Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at opphevelse av sanksjonene mot Russland kan føre til at kinesiske våpen flommer inn i landet, noe han beskriver som det verste som kan skje. Han har liten tro på en fredsavtale mellom Russland og Ukraina og mener at press på Russland er nødvendig for å stanse krigen. USAs visepresident J.
D. Vance har varslet at USA kan trekke seg fra fredsprosessen hvis det ikke snart oppnås en avtale. Kina-ekspert Øystein Tunsjø mener derimot at Kina vil være mer avventende og ikke ønsker å styrke Russland militært uten en fredsavtale.
Tunsjø påpeker at våpenstøtte fra Kina kan bli aktuelt etter en fredsavtale, noe han ser på som et verre scenario. Begge ekspertene understreker viktigheten av at USA og Europa opprettholder presset på Russland for å sikre Ukrainas sikkerhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En dansk ekspert uttrykker bekymring for at en våpenhvile i Ukraina, fremforhandlet under press fra USA, kan være negativt for Ukraina. Eksperten frykter at Russland vil utnytte våpenhvilen til å omgruppere og styrke sine styrker, mens Europa ikke klarer å tilby et alternativ. En russisk politiker håner Europa og hevder at de allerede har tapt krigen, og at Russland ikke har hastverk med å inngå en fredsavtale.
4 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
2 måneder siden
En ny rapport fra tankesmia ISW advarer om at en dårlig fredsavtale mellom Russland og Ukraina kan gi Putin blod på tann og føre til nye angrep. Ekspert Arne Bård Dalhaug deler bekymringen og frykter at en «Minsk 3.0»-avtale vil eskalere konflikten. Han understreker at en avtale som «frikjenner» Russland, vil føre til en større krig med høyere kostnader, spesielt for USA. Dalhaug ser kun én løsning: Vestlige styrker på bakken i Ukraina for å forhindre ytterligere russisk aggresjon og sikre en mer varig fred.
2 måneder siden
Danske Banks sjeføkonom, Frank Jullum, tror sannsynligheten for en fredsavtale mellom Russland og USA øker, men frykter at Ukraina presses til å akseptere en dårlig avtale. En slik «dirty deal» vil innebære at Russland beholder okkuperte områder, Ukraina må avstå land, og mister sikkerhetsgarantier samt NATO-medlemskap. Karen-Anna Eggen, forsker ved IFS, mener det er for tidlig å utelukke europeisk støtte til Ukraina. Jullum tror fred vil gi en økonomisk opptur for Europa med lavere gasspriser, økte investeringer i forsvar og aktivitet fra gjenoppbygging av Ukraina.
2 måneder siden
Eksperter ser dystert på fremtiden til Ukraina tre år etter Russlands invasjon, og peker på Russlands militære overtak og USAs politiske manøvrer som avgjørende faktorer. Russland har et overtak på slagmarken, samtidig som signaler fra USA om normalisering av forholdet gir Russland håp. Krigstrøtthet øker i begge land, og en potensiell fredsløsning kan innebære at Ukraina må avstå territorium. Hvorvidt Trump vil legge press på Russland eller trekke støtten til Ukraina, vil ifølge ekspertene være avgjørende for krigens videre forløp og utfall.
6 dager siden
USA har lagt fram en sjuspunktsplan for å avslutte krigen i Ukraina, som blant annet innebærer at Ukraina ikke får medlemskap i Nato og at USA anerkjenner russisk kontroll over Krim og andre okkuperte områder. Eksperter ved Norsk utenrikspolitisk institutt mener planen er problematisk for både Ukraina og Europa. De påpeker at Ukraina blir bedt om å gi fra seg store landområder uten å få noe i retur, samtidig som sanksjoner mot Russland kan bli lettet, noe som kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet. USA gir heller ingen sikkerhetsgaranti til Ukraina, noe som kan gjøre det vanskelig for Europa å sikre landet uten amerikansk støtte. USAs visepresident J.D. Vance har truet med å trekke USA ut av fredsforhandlingene, noe som vil tvinge Europa til å ta større ansvar for Ukrainas sikkerhet. Ekspertene understreker at dette vil være en krevende, men nødvendig oppgave for å unngå en farligere situasjon.
2 måneder siden
USAs visepresident J.D. Vance varsler potensielle sanksjoner og militær makt mot Russland for å fremme en fredsavtale i Ukraina. Han åpner for at amerikanske styrker kan settes inn i Ukraina hvis forhandlingene bryter sammen, og møter president Zelenskyj i München. Vance understreker at «alt er på bordet» i forhandlingene mellom Trump og Putin, til tross for at USA tidligere har uttalt at visse ukrainske krav, som NATO-medlemskap og tilbakeføring av Krim, er urealistiske. En rådgiver for Zelenskyj avviser samtaler uten et felles standpunkt med allierte.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.