En ny rapport fra tankesmia ISW advarer om at en dårlig fredsavtale mellom Russland og Ukraina kan gi Putin blod på tann og føre til nye angrep. Ekspert Arne Bård Dalhaug deler bekymringen og frykter at en «Minsk 3.
0»-avtale vil eskalere konflikten. Han understreker at en avtale som «frikjenner» Russland, vil føre til en større krig med høyere kostnader, spesielt for USA.
Dalhaug ser kun én løsning: Vestlige styrker på bakken i Ukraina for å forhindre ytterligere russisk aggresjon og sikre en mer varig fred.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at opphevelse av sanksjonene mot Russland kan føre til at kinesiske våpen flommer inn i landet, noe han beskriver som det verste som kan skje. Han har liten tro på en fredsavtale mellom Russland og Ukraina og mener at press på Russland er nødvendig for å stanse krigen. USAs visepresident J.D. Vance har varslet at USA kan trekke seg fra fredsprosessen hvis det ikke snart oppnås en avtale. Kina-ekspert Øystein Tunsjø mener derimot at Kina vil være mer avventende og ikke ønsker å styrke Russland militært uten en fredsavtale. Tunsjø påpeker at våpenstøtte fra Kina kan bli aktuelt etter en fredsavtale, noe han ser på som et verre scenario. Begge ekspertene understreker viktigheten av at USA og Europa opprettholder presset på Russland for å sikre Ukrainas sikkerhet.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for at Trump og Putin skal forhandle om fred i Ukraina uten ukrainsk deltakelse. Det understrekes at Ukraina selv må definere fredsvilkårene, og en avtale uten dem kan oppfattes som en belønning for Russlands aggresjon. En fredsløsning på Putins premisser kan styrke Russlands tro på militærmakt og undergrave Ukrainas selvbestemmelse og Europas sikkerhet. Norge bør støtte Ukrainas rett til å bestemme over egen fremtid.
2 måneder siden
Danske Banks sjeføkonom, Frank Jullum, tror sannsynligheten for en fredsavtale mellom Russland og USA øker, men frykter at Ukraina presses til å akseptere en dårlig avtale. En slik «dirty deal» vil innebære at Russland beholder okkuperte områder, Ukraina må avstå land, og mister sikkerhetsgarantier samt NATO-medlemskap. Karen-Anna Eggen, forsker ved IFS, mener det er for tidlig å utelukke europeisk støtte til Ukraina. Jullum tror fred vil gi en økonomisk opptur for Europa med lavere gasspriser, økte investeringer i forsvar og aktivitet fra gjenoppbygging av Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at en fremtvunget våpenhvile i Ukraina vil være skadelig og kan føre til en fastlåst konflikt. Den advarer om at redusert vestlig støtte kan oppmuntre Russland til ytterligere aggresjon, og at Russland er i ferd med å styrke sin militære kapasitet. Artikkelen understreker behovet for at europeiske allierte styrker Natos forsvar, øker støtten til Ukraina, og vurderer muligheten for en europeiskledet fredsbevarende operasjon, selv om dette innebærer betydelige risikoer. Artikkelen foreslår at europeisk militær tilstedeværelse i Ukraina bør oppmuntres for å trene og instruere ukrainske soldater som et alternativ.
4 måneder siden
En ukrainsk tenketankleder, Lesia Ogryzko, mener en fredsavtale med Russland er usannsynlig uten sterke sikkerhetsgarantier. Hun nevner atomvåpen som en mulig, men dårlig løsning for Ukraina, og understreker at tidligere avtaler med Russland ikke har ført til fred. Jurij Buhaj, som jobber i det ukrainske forsvarsdepartementet, påpeker at Ukraina er utslitt etter langvarig krig, og at et NATO-medlemskap er ønskelig for å sikre landets fremtid. Han mener også at Vestens frykt for eskalering har hindret tilstrekkelig støtte til Ukraina. Ogryzko understreker at krigen ikke lenger er en isolert konflikt, da Russland får støtte fra flere land.
6 dager siden
Militærekspert Tormod Heier mener at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gått bort fra sin tidligere seiersplan og nå kan være villig til å avstå landområder for å oppnå fred med Russland. Dette skyldes endringer i den ukrainske opinionen, som i større grad aksepterer territorielle kompromisser. Professor Hilmar Mjelde advarer om at USAs fredsforslag, som inkluderer at Ukraina må gi fra seg Krim, i realiteten er en kapitulasjon som kan gi Russland mulighet til ny invasjon. Et planlagt møte i London mellom utenriksministrene fra flere land ble avlyst, noe som skaper usikkerhet om fremdriften i fredsforhandlingene. Heier sammenligner situasjonen med det delte Tyskland under den kalde krigen og påpeker at Ukrainas fremtid kan avhenge av hvem som etterfølger Putin. Norge kan bli bedt om å bidra med styrker i en europeisk beroligelsesstyrke for å øke Russlands terskel for videre aggresjon.
1 måned siden
En dansk ekspert uttrykker bekymring for at en våpenhvile i Ukraina, fremforhandlet under press fra USA, kan være negativt for Ukraina. Eksperten frykter at Russland vil utnytte våpenhvilen til å omgruppere og styrke sine styrker, mens Europa ikke klarer å tilby et alternativ. En russisk politiker håner Europa og hevder at de allerede har tapt krigen, og at Russland ikke har hastverk med å inngå en fredsavtale.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
2 måneder siden
Ukrainere i Norge uttrykker stor bekymring over signaler fra USA om Ukraina-krigen, spesielt uttalelser fra Trump om fredsforhandlinger med Putin og den nye forsvarsministerens syn på Nato-medlemskap. De frykter at Ukraina vil bli presset til å inngå ufordelaktige avtaler og at Russland ikke vil overholde dem. Den ukrainske foreningen i Norge understreker behovet for sikkerhetsgarantier fra USA, da de ikke stoler på Putin.