doble statens utgifter til strømstøtte. Høyre ønsker å videreføre dagens ordning. Venstre vil i utgangspunktet avvikle strømstøtten, men åpner for å videreføre en ordning ved høye priser, uten makspris. KrF vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten gjør det usikkert hvordan strømstøtten vil se ut dersom de borgerlige vinner valget.