Ekspert Michael Kofman vurderer situasjonen i Ukraina og skriver at den russiske offensiven har mistet momentum, men advarer om at Russland forbereder en ny offensiv til våren. Droner spiller en viktig rolle for Ukraina, og påfører Russland store tap.
Ukraina produserer nå mange våpen selv, men er fortsatt avhengig av vestlig hjelp for missilsystemer og luftvern.
Kofman mener frontlinjen er stabil, og at en kollaps ikke er nært forestående, og at Ukraina ikke er i en desperat situasjon som krever en forhastet våpenhvile.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
18 dager siden
Russland har intensivert sin offensiv i Ukraina, men møter betydelige utfordringer. Til tross for nylige territoriale gevinster, sliter Russland med store tap og begrenset fremgang. Analytikere peker på at Russlands hær er svekket, frontlinjen er utvidet, og Ukraina har forbedret sitt forsvar med droneteknologi. Putin er under press for å vise resultater, men står overfor økonomiske vanskeligheter og reduserte ressurser. Ukraina er nå bedre rustet med egenprodusert krigsmateriell og økt støtte fra utlandet, noe som gjør fremtidige russiske angrep vanskeligere.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler krigen i Ukraina, der Russland bruker intens infanteritaktikk med store tap. Ukraina sliter med mangel på soldater og er avhengig av vestlig støtte, men korrupsjon og manglende forsvarslinjer undergraver forsvaret. Droner har revolusjonert krigføringen og er nå det viktigste våpenet. Journalisten Francis Farrell mener Ukraina trenger reformer og bedre ledelse for å stabilisere fronten, og at politisk og militær ledelse må ta ansvar.
1 måned siden
Ukraina står i fare for å miste kontrollen over et okkupert område i Kursk-regionen i Russland, noe som kan svekke deres posisjon i fremtidige fredsforhandlinger. Russiske styrker har hatt fremgang og nærmer seg den ukrainske grensen. Forsker Tobias Sæther påpeker at situasjonen er usikker, og at det er tvilsomt om Ukraina kan opprettholde sine posisjoner i området. Selv om den diplomatiske gevinsten ser ut til å utebli, mener Sæther at det er for tidlig å konkludere om operasjonen var riktig, da Russland har brukt store ressurser i området. Ukraina har nå nok med å forsvare seg langs frontlinjen.
5 dager siden
Krigen mellom Russland og Ukraina har medført store tap på begge sider, og en klar militær seier virker usannsynlig. Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, mener Russland for øyeblikket ikke har kapasitet til å angripe andre land enn Ukraina. Han tror krigen vil fortsette i et langsommere tempo eller ende i en våpenhvile uten en fredsavtale. Putin ønsker å bevare Russlands status som stormakt og sikre sin politiske overlevelse, men krigen har svekket regimet. En russisk seier kan føre til økt nasjonalisme i Ukraina og en mer selvhevdende russisk stat som bruker hybridkrigføring. Eksperter peker på at Putin ikke kan framstå som en taper, og at en fredsavtale som gir Russland for stor fordel, vil være problematisk for Vesten. En langvarig konflikt uten klar løsning, lik en Korea-løsning, anses som mest sannsynlig.
2 måneder siden
Eksperter ser dystert på fremtiden til Ukraina tre år etter Russlands invasjon, og peker på Russlands militære overtak og USAs politiske manøvrer som avgjørende faktorer. Russland har et overtak på slagmarken, samtidig som signaler fra USA om normalisering av forholdet gir Russland håp. Krigstrøtthet øker i begge land, og en potensiell fredsløsning kan innebære at Ukraina må avstå territorium. Hvorvidt Trump vil legge press på Russland eller trekke støtten til Ukraina, vil ifølge ekspertene være avgjørende for krigens videre forløp og utfall.
1 måned siden
Artikkelen belyser Europas økende ansvar for å støtte Ukraina etter at USA stanset militær støtte. Eksperter understreker at Ukraina nå har størst behov for luftvernsammunisjon og avanserte teknologiske komponenter. Samtidig diskuteres tilstanden til europeiske lands forsvar, deriblant Norges, som beskrives som et «fredstidsforsvar». Artikkelen fremhever også viktigheten av Starlink for Ukraina og overgangen til dronebruk mot Russland, samt synkende russisk intensitet.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den pågående krigen i Ukraina, hvor Russland intensiverer angrepene mot energiinfrastruktur og sivile mål. Ukrainere frykter en eskalering under jule- og nyttårsfeiringen, basert på tidligere erfaringer. Eksperter mener Russland forsøker å undergrave Ukrainas forsvarsevne og befolkningens motstandskraft. Samtidig har Ukraina begynt å angripe mål inne i Russland, noe som svekker Russlands kapasitet. Det understrekes at vestlig støtte er avgjørende for Ukrainas forsvar og energiforsyning. Artikkelen belyser også hvordan krigen har blitt en del av hverdagen for ukrainere, men frykten for nye angrep er fortsatt til stede.
4 måneder siden
En svensk forsvarsekspert, Joakim Paasikivi, mener krigen i Ukraina kan være over innen 2026, da begge sider kjemper på grensen av sin kapasitet. Russland har intensivert angrepene i øst, spesielt i Donetsk og Kursk, men lider store tap. Ifølge Palle Ydstebø ved Forsvarets Høgskole, overstiger Russlands daglige tap antall rekrutterte soldater. Russland hevder å ha erobret 189 ukrainske landsbyer i 2024, men dette er ikke bekreftet. Paasikivi forventer ingen store gjennombrudd for noen av partene i nær fremtid, da begge er presset økonomisk og industrielt.
4 dager siden
Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at opphevelse av sanksjonene mot Russland kan føre til at kinesiske våpen flommer inn i landet, noe han beskriver som det verste som kan skje. Han har liten tro på en fredsavtale mellom Russland og Ukraina og mener at press på Russland er nødvendig for å stanse krigen. USAs visepresident J.D. Vance har varslet at USA kan trekke seg fra fredsprosessen hvis det ikke snart oppnås en avtale. Kina-ekspert Øystein Tunsjø mener derimot at Kina vil være mer avventende og ikke ønsker å styrke Russland militært uten en fredsavtale. Tunsjø påpeker at våpenstøtte fra Kina kan bli aktuelt etter en fredsavtale, noe han ser på som et verre scenario. Begge ekspertene understreker viktigheten av at USA og Europa opprettholder presset på Russland for å sikre Ukrainas sikkerhet.
3 måneder siden
Ukraina intensiverer produksjonen av langtrekkende missiler og droner som svar på Russlands angrep. Målet er å kunne ramme mål dypt inne i Russland, inkludert Moskva og St. Petersburg. Dette gjøres for å omgå restriksjoner fra Vesten om bruk av donerte våpen på russisk territorium. Ukraina har allerede startet produksjon av flere typer missiler og droner, og planlegger å produsere titusenvis av langtrekkende droner neste år. En norsk ekspert mener at denne utviklingen kan utgjøre en betydelig trussel mot Russland i 2025, og at det kan endre russernes holdning til krigen.