I NRK-programmet «Debatten» ble LO-leder Peggy Hessen Følsvik stilt alene mot sju representanter fra andre arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner i en diskusjon om sykelønnsordningen. LO krever at dagens ordning, som gir full lønn fra første sykedag, videreføres i fire år, noe som har stoppet forhandlingene om et inkluderende arbeidsliv.
Andre organisasjoner ønsker å diskutere mulige endringer for å redusere sykefraværet, og mener LO har politisert saken i forkant av valget.
YS-leder anklager LO for å bruke saken som en valgkampsak for Arbeiderpartiet, mens Unio-leder kritiserer LO for å stille ultimative krav.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Forhandlingene mellom LO og NHO om sykelønnsordningen har brutt sammen, noe som har skapt stor splid i norsk arbeidsliv. LO ønsker å sikre full lønn under sykdom i fire år, mens NHO kun vil gå med på en kortere fredningsperiode. Konflikten har ført til at LO-leder Peggy Hessen Følsvik boikotter NHOs årsmiddag og andre møter. Samtidig er sykefraværet i Norge rekordhøyt, og avtalen som skulle redusere fraværet har ikke fungert. Andre arbeidstakerorganisasjoner kritiserer LO for manglende kompromissvilje, og situasjonen kan få politiske konsekvenser dersom en borgerlig regjering overtar.
3 måneder siden
Uenighet om sykelønnsordningen kan bli en sentral sak i årets valgkamp dersom partene i arbeidslivet ikke blir enige. LO krever at ordningen fredes, mens NHO ønsker en diskusjon om endringer. Sykefraværet i Norge er høyt, og det er uenighet om hvem som skal ta regningen for dette. Arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene står langt fra hverandre i synet på sykelønnsordningen. Flere partier har ikke tatt stilling til om de vil frede ordningen. En stor del av velgermassen vil måtte ta stilling til denne saken ved valget hvis partene ikke kommer til enighet.
3 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid møtes til debatt etter en måned med konflikt. Konflikten oppsto da NHO ikke ville godta LOs krav om å frede sykelønnsordningen i fire år, og LO anklager NHO for å ha forhandlet med andre organisasjoner bak deres rygg. Dette førte til at LO boikotter NHOs årsmiddag. Unio, YS og Akademikerne har nå bedt arbeidsministeren om å innkalle partene til nye forhandlinger. Arbeidsministeren har planlagt et møte i slutten av januar for å forsøke å løse konflikten.
3 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik boikotter NHOs årskonferanse i protest mot NHOs ønske om å kutte i sykelønnsordningen. Årets konferanse har fokus på svekket konkurransekraft og mangel på arbeidskraft. NHO ønsker å diskutere kutt i sykelønnen, men møter motstand fra både LO og politikere. Forhandlingene om en ny IA-avtale strandet på grunn av uenighet om sykelønn, der LO krevde fredning av ordningen i fire år, mens NHO ønsket kutt. Erna Solberg avviste kutt i sykepenger, og argumenterte for at det ville ramme usosialt. Dette var ikke det NHO hadde håpet på i forkant av konferansen.
3 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik valgte å ikke delta på NHOs årskonferanse, og arrangerte i stedet et alternativt seminar for å diskutere viktigheten av dagens sykelønnsordning. Dette skjer i en tid der forhandlingene om et inkluderende arbeidsliv har stoppet opp, grunnet uenighet om sykelønnsordningen. Følsvik mener NHO «går til angrep» på ordningen, og at det derfor ikke er naturlig å delta på deres konferanse. Rødt-leder Marie Sneve Martinussen deltok på NHO-konferansen, men understreket at hun ikke støtter NHOs forslag. NHO mener det må være mulig å se på endringer i ordningen for å redusere sykefravær og ulikheter i samfunnet.
3 måneder siden
Konflikten mellom NHO og LO om sykelønnsordningen har tilspisset seg etter at forhandlingene om IA-avtalen brøt sammen. NHO ønsker ikke å frede sykelønnen i en ny fireårsperiode, noe LO sterkt motsetter seg. Rødts Mimir Kristjansson kritiserer NHO for hykleri, da deres egne ansatte har full lønn under sykdom. NHO mener at det høye sykefraværet er et problem som krever en diskusjon om sykelønnsordningen, mens LO er åpne for utredning, men ikke svekkelser. NHO understreker at eventuelle endringer må gjelde alle, og at syke skal ha en god forsikringsordning.
4 måneder siden
LO har brutt samarbeidet med NHO og andre arbeidstakerorganisasjoner angående IA-avtalen, og hevder å ha blitt utsatt for en urettferdig prosess. LO krever at avtalen fredes i fire år, mens de andre partene ønsker å forhandle om endringer for å redusere det høye sykefraværet i Norge. LO-lederens reaksjon blir sett på som et tegn på svakhet, da LO nå står alene i sin motstand mot forhandlinger. Dette kan ha negative konsekvenser for LO og deres posisjon i arbeidslivet.
3 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik signaliserer dialogvilje overfor NHO etter en periode med isfront. Bakgrunnen er bruddet i forhandlingene om en inkluderende arbeidslivsavtale (IA-avtalen) og påfølgende frysning av kontakten mellom partene. Følsvik roser NHO-leder Ole Erik Almlid for en mer forsonende tone og åpner for å utrede sykelønnsordningen, men understreker at det er bred enighet om å beholde full lønn under sykdom. Hun inviterer NHO til å jobbe sammen for å redusere sykefraværet, og mener at et bredt forlik om endringer i sykelønnen er lite sannsynlig. Samtidig avlyser LO alle møter med NHO, inkludert deltakelse på NHOs årskonferanse.
4 måneder siden
Akademikerne, Unio og YS retter sterk kritikk mot LO etter bruddet i IA-forhandlingene og LOs beslutning om å stanse samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonene. Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg hevder at LO har satt sykelønnsordningen i spill. Unio-leder Ragnhild Lied foreslo et kompromiss om tre års freding av sykelønnsordningen, som fikk støtte fra Akademikerne og YS, men LO og NHO sto fast på sine ultimatum om henholdsvis fire og to års freding. Etter bruddet advarte de tre andre arbeidstakerorganisasjonene om at partene risikerer å miste innflytelse uten en avtale. LO hevder de ble ekskludert fra forhandlingene før bruddet.
3 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) har innkalt partene til nye samtaler om IA-avtalen i slutten av januar. Dette skjer etter at NHO og LO avsluttet sine samtaler 9. desember. LO-leder Peggy Hessen Følsvik har uttalt at det er uaktuelt å endre dagens sykeordning, mens NHO har ønsket å diskutere den, men understreker at sykelønnen ikke skal svekkes uten bredt forlik. Forhandlingene brøt sammen før jul fordi LO ønsket en garanti for at dagens sykelønnsordning skulle vernes. Begge parter har signalisert at de er åpne for en ny dialog.