LO avviser kompromiss om ny IA-avtale uten fire års fredning av sykelønnsordningen, og står fast på sitt krav om fire års varighet, til tross for at flere fagorganisasjoner er villige til å akseptere tre år. LO begrunner dette med at tidligere avtaler har hatt fire års varighet, og at en kortere periode ikke gir tilstrekkelig trygghet.
De mener også at avtalen vil inneholde tiltak og utredninger som krever tid. Forhandlingene om IA-avtalen brøt sammen i desember, men partene skal møtes igjen 28.
januar for å forsøke å gjenoppta forhandlingene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
LO har midlertidig brutt samarbeidet med NHO etter at forhandlingene om en ny IA-avtale kollapset. Uenigheten dreier seg om en garanti for sykelønnsordningen. LO ønsket en fireårig garanti for at ordningen ikke skulle endres, noe NHO ikke aksepterte. Dette har ført til at det bilaterale samarbeidet mellom LO og NHO på flere områder er lagt på is. Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) utløper ved årsskiftet, men det understrekes at hverken sykepenger, egenmelding eller oppfølging av sykemeldte direkte påvirkes av dette. Til tross for bruddet vil lønnsoppgjør og trepartssamarbeid fortsette som normalt.
3 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna har innkalt partene i IA-avtalen til et nytt møte 28. januar for å forsøke å gjenoppta forhandlingene som kollapset i starten av desember. Uenigheten dreide seg om hvor lenge sykelønnsordningen skulle skjermes for endringer. LO krevde fire års fredning, mens NHO kun ville gå med på to år. Et forsøk fra andre arbeidstakerorganisasjoner om tre års fredning førte heller ikke frem. Møtet vil finne sted i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og involverer de fire hovedorganisasjonene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, samt statens representanter.
3 måneder siden
Etter at forhandlingene om en ny IA-avtale brøt sammen før jul, møtes partene i arbeidslivet tirsdag i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Selve IA-avtalen står ikke på agendaen, noe som bekymrer flere av partene. Uenigheten dreier seg hovedsakelig om lengden på vern av sykelønnsordningen, der LO ønsker fire års fredning, mens NHO kan strekke seg til to. Flere organisasjoner har bedt arbeidsminister Tonje Brenna om å kalle inn til nye forhandlinger, og mener hun har et ansvar for å få i gang forhandlingene igjen. Brenna understreker at hennes dør er åpen for nye forhandlinger, men at partene må jobbe sammen for å redusere sykefraværet uavhengig av en ny avtale.
2 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har innkalt partene til nye forhandlinger om en inkluderende arbeidslivsavtale (IA-avtale). I desember i fjor brøt forhandlingene sammen på grunn av uenighet om sykelønnsordningen. LO krever at sykelønnsordningen skal fredes i fire år, men NHO og andre har ikke akseptert dette kravet. Målet med IA-avtalen er å redusere sykefraværet. Arbeidsminister Tonje Brenna og representanter fra LO, NHO, UNIO, KS, Akademikerne, Virke, Spekter og YS deltar i møtet.
4 måneder siden
LO har besluttet å boikotte NHOs årsmiddag og vurderer å avlyse en konferanse som følge av brudd i forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonene. Konflikten oppsto etter at NHO ikke gikk med på LOs krav om å frede sykelønnsordningen i fire nye år. Forhandlingene brøt sammen 4. desember, og LO har varslet et midlertidig brudd i samarbeidet med NHO, Virke, Spekter og KS. Samtidig understreker LO at samarbeidet på arbeidsplassnivå fortsetter som normalt, og at de opprettholder sine styreforpliktelser i ordninger som AFP.
4 måneder siden
LO har brutt samarbeidet med NHO og andre arbeidstakerorganisasjoner angående IA-avtalen, og hevder å ha blitt utsatt for en urettferdig prosess. LO krever at avtalen fredes i fire år, mens de andre partene ønsker å forhandle om endringer for å redusere det høye sykefraværet i Norge. LO-lederens reaksjon blir sett på som et tegn på svakhet, da LO nå står alene i sin motstand mot forhandlinger. Dette kan ha negative konsekvenser for LO og deres posisjon i arbeidslivet.
3 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) avviser at det blir forhandlinger om en ny IA-avtale før LO og NHO endrer sine krav. Hun presiserer at møtet 28. januar er et ordinært møte i arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd, og ikke en del av IA-forhandlingene. Hovedtema for møtet er reduksjon av sykefravær og integrering av ukrainere i arbeidsmarkedet. Brenna understreker at partene må diskutere og samarbeide om sykefravær uavhengig av en ny IA-avtale. Forhandlingene om en ny IA-avtale brøt sammen før jul på grunn av uenighet om sykelønnsordningen. LO krever en fire års fredning av sykelønna, mens NHO kun vil godta to år.
3 måneder siden
Unio, YS og Akademikerne har bedt arbeidsminister Tonje Brenna om å starte nye forhandlinger om IA-avtalen etter at forhandlingene mellom LO og NHO brøt sammen i desember. Uenigheten dreier seg om sykelønnsordningen, der LO ønsker fredning i fire år, mens NHO vil diskutere kutt for å redusere sykefraværet. Arbeidsministeren planlegger å invitere partene til et møte i slutten av januar. Det er også foreslått å redusere avtaleperioden til tre år som en mulig løsning. NHO er åpen for dialog, men vil ikke signere en avtale som freder sykelønnsordningen.
4 måneder siden
Forhandlingene mellom LO og NHO om sykelønnsordningen har brutt sammen, noe som har skapt stor splid i norsk arbeidsliv. LO ønsker å sikre full lønn under sykdom i fire år, mens NHO kun vil gå med på en kortere fredningsperiode. Konflikten har ført til at LO-leder Peggy Hessen Følsvik boikotter NHOs årsmiddag og andre møter. Samtidig er sykefraværet i Norge rekordhøyt, og avtalen som skulle redusere fraværet har ikke fungert. Andre arbeidstakerorganisasjoner kritiserer LO for manglende kompromissvilje, og situasjonen kan få politiske konsekvenser dersom en borgerlig regjering overtar.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at NHO ikke vil svekke sykelønnsordningen med mindre det er en del av et bredt politisk forlik. Forhandlingene om en ny IA-avtale brøt sammen i desember på grunn av uenighet om fredning av sykelønnsordningen. LO krever fredning i fire år, mens NHO kun vil frede den i 18 måneder. Almlid understreker at NHO ikke krever kutt i sykelønna, men mener det er viktig å utrede alle mulige årsaker til sykefravær. Han kritiserer Ap og Høyre for å låse diskusjonen om sykelønn i fire år, og mener de er i utakt med virkeligheten. Høyre har tidligere uttalt at de ikke vil kutte i sykepengene.