LO har brutt samarbeidet med NHO og andre arbeidstakerorganisasjoner angående IA-avtalen, og hevder å ha blitt utsatt for en urettferdig prosess. LO krever at avtalen fredes i fire år, mens de andre partene ønsker å forhandle om endringer for å redusere det høye sykefraværet i Norge.
LO-lederens reaksjon blir sett på som et tegn på svakhet, da LO nå står alene i sin motstand mot forhandlinger.
Dette kan ha negative konsekvenser for LO og deres posisjon i arbeidslivet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
LO har valgt å bryte samarbeidet med NHO og andre arbeidsgiverorganisasjoner etter at forhandlingene om en ny IA-avtale strandet. IA-avtalen, som har vært en sentral del av trepartssamarbeidet siden tidlig 2000-tall, skulle blant annet redusere sykefraværet. LO reagerer sterkt på det de oppfatter som NHOs forsøk på å forhandle separat med andre arbeidstagerorganisasjoner, noe LO ser på som et brudd på etablerte normer i trepartssamarbeidet. Bruddet innebærer at flere samarbeidsprosjekter, som Kraftløftet, settes på pause. Konflikten reflekterer også økende spenninger mellom LO og andre arbeidstagerorganisasjoner, og veien til en løsning virker utfordrende.
4 måneder siden
Forhandlingene mellom LO og NHO om sykelønnsordningen har brutt sammen, noe som har skapt stor splid i norsk arbeidsliv. LO ønsker å sikre full lønn under sykdom i fire år, mens NHO kun vil gå med på en kortere fredningsperiode. Konflikten har ført til at LO-leder Peggy Hessen Følsvik boikotter NHOs årsmiddag og andre møter. Samtidig er sykefraværet i Norge rekordhøyt, og avtalen som skulle redusere fraværet har ikke fungert. Andre arbeidstakerorganisasjoner kritiserer LO for manglende kompromissvilje, og situasjonen kan få politiske konsekvenser dersom en borgerlig regjering overtar.
3 måneder siden
LO avviser kompromiss om ny IA-avtale uten fire års fredning av sykelønnsordningen, og står fast på sitt krav om fire års varighet, til tross for at flere fagorganisasjoner er villige til å akseptere tre år. LO begrunner dette med at tidligere avtaler har hatt fire års varighet, og at en kortere periode ikke gir tilstrekkelig trygghet. De mener også at avtalen vil inneholde tiltak og utredninger som krever tid. Forhandlingene om IA-avtalen brøt sammen i desember, men partene skal møtes igjen 28. januar for å forsøke å gjenoppta forhandlingene.
4 måneder siden
Akademikerne, Unio og YS retter sterk kritikk mot LO etter bruddet i IA-forhandlingene og LOs beslutning om å stanse samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonene. Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg hevder at LO har satt sykelønnsordningen i spill. Unio-leder Ragnhild Lied foreslo et kompromiss om tre års freding av sykelønnsordningen, som fikk støtte fra Akademikerne og YS, men LO og NHO sto fast på sine ultimatum om henholdsvis fire og to års freding. Etter bruddet advarte de tre andre arbeidstakerorganisasjonene om at partene risikerer å miste innflytelse uten en avtale. LO hevder de ble ekskludert fra forhandlingene før bruddet.
4 måneder siden
LO har besluttet å boikotte NHOs årsmiddag og vurderer å avlyse en konferanse som følge av brudd i forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonene. Konflikten oppsto etter at NHO ikke gikk med på LOs krav om å frede sykelønnsordningen i fire nye år. Forhandlingene brøt sammen 4. desember, og LO har varslet et midlertidig brudd i samarbeidet med NHO, Virke, Spekter og KS. Samtidig understreker LO at samarbeidet på arbeidsplassnivå fortsetter som normalt, og at de opprettholder sine styreforpliktelser i ordninger som AFP.
4 måneder siden
LO har midlertidig brutt samarbeidet med NHO etter at forhandlingene om en ny IA-avtale kollapset. Uenigheten dreier seg om en garanti for sykelønnsordningen. LO ønsket en fireårig garanti for at ordningen ikke skulle endres, noe NHO ikke aksepterte. Dette har ført til at det bilaterale samarbeidet mellom LO og NHO på flere områder er lagt på is. Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) utløper ved årsskiftet, men det understrekes at hverken sykepenger, egenmelding eller oppfølging av sykemeldte direkte påvirkes av dette. Til tross for bruddet vil lønnsoppgjør og trepartssamarbeid fortsette som normalt.
4 måneder siden
Akademikerne, Unio og YS retter skarp kritikk mot LO etter at IA-forhandlingene brøt sammen og LO avsluttet samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonene. Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg hevder LO har satt sykelønnsordningen i fare. Unio-leder Ragnhild Lied foreslo et kompromiss om tre års freding av sykelønnsordningen, som fikk støtte fra Akademikerne og YS, men LO krevde fire år, mens NHO ønsket to år. Etter bruddet advarte de tre andre fagforbundene om at partene nå risikerer å miste all innflytelse. LO hevder de ble ekskludert fra forhandlingene før de trakk seg.
3 måneder siden
Konflikten mellom NHO og LO om sykelønnsordningen har tilspisset seg etter at forhandlingene om IA-avtalen brøt sammen. NHO ønsker ikke å frede sykelønnen i en ny fireårsperiode, noe LO sterkt motsetter seg. Rødts Mimir Kristjansson kritiserer NHO for hykleri, da deres egne ansatte har full lønn under sykdom. NHO mener at det høye sykefraværet er et problem som krever en diskusjon om sykelønnsordningen, mens LO er åpne for utredning, men ikke svekkelser. NHO understreker at eventuelle endringer må gjelde alle, og at syke skal ha en god forsikringsordning.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at NHO ikke vil svekke sykelønnsordningen med mindre det er en del av et bredt politisk forlik. Forhandlingene om en ny IA-avtale brøt sammen i desember på grunn av uenighet om fredning av sykelønnsordningen. LO krever fredning i fire år, mens NHO kun vil frede den i 18 måneder. Almlid understreker at NHO ikke krever kutt i sykelønna, men mener det er viktig å utrede alle mulige årsaker til sykefravær. Han kritiserer Ap og Høyre for å låse diskusjonen om sykelønn i fire år, og mener de er i utakt med virkeligheten. Høyre har tidligere uttalt at de ikke vil kutte i sykepengene.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den potensielle konflikten rundt sykelønnsordningen i Norge. LO reagerte sterkt på at NHO forsøkte å forhandle med andre arbeidstakerorganisasjoner om en ny IA-avtale, da LO ønsker å beholde full lønn under sykdom. Et eventuelt sykelønnskutt vil ramme lavtlønte LO-medlemmer hardest, da høytlønte ofte har tariffavtaler som sikrer full lønn. Dette skaper en urettferdig situasjon der de som trenger sykelønnen mest, risikerer lønnskutt. Forfatteren mener at en endring i sykelønnsordningen kan føre til streik fra LO og at en slik endring vil øke ulikhetene i samfunnet. Han foreslår en differensiert ordning som tar hensyn til inntekt.