FNs årlige lykkerapport viser at Norge er det minst lykkelige landet i Norden, til tross for god økonomi. Finland topper listen for åttende år på rad.
Forskere peker på økende sosiale ulikheter, pessimisme rundt fremtiden og tilvenning til velstand som mulige årsaker. Finnerne scorer høyt på nøkternhet, god fordelingspolitikk og likestilling.
Undersøkelser viser at relasjoner og helse er viktigere for lykke enn økonomi. Livskvaliteten i Norge har falt blant de yngre, noe som kan skyldes lavere forventninger til fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Finland er for åttende år på rad kåret til verdens lykkeligste land i World Happiness Report. Norge beholder sin sjuendeplass, men ligger bak de andre nordiske landene. Rapporten viser at USA faller til sin dårligste plassering noensinne, delvis på grunn av en økning i antall mennesker som spiser alene. Ukraina har den laveste plasseringen i Europa, mens Russland har forbedret sin posisjon. Forskere understreker at rapporten måler livstilfredshet heller enn lykke, og at faktorer som tillit, likhet og sosial trygghet bidrar til de nordiske landenes høye plassering.
1 måned siden
Finland er for åttende gang kåret til verdens lykkeligste land, mens Norge havner på en syvendeplass. Den finske forfatteren Sanna Sarromaa, bosatt i Norge, mener at nøkternhet er oppskriften på lykke og oppfordrer nordmenn til å redusere fokuset på materielle ting. Hun mener nordmenn bør være mer takknemlige for det de har. Per Henrik Stenstrøm mener nordmenns mentalitet er preget av at ting alltid kan bli bedre, mens Sindre Heyerdahl mener oppfatningen om at Norge er verdens rikeste land skaper urealistiske forventninger.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges manglende evne til å skape store, innovative selskaper, såkalte enhjørninger, til tross for at landet er gode på idrett. Norge har kun to selskaper blant de 30 største børsnoterte i Norden, og ingen nye har kommet til de siste 15 årene. Artikkelen peker på at Norges oljerikdom har gjort landet mindre avhengig av innovasjon, i motsetning til Sverige og Danmark. En rapport fra EU, ledet av Mario Draghi, viser at Europa generelt sliter med konkurranseevne og innovasjon. Rapporten anbefaler økte investeringer i forskning og utvikling (FoU), noe Norge ikke følger opp. Artikkelen konkluderer med at Norge må investere mer i FoU og bygge et bedre økosystem for innovasjon for å konkurrere globalt.
3 måneder siden
Det norske laget skuffet i parstafetten i Oberhof, og endte på en 8. plass. Vebjørn Sørum startet med to strafferunder på første skyting, og Karoline Knotten slet også på standplass. Til tross for forbedring utover i løpet, ble avstanden til teten for stor. Ekspert Ole Einar Bjørndalen var kritisk til den norske skytingen og mente de må skjerpe seg. Finland tok en overraskende seier, foran Frankrike og Tyskland.
16 dager siden
En rapport viser at ulikheten i Norge øker, med de rikeste som stadig øker sin formue. Sosiolog Maren Toft påpeker at Norge nærmer seg toppen i Europa når det gjelder formuesulikhet. Salget av luksusvarer som sportsbiler og båter har økt, noe som indikerer en større aksept for å vise frem rikdom. Kritikere mener avskaffelsen av arveavgiften bidrar til økt formueskonsentrasjon. Ulikhetsforsker Rolf Aaberge etterlyser en politisk debatt om hvor grensen for akseptabel ulikhet bør ligge, og mener en arveavgift burde vært forbedret istedenfor avviklet.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer den tilsynelatende motsetningen mellom nordmenns opplevelse av dårlig økonomi og de faktiske økonomiske tallene. Til tross for lav arbeidsledighet, reallønnsvekst og høyt konsum, opplever mange nordmenn økonomien som vanskelig. Forbrukertillitsindeksen viser at et flertall tror økonomien er dårligere enn før og vil forverres. Økonomer mener denne oppfatningen er påvirket av psykologiske faktorer og mediedekning, og ikke samsvarer med de faktiske økonomiske indikatorene. Undersøkelser viser at Norge har et av de høyeste konsumnivåene i Europa, og at julehandelen forventes å øke.
1 måned siden
Ny forskning fra BI viser at lykke ikke nødvendigvis øker med inntekt. Studien viser at relasjoner, helse og genetikk er viktigere faktorer for lykkefølelsen. Lykkenivået stiger frem til man tjener 800.000 kroner, men kan synke når inntekten nærmer seg én million. Forskningen får støtte fra FHI, men sammenhengen mellom utdanning og lykke diskuteres. Begge forskningsinstitusjonene understreker viktigheten av å fokusere på mellommenneskelige relasjoner og aktiviteter som fremmer glede og velvære.
3 måneder siden
En global undersøkelse viser at Skandinavia er blant de mest utsatte for vinterdepresjon. Grønland topper listen, med Norge på femteplass. Undersøkelsen fremhever geografisk beliggenhet, psykiske lidelser og demografiske faktorer som årsaker. En tredjedel av nordmenn opplever negativ mental påvirkning av vinteren, spesielt unge voksne. Eksperter anbefaler å tilbringe tid utendørs for å bedre den psykiske helsen i mørketiden.
3 måneder siden
Tidligere McKinsey-sjef Martin Bech Holte lanserer en kritisk bok om norsk økonomi, der han hevder at oljefondet brukes feil og fører til ineffektivitet. Han foreslår å dele ut oljepenger direkte til befolkningen eller bruke dem til å skape insentiver for arbeid gjennom negative skatter. Bech Holte påpeker at Norge har falt på lykkeindeksen, spesielt blant yngre generasjoner, og ser til Sverige som et eksempel på et land som har snudd en økonomisk nedtur. Han oppfordrer norske politikere til å endre tankesett, lage tydeligere prosjekter for å forbedre økonomien, og mener befolkningen er misfornøyd med dagens situasjon.
1 måned siden
Forbrukertilliten i Norge opplever et tilbakeslag i mars, ifølge en måling fra Opinion. Indeksen faller til minus 18,5 poeng etter en oppgang i januar. Økt internasjonal uro knyttet til handelskrig, kombinert med usikkerhet rundt rentekutt fra Norges Bank, bidrar til pessimismen. Spesielt troen på landets økonomi om 12 måneder har svekket seg betraktelig. Nesten halvparten av de spurte tror nå at Norges økonomiske situasjon vil være dårligere om ett år. Norges Bank valgte å holde renten uendret, og signaliserte færre rentekutt fremover, noe som forsterket den negative trenden.