En 60 år gammel kvinne, Evy, har vært under tvangsplassering på sykehjem i seks år, og hennes advokat kaller det en "livstidsdom". Tvangsloven, pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A, tillater tvangsinnleggelse og helsehjelp, og brukes ofte overfor demente, men også andre.
Antall tvangsvedtak har økt betydelig. Regjeringen foreslår nå å senke beviskravet for å frata samtykkekompetanse, noe som kan føre til mer tvang.
Helsetilsynet har avdekket mangler i hvordan statsforvalterne gjennomgår tvangsvedtakene, og påpeker at pasienters rettssikkerhet er truet. En jusprofessor støtter det nye lovforslaget, men påpeker også svakheter i dagens tvangslovgivning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Evy (60) har vært tvangsplassert på Kamfjordhjemmet i Sandefjord siden 2018, med årlige tvangsvedtak begrunnet i helsefare. Hun nekter å betale egenandel på 22.404 kroner per måned, og gjelden har nå vokst til 1,7 millioner kroner. Kommunen argumenterer for at helsehjelp under tvang også krever betaling, mens Evy og hennes advokat mener loven ikke gir hjemmel for dette. Rettsinstanser har hittil gitt kommunen medhold, med begrunnelse i finansieringen av helsetjenester. Evy har anket saken videre og nekter fortsatt å betale, mens kommunen ikke ønsker å kommentere saken.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.
4 måneder siden
Jusprofessor Anne Kjersti Befring kritiserer bruken av pasient- og brukerrettighetsloven § 4–6 for å flytte utviklingshemmede mot deres vilje. Hun mener dette er et misbruk av makt og sammenligner situasjonen med NAV-skandalen, der feil vedtak ble stadfestet på flere nivåer. Befring påpeker at flytting ikke er helsehjelp, og at loven ikke tillater tvang. Hun kritiserer også at verken kommuner eller statsforvaltere retter opp feilene, og mener Helsetilsynet burde gripe inn. Helsetilsynet har varslet en gjennomgang av praksis, og Helsedirektoratet vil klargjøre lovverket.
1 måned siden
En advokat og en sykepleier er frifunnet i Borgarting lagmannsrett for anklager om underslag mot en pleietrengende kvinne i 90-årene. Oslo tingrett dømte dem i 2023 til fengselsstraffer for å ha lurt kvinnen til å gi fra seg over 7 millioner kroner. Saken startet med rapporter om mistenkelige transaksjoner fra banker til Økokrim. Lagmannsretten mente det ikke var tilstrekkelig bevist at kvinnens kognitive tilstand var så svekket at hun ikke forsto gavebrevene hun underskrev. Forsvarerne understreker at saken har vært en stor belastning for de tiltalte, mens Økokrim vurderer anke til Høyesterett.
4 måneder siden
Norske kommuner har fattet over 15.000 vedtak om frihetsberøvelse siden 2012, hovedsakelig for å holde demente på sykehjem. Til tross for dette, har kun 15 saker blitt behandlet i domstolene, og bare én har nådd Høyesterett. Dette reiser bekymring for rettssikkerheten, da loven tillater tvangsinnleggelse uten psykisk diagnose, og vedtakene kan fornyes årlig. Statsforvalterne endrer en liten andel av vedtakene, og få klager blir sendt inn. En av årsakene til at saker sjelden når Høyesterett er at vedtakene har en varighet på maksimalt ett år, og en ny domstolsprosess må startes ved hvert nytt vedtak.
2 måneder siden
En 63 år gammel kvinne, Tone Alice Knutsen, døde etter å ha blitt dyttet av en medpasient på psykiatrisk avdeling ved Universitetssykehuset Nordland (UNN) Åsgård i Tromsø. Hendelsen skjedde i et åpent område og ble observert av flere. En mann i 60-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge, og er varetektsfengslet i fire uker. Ifølge Nord-Troms og Senja Tingrett var hendelsen psykoseutløst. Sykehuset har varslet Statens Helsetilsyn og vil gjennomføre en intern hendelsesanalyse for å vurdere om rutinene er tilstrekkelige, men mener foreløpig at det ikke er nødvendig med nye tiltak.
27 dager siden
Statsadvokaten har lagt ned påstand om fengsel for advokat John Hammervoll, eiendomsmegler Odd Kalsnes og en privatperson, tiltalt for grov økonomisk utroskap mot en eldre kvinne. Påtalemyndigheten mener de har tappet kvinnen for 11 millioner kroner. Saken dreier seg om hvorvidt kvinnen forsto avtalene hun signerte, tatt i betraktning hennes diagnose med Alzheimer og demens. Aktoratet mener de tiltalte handlet mot kvinnens interesser, og at deres rolle som advokater burde tilsi et særlig ansvar. Hammervoll og Kalsnes har begge mistet sine advokatbevillinger i forbindelse med saken. Rettssaken har pågått siden januar.
1 måned siden
Økokrim anker lagmannsrettens frifinnelse av en tidligere advokat og en sykepleier, som var tiltalt for grovt underslag mot en eldre kvinne i 90-årene. Advokaten og sykepleieren, som drev omsorgsboligen kvinnen bodde i, ble opprinnelig dømt i tingretten for å ha underslått henholdsvis 7,5 og 5,5 millioner kroner. Tingretten mente de hadde utnyttet sine stillinger og brutt tilliten. Økokrim anker saken til Høyesterett på grunn av påståtte lovanvendelsesfeil og saksbehandlingsfeil.
2 måneder siden
En kommune i Rogaland er dømt i tingretten for å ha nektet en ansatt over 60 år ferie i julen. Kvinnen hadde rett på ekstra ferieuke og ønsket fri fra 23. til 28. desember, men kommunen nektet henne fri 1. og 2. juledag. Retten konkluderte med at dette var ulovlig og dømte kommunen til å betale erstatning og dekke saksomkostninger. Norsk Sykepleierforbund mener dommen er viktig og kan skape presedens, spesielt for sykepleiere over 60 år. Kommuneadvokaten sier dommen gir svar på uklare spørsmål om avvikling av ekstraferie.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.