Evy (60) har vært tvangsplassert på Kamfjordhjemmet i Sandefjord siden 2018, med årlige tvangsvedtak begrunnet i helsefare. Hun nekter å betale egenandel på 22.
404 kroner per måned, og gjelden har nå vokst til 1,7 millioner kroner. Kommunen argumenterer for at helsehjelp under tvang også krever betaling, mens Evy og hennes advokat mener loven ikke gir hjemmel for dette.
Rettsinstanser har hittil gitt kommunen medhold, med begrunnelse i finansieringen av helsetjenester. Evy har anket saken videre og nekter fortsatt å betale, mens kommunen ikke ønsker å kommentere saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En 60 år gammel kvinne, Evy, har vært under tvangsplassering på sykehjem i seks år, og hennes advokat kaller det en "livstidsdom". Tvangsloven, pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A, tillater tvangsinnleggelse og helsehjelp, og brukes ofte overfor demente, men også andre. Antall tvangsvedtak har økt betydelig. Regjeringen foreslår nå å senke beviskravet for å frata samtykkekompetanse, noe som kan føre til mer tvang. Helsetilsynet har avdekket mangler i hvordan statsforvalterne gjennomgår tvangsvedtakene, og påpeker at pasienters rettssikkerhet er truet. En jusprofessor støtter det nye lovforslaget, men påpeker også svakheter i dagens tvangslovgivning.
1 måned siden
Helsedirektoratet har gjennomført tilsyn i Herøy og Siljan kommune etter medieomtale om mangelfulle vedtak og økte kostnader knyttet til tjenester for utviklingshemmede. Tilsynet avdekket ingen grunn til å kreve tilbakebetaling av utbetalte refusjoner, til tross for mangler i vedtakspraksisen. Helsetilsynet vurderer fortsatt gyldigheten av et flyttevedtak for Anita fra Siljan. Maritas situasjon er fortsatt uavklart, og kommunen jobber med å finne en løsning i samarbeid med hennes verge og pårørende. Helsedirektoratet understreker at ansvaret for å fatte vedtak om tjenester ligger hos kommunene.
2 måneder siden
En kommune i Rogaland er dømt i tingretten for å ha nektet en ansatt over 60 år ferie i julen. Kvinnen hadde rett på ekstra ferieuke og ønsket fri fra 23. til 28. desember, men kommunen nektet henne fri 1. og 2. juledag. Retten konkluderte med at dette var ulovlig og dømte kommunen til å betale erstatning og dekke saksomkostninger. Norsk Sykepleierforbund mener dommen er viktig og kan skape presedens, spesielt for sykepleiere over 60 år. Kommuneadvokaten sier dommen gir svar på uklare spørsmål om avvikling av ekstraferie.
2 måneder siden
En eldre kvinne i Hamar har arvet et hus der en vannlekkasje har ført til en regning på over tre millioner kroner. Lekkasjen oppstod etter at en stoppekran frøs i stykker, noe som resulterte i et enormt vannforbruk registrert av husets vannmåler. Kvinnens advokat kritiserer Hamar kommune for å kreve full betaling for det unormalt høye forbruket og mener kommunen bør vurdere rimelighetshensyn. Forsikringsselskapet JBF får også kritikk for manglende kommunikasjon og oppfølging etter en tidligere vannlekkasje i huset. Hamar kommune har satt saken i bero og ønsker dialog med kvinnen, men opprettholder kravet inntil videre, noe som truer kvinnen med inkasso og tvangssalg.
4 måneder siden
Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling. Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene. Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
2 måneder siden
Kirsten (72) og Jarle (79) har vært uten strøm i over syv måneder etter at Elvia stengte den på grunn av en tvist om installasjon av ny strømmåler. Paret er bekymret for helseeffektene av AMS-målere, og viser til tidligere negative erfaringer med slike målere. De har betalt alle strømregninger, men ønsker dokumentasjon på målerens teknologi før installasjon. Forbrukerrådet mener strøm er en nødvendighetsvare og at strømselskapene har plikt til å vurdere helserisiko ved stenging av strøm. Elvia sier de følger myndighetenes krav og at strømstengning er siste utvei, men vil ikke kommentere enkeltsaker. Paret frykter for helsen i vinterkulda og ser ingen løsning på situasjonen.
16 dager siden
Ragnhild Alma Vinkenes er ilagt tvangsmulkt på 2000 kroner dagen for ulovlig næringsvirksomhet på en landbrukseiendom ved Nidelva. Virksomheten, Vinkenes Sag og Traktor AS, drives på en eiendom regulert for landbruk og delvis innenfor Nidelvkorridoren. Kommunen har avslått søknaden om ettergodkjenning, og Statsforvalteren har gitt kommunen medhold. Vinkenes har flyttet deler av virksomheten, men nekter å betale tvangsmulkten og frykter konkurs. Hun opplever saken som en stor belastning og mener dialogen med kommunen har vært vanskelig. Kommunen og Statsforvalteren mener derimot at Vinkenes har fått tilstrekkelig mulighet til å uttale seg i saken.
4 måneder siden
Staten har besluttet å anke tingrettsdommen i saken til Elisabeth Raasholm Larby, som vant frem i retten for en måned siden. Larby saksøkte staten for forsinket og mangelfull diagnostisering og behandling av alvorlig endometriose, noe hun mener har ført til varige helseproblemer. Staten, representert ved Pasientskadenemnda, hevder at tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feil. Larby, som også er daglig leder i Endometrioseforeningen, har bestemt seg for å fortsette kampen, til tross for at anken er en belastning. Foreningen har startet en innsamlingsaksjon for å dekke saksomkostningene, og styreleder Marte Øien kritiserer staten for å gjøre det vanskelig for kvinner å få rettferdig behandling.