Transparency Internationals korrupsjonsindeks for 2024 rangerer Danmark som landet med minst korrupsjon, mens Sør-Sudan er landet med mest korrupsjon. Indeksen, som er basert på ekspertvurderinger, viser at korrupsjonen øker i mange land, spesielt i Øst-Europa og Sentral-Asia hvor svake demokratier sliter.
Norge faller én plass og havner på sjetteplass. Moldova og Estland utmerker seg positivt, mens Østerrike har hatt en negativ utvikling.
Transparency International understreker at korrupsjon undergraver menneskerettigheter og forverrer globale kriser, og at langsiktig bekjempelse av korrupsjon må prioriteres.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Demokratiforsker Carl Henrik Knutsen påpeker en global trend der demokratier svekkes innenfra, ofte initiert av valgte ledere som begrenser ytringsfrihet og rettsstatens uavhengighet. Han er bekymret for utviklingen i USA under Donald Trump, som følger en raskere autokratiseringsprosess enn vanlig. Knutsen understreker likevel at det er håp, og viser til land som Brasil, Maldivene og Zambia som eksempler på vellykkede demokratiske «u-svinger». Han fremhever at demokratier er robuste og kan styrkes gjennom økt bevissthet om deres verdi.
2 måneder siden
Netthandelselskapene Temu og Shein kommer dårlig ut i en nordisk omdømmeundersøkelse utført av Reputation And Trust Analytics. I Norge scorer også Bane Nor, Postnord og Ryanair lavt, mens Vipps, Vinmonopolet, Ikea, Tine og Flytoget har best omdømme. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen har tidligere varslet tiltak for å regulere handelen fra slike nettbutikker, med mål om at produktene skal møte norske standarder. I Danmark er Nordic Waste rangert nederst etter et jordskred i 2023.
1 måned siden
Finland er for åttende år på rad kåret til verdens lykkeligste land i World Happiness Report. Norge beholder sin sjuendeplass, men ligger bak de andre nordiske landene. Rapporten viser at USA faller til sin dårligste plassering noensinne, delvis på grunn av en økning i antall mennesker som spiser alene. Ukraina har den laveste plasseringen i Europa, mens Russland har forbedret sin posisjon. Forskere understreker at rapporten måler livstilfredshet heller enn lykke, og at faktorer som tillit, likhet og sosial trygghet bidrar til de nordiske landenes høye plassering.
14 dager siden
Norge var det eneste landet som bidro med over én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) til bistand i 2024, ifølge OECD. Norge bidro med 55,7 milliarder kroner, tilsvarende 1,02 prosent av BNI. Kun Luxembourg, Sverige og Danmark nådde FNs mål om 0,7 prosent. Utviklingsminister Åsmund Aukrust uttrykker bekymring over den globale nedgangen i bistand, selv om Norge opprettholder et høyt nivå. Samtidig falt Norges bistandsbeløp fra 2023 på grunn av reduserte bidrag til Ukraina. Verdens samlede bistand falt med 7,1 prosent, og flere land har varslet ytterligere kutt.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økende folkelig motstand mot autoritære regimer i flere land, spesielt i Slovakia, Serbia og Georgia. I Slovakia har statsminister Robert Fico, som tidligere måtte gå av etter korrupsjonsanklager, igjen tatt makten og ført landet i en mer autoritær retning. Dette har ført til store demonstrasjoner. I Serbia er det også protester mot korrupsjon og maktmisbruk. Artikkelen peker også på situasjonen i Belarus, der et 'valg' ble avholdt under diktatorisk styre. Den konkluderer med at liberale demokratier må støtte demokratibevegelser mer aktivt for å motvirke autokratiets fremmarsj.
1 måned siden
En ny rapport fra V-Dem-instituttet viser at verden har færre demokratier enn autokratier for første gang på 20 år. Nesten tre av fire mennesker lever nå i autokratier, det høyeste nivået siden 1978. Rapporten identifiserer 45 land med pågående avdemokratisering, inkludert flere i Europa. Forskerne uttrykker også bekymring for utviklingen i USA. Likevel viser eksempler fra Brasil, Maldivene og Zambia at det er mulig å snu trenden. Autokratier betegnes som styreformer der makten er samlet hos en person eller liten gruppe, med få begrensninger.
3 måneder siden
En ekspert hevder at Europas demokratier er mer truet nå enn på 50 år, og frykter en utvikling mot autoritære regimer. Donald Trumps politikk og Elon Musks støtte til ytre høyre-partier i Europa bidrar til denne bekymringen. Det advares mot en dominoeffekt der autoritære styreformer sprer seg. Tyskland er spesielt sårbart for påvirkningskampanjer i sosiale medier, mens Norge anses som et tryggere land, men må likevel være på vakt. Eksperten peker på Ungarn som et eksempel på hvordan et demokrati kan gli over i et autoritært styre, og understreker at utviklingen ikke er like voldelig som tidligere.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer faren for demokratisk tilbakegang i USA under Trump, men argumenterer for at demokratiet fortsatt har gode sjanser til å overleve. Forfatteren fremhever at Trump-administrasjonen har satt i gang flere prosesser som undergraver demokratiet innenfra, som å svekke pressen, lovstyret og byråkratiet. Dette kan føre til en situasjon der valg ikke lenger er frie og rettferdige. Samtidig påpekes det at demokratier er robuste, spesielt i rike land med etablerte institusjoner, og at det finnes mange motkrefter som kan mobiliseres for å forsvare demokratiet. Forfatteren tror en for rask fremrykning fra Trumps side kan ha gjort flere oppmerksomme på faren, og at dette kan føre til økt motstand.
1 måned siden
FNs årlige lykkerapport viser at Norge er det minst lykkelige landet i Norden, til tross for god økonomi. Finland topper listen for åttende år på rad. Forskere peker på økende sosiale ulikheter, pessimisme rundt fremtiden og tilvenning til velstand som mulige årsaker. Finnerne scorer høyt på nøkternhet, god fordelingspolitikk og likestilling. Undersøkelser viser at relasjoner og helse er viktigere for lykke enn økonomi. Livskvaliteten i Norge har falt blant de yngre, noe som kan skyldes lavere forventninger til fremtiden.
4 måneder siden
En ny rapport fra OECD viser at Sverige rangeres som nummer tre globalt i voksnes ferdigheter innen lesing, regning og problemløsning, kun slått av Finland og Japan. Norge følger tett etter på fjerdeplass. Undersøkelsen, som er en del av OECDs Piaac-program, omfatter 160 000 deltakere fra 31 land, inkludert 4053 nordmenn. Begge land presterer over OECD-snittet, men Sverige scorer høyere enn Norge i leseferdigheter, med 284 poeng mot Norges 281. Demografiske endringer, som økt andel utenlandsfødte, har påvirket resultatene i begge land.