En global undersøkelse viser at Skandinavia er blant de mest utsatte for vinterdepresjon. Grønland topper listen, med Norge på femteplass.
Undersøkelsen fremhever geografisk beliggenhet, psykiske lidelser og demografiske faktorer som årsaker. En tredjedel av nordmenn opplever negativ mental påvirkning av vinteren, spesielt unge voksne.
Eksperter anbefaler å tilbringe tid utendørs for å bedre den psykiske helsen i mørketiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En undersøkelse fra Røde Kors viser at nesten halvparten av unge mellom 18 og 24 år føler seg ensomme. Dette er en økning på ti prosentpoeng fra fjoråret. Undersøkelsen viser også at en av fem nordmenn føler seg mer ensomme i høytider. Røde Kors markerer «Årets mørkeste dag» for å sette fokus på ensomhet og utenforskap. Røde Kors Ungdoms leder, Azra Numanovic, uttrykker bekymring og ønsker at politikere investerer mer i forebyggende tiltak og lavterskeltilbud for å inkludere flere i samfunnet. Statsminister Jonas Gahr Støre deltar i markeringen.
4 måneder siden
En internasjonal studie av 70 000 personer over 50 år viser at 30 prosent utviklet depresjon over fem år. De med lav sosioøkonomisk status hadde 34 prosent høyere risiko for å bli deprimerte enn de med høyere status. Studien indikerer at økonomi er en større risikofaktor for depresjon enn ensomhet i denne gruppen. Eksperter understreker at sosioøkonomiske faktorer må tas hensyn til i behandlingen av psykiske lidelser og at det er viktig å forebygge depresjon ved å adressere økonomiske problemer. Forbrukerøkonomer påpeker at økonomiske problemer kan føre til følelse av mislykkethet og at det er viktig å søke hjelp tidlig.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en forventet økning i depresjon blant eldre i Norge, og understreker at få mottar nødvendig psykisk helsehjelp. Det fremheves at samfunnet må bli bedre på å inkludere og verdsette eldre, samt forebygge ensomhet. Psykiater Eivind Aakhus påpeker at selvmord blant eldre menn er en økende trend. Fastlege Lars Christian Kvalbein-Olsen mener samfunnet har skapt et bilde av at alderdom betyr å visne bort, noe som bidrar til depresjon. Birgit Sørby (81) oppfordrer eldre til å engasjere seg på nytt og etterlyser mer informasjon om tilbud for seniorer.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange bedrifter er usikre på hvordan de skal håndtere psykisk uhelse blant ansatte. Samtidig har sykefraværet i Norge nådd et toppnivå, spesielt innen psykiske lidelser. I byggenæringen har dette ført til en betydelig økning i sykmeldinger. Entreprenørselskapet Backe mener å ha funnet en løsning gjennom åpen kommunikasjon og flate strukturer. De understreker viktigheten av å snakke om trivsel og psykisk helse daglig. NHO, Psykologforeningen og Mental Helse har samarbeidet om å utvikle fem råd for å hjelpe bedrifter med å håndtere psykisk helse på arbeidsplassen, da arbeidsrelaterte forhold er en betydelig årsak til sykefravær.
1 måned siden
FNs årlige lykkerapport viser at Norge er det minst lykkelige landet i Norden, til tross for god økonomi. Finland topper listen for åttende år på rad. Forskere peker på økende sosiale ulikheter, pessimisme rundt fremtiden og tilvenning til velstand som mulige årsaker. Finnerne scorer høyt på nøkternhet, god fordelingspolitikk og likestilling. Undersøkelser viser at relasjoner og helse er viktigere for lykke enn økonomi. Livskvaliteten i Norge har falt blant de yngre, noe som kan skyldes lavere forventninger til fremtiden.
3 måneder siden
En ny analyse fra Nav viser at sykefraværet i Norge fortsetter å øke, fem år etter pandemien. Det legemeldte sykefraværet har økt med 17 prosent siden 2019. Psykiske lidelser er den største årsaken til økningen, spesielt blant yngre arbeidstakere, og står for 43 prosent av økningen. Long-covid utgjør 15 prosent av økningen, mens luftveissykdommer står for 33 prosent. Flere faktorer som sosial isolasjon, usikker økonomi og økt stress bidrar til økningen. Selv om sykefraværet har økt i Norge, er økningen mindre enn i flere andre europeiske land.
22 dager siden
En ny folkehelseundersøkelse i Oslo avdekker store forskjeller i helse, trivsel og levekår mellom bydelene. Undersøkelsen viser at vestlige bydeler generelt har bedre helse og sosioøkonomiske forhold, mens østlige bydeler sliter mer med helseproblemer og økonomiske vansker. Sentrumsnære områder har utfordringer knyttet til trangboddhet. Ensomhet er mest utbredt blant unge, og selv om færre røyker, er snusbruk og alkoholkonsum høyere enn i andre fylker. Undersøkelsen viser også kjønns- og aldersforskjeller, der kvinner rapporterer mer om søvnproblemer og ryggplager, og unge voksne sliter mer psykisk.
2 måneder siden
En ny norsk studie viser at selvmord utgjør en overraskende stor andel av overdosedødsfall, der en av fem dødsfall skyldes selvmord. Studien avdekker at opioider som kodein, oksykodon og tramadol ofte er involvert, gjerne i kombinasjon med benzodiazepiner og antidepressiver. Forskere understreker behovet for strengere forskrivningspraksis, bedre oppfølging av pasienter og raskere tilgang til psykiatriske helsetjenester. Det er også viktig å vurdere ikke-medikamentell behandling for smerte og søvnløshet, da langvarig bruk av opioider kan føre til avhengighet og redusert livskvalitet. Studien viser en høy forekomst av psykiske lidelser blant de som bruker smertestillende opioider, spesielt blant unge voksne.
10 dager siden
En dansk trivselskommisjon har undersøkt årsakene til mistrivsel blant barn og unge, og foreslår 35 tiltak rettet mot barn, foreldre, politikere og lokalsamfunn. Kommisjonen peker på at flere mistrives, spesielt unge jenter og barn fra marginaliserte hjem. Blant forslagene er mobilfrie skoler, fritidspass for å sikre deltakelse i fellesskap, og at voksne er gode digitale rollemodeller. Kommisjonen advarer også mot et diagnosespråk som sykeliggjør vanlige følelser, og en overbeskyttende foreldrerolle som kan føre til økt mistrivsel. De oppfordrer foreldre til å lære barna at nedstemthet er normalt, stille krav, ha tillit, og senke skuldrene.
4 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er stadig mer bekymret for økonomi, krig og uro. Økte rente- og levekostnader skaper stor engstelse, og mange er bekymret for norsk økonomi. Samtidig er det en økning i støtten til internasjonalt samarbeid og fokus på psykisk helse i arbeidslivet. Kvinner uttrykker generelt større bekymring enn menn, spesielt når det gjelder rasisme og stress. Klimabekymringen har avtatt noe, men er fortsatt til stede. Undersøkelsen er basert på svar fra 1334 unge i alderen 15-29 år.