Komiker Harald Eia fortsetter sine forsøk på å bli en del av Jonas Gahr Støres innerste krets, blant annet gjennom sin podkastkarakter «AI-Jonas». Eia kritiserer Støres rådgiver Kristoffer Thoner for å favorisere havvind, og støtter Jens Stoltenbergs skepsis til havvind som klimatiltak.
Støre selv avviser at han er påvirket av lobbyvirksomhet og sier han ikke er lei av Eias sprell.
Eia har erklært sin støtte til Arbeiderpartiet og er begeistret for Stoltenbergs rolle i regjeringen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg har uttrykt usikkerhet rundt havvind, noe som har ført til kritikk fra Frp-leder Sylvi Listhaug. Stoltenbergs uttalelser kommer etter at Finansdepartementets eget utvalg har konkludert med at havvind ikke er et lønnsomt klimatiltak. Listhaug anklager regjeringen for sløsing med skattebetalernes penger, mens statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer regjeringens grønne satsinger og pengebruk. Støre understreker at regjeringen vil møte høyresidens kritikk av offentlig pengebruk, men vil prioritere å verne førstelinjetjenester.
2 måneder siden
MDG har endret strategi og vil nå støtte Jonas Gahr Støre som statsminister etter valget, begrunnet i at Frp har fått for stor innflytelse på borgerlig side. MDG mener et samarbeid med Arbeiderpartiet gir bedre muligheter for å gjennomføre grønn politikk. Partiet understreker at de fortsatt er blokkuavhengige, men avviser ethvert samarbeid med Frp. Sylvi Listhaug kritiserer MDGs ønske om å avvikle oljeindustrien, mens Arbeiderpartiet åpner for samarbeid i enkeltsaker, men anser et regjeringssamarbeid som usannsynlig på grunn av politiske uenigheter.
2 måneder siden
Miljøpartiet De Grønne (MDG) feirer regjeringens sammenbrudd med champagne, og mener det åpner for en mer ambisiøs klimapolitikk. De kritiserer Senterpartiet for å ha vært en bremsekloss, og roser samtidig statsminister Jonas Gahr Støre for å ha tatt et tydelig standpunkt i energisaken. MDG uttrykker skuffelse over Arbeiderpartiets motstand mot EUs fjerde energipakke, og frykter et ordskifte rundt klima- og kraftpolitikk. Senterpartiet på sin side mener det er feil for Norge å knytte seg tettere til EUs energimarked, og ønsker mer nasjonal kontroll.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Jens Stoltenbergs rolle som finansminister, hvor han konfronteres med å forsvare politikk som strider mot hans tidligere overbevisninger. Arbeiderpartiets forslag om strømstøtte til hytter og regjeringens satsing på havvind, til tross for eksperters advarsler om kostnader, illustrerer dette dilemmaet. Samtidig kritiseres regjeringen for sløseri av økonomiske eksperter, som heller støtter Frps linje. Dette skaper en situasjon hvor Stoltenberg må navigere i et politisk landskap preget av populisme og ideologiske skift, hvor selv partier som Frp omfavner full sykelønn, i motsetning til ekspertråd.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at regjeringen jobber med å finne en løsning i den vanskelige energisaken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet er sterkt imot. Støre avviser at dette handler om hans lederposisjon i Ap og understreker at det er viktig for Norge å bevare EØS-avtalen. Han mener det er best om Sp fortsetter i regjeringen. Senterpartiet mener at hele energipakken må sees samlet og er mot alle direktivene. Flere Sp-politikere har uttalt at de ikke vil sitte i en regjering som innfører direktivene, noe som kan føre til at Sp forlater regjeringen.
3 måneder siden
Det er intern splid i Arbeiderpartiet om Jonas Gahr Støres lederskap og håndteringen av regjeringskrisen. Noen mener Støre utnytter krisen til å styrke sin posisjon, mens andre støtter hans linje. Partiledelsen er delt i synet på hvor hardt man skal gå ut mot Senterpartiet. Sentralstyret i Ap har bedt Støre om å forhandle med Sp for å unngå regjeringsbrudd. Samtidig er konflikten mellom Ap og Sp om energipolitikken fastlåst, der Ap vil innføre direktiver og Sp vil fjerne dem fra bordet.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Jonas Gahr Støres vanskelige situasjon med å forsvare EØS-avtalen etter at Senterpartiet trakk seg fra regjeringen. Både SV og Sp er motstandere av avtalen, noe som gjør at Ap nå er avhengig av støtte fra Høyre for å sikre Norges tilknytning til EU. Høyre har invitert Ap til samarbeid om EUs energidirektiver, men Støre har foreløpig avvist dette. Artikkelen understreker EØS-avtalens betydning for norsk næringsliv, pensjonister, studenter og forskere, og argumenterer for at et samarbeid mellom Ap og Høyre er nødvendig for å sikre Norges interesser i en usikker verden. Den peker også på at det kan være et skifte i norsk politikk der forholdet til Europa blir viktigere enn tradisjonell høyre-venstre-aksen.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker skuffelse over at Senterpartiet har valgt å trekke seg fra regjeringen. Bruddet kommer som følge av uenighet om EUs «Ren energi»-pakke, der Arbeiderpartiet ønsker å innlemme direktivene, mens Senterpartiet er imot. Støre understreker at EØS-avtalen er avgjørende for norske arbeidsplasser og mener Senterpartiets krav ville skapt tvil om avtalens troverdighet. Senterpartiet på sin side mener Norges tilknytning til EUs energimarked har ført til ustabile strømpriser. Til tross for bruddet, sier Senterpartiet at de mener Støre bør fortsette som statsminister.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre avviser press om å trekke seg som partileder og statsminister, og sier han er motivert for å fortsette. Flere sentrale tillitsvalgte ønsker imidlertid at han skal gå av, og ser nestleder Tonje Brenna som en aktuell etterfølger. Brenna har fått innvendinger mot sin manglende utenrikspolitiske erfaring, men Støre vil ikke kommentere dette direkte. Han understreker at statsråder har internasjonale oppgaver og at et internasjonalt kontaktnett er viktig for en statsminister. Partisekretær Kjersti Stenseng jobber for en samstemt valgkomité som skal innstille ny partiledelse på landsmøtet i april. Støre frykter ikke maktkamp inn mot landsmøtet og håper regjeringen får æren for at folk får bedre råd.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har gitt sin fulle støtte til statsminister Jonas Gahr Støre og hans linje om å innføre tre omstridte EØS-direktiver. Dette skjer samtidig som Senterpartiet, under ledelse av Trygve Slagsvold Vedum, har uttrykt sterk motstand mot å gi fra seg mer nasjonal kontroll over energi- og kraftpolitikken. Støre understreker at han ikke oppfatter Senterpartiets motstand som et ultimatum, og at dialogen mellom partiene vil fortsette. Det er fortsatt uenighet mellom regjeringspartiene om energipolitikken, og det er usikkert når de vil komme til enighet.