Vianode har inngått en betydelig rammeavtale med General Motors (GM) om levering av anodematerialer til elbilbatterier. Avtalen, som er verdt flere milliarder dollar, er avgjørende for Vianodes planer om å etablere en stor fabrikk i Nord-Amerika. Fabrikken, med planlagt oppstart i 2027, vil ha en innledende kapasitet på 75.
000 tonn anodematerialer per år. Vianode har valgt Nord-Amerika fremfor Norge på grunn av mer gunstige rammevilkår og incentivordninger.
Selskapet, som er en utspringer av Elkem, produserer grafitt til anoder og har som mål å redusere CO₂-utslippene i produksjonen med over 90 prosent. Avtalen med GM er den største offentlig kjente avtalen for anodematerialer og strekker seg frem til 2033.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Equinor og Standard Lithium har mottatt 2,55 milliarder kroner i støtte fra det amerikanske energidepartementet for sitt litiumprosjekt i Arkansas. Prosjektet innebærer utvinning av litium fra saltvannsreservoarer for bruk i elbilbatterier. Equinor ser på litium som en viktig del av sin strategi for å møte omstillingen i transportsektoren, og som en sikring mot fallende etterspørsel etter olje. Prosjektet er planlagt å starte produksjon i 2028, med en forventet kapasitet på 45.000 tonn litiumkarbonat årlig. Selskapet forventer et underskudd i litiummarkedet fra 2028, noe som gir god timing for prosjektet. Støtten er en del av en større satsing på å sikre nasjonal produksjon av kritiske mineraler i USA.
3 måneder siden
Aker Solutions har blitt tildelt en betydelig kontrakt, verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner, for å levere et karbonfangstanlegg til Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Sammen med SLB Capturi skal Aker Solutions stå for leveransen av anlegget, som skal fange karbon fra avfallsforbrenningen som brukes til å produsere fjernvarme og strøm. Dette er en viktig milepæl for karbonfangst i Norge.
4 måneder siden
Batterifabrikken Morrow har fått innvilget et statlig lån på 1,5 milliarder kroner fra Innovasjon Norge. Lånet er delt opp i to deler, hvor 400 millioner kommer fra ordningen 'Grønn industrifinansiering', mens 1,1 milliarder gis på kommersielle vilkår. Morrow søkte om lånet for å fullføre sin batterifabrikk i Arendal. Beslutningen om lån kommer bare tre måneder etter at fabrikken ble åpnet. Bellona jubler over beslutningen, mens det pekes på at flere andre selskaper har skrinlagt lignende planer i Norge. Morrow har som mål å bli ledende innen batteriproduksjon og det grønne skiftet.
3 måneder siden
Aker Solutions har sammen med SLB Capturi fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud for Hafslund Celsio. Anlegget skal fange CO2 fra avfallsforbrenning og lagre det midlertidig i Oslo Havn. Kontrakten er verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner for Aker Solutions. Hafslund Celsio har tatt en endelig investeringsbeslutning for prosjektet, som er ventet å være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet anses som en viktig milepæl for karbonfangstindustrien og for å redusere utslipp.
1 måned siden
Bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen har inngått en 10-års kontraktsforlengelse med en etablert bilprodusent. Kontrakten har en estimert bruttoverdi på 2 milliarder dollar, tilsvarende omtrent 21 milliarder norske kroner, med oppstart i april 2027. Wallenius Wilhelmsen skal tilby et bredt spekter av tjenester, inkludert mottak, sluttkontroll, distribusjon og lagring av kjøretøy. Selskapene har som mål å utvide kontrakten til å inkludere sjøtransport.
1 måned siden
Hydro investerer 1,65 milliarder kroner i et nytt trådstøperi på Karmøy, som er selskapets største investering i Norge på ti år. Anlegget skal produsere 110.000 tonn aluminium årlig, og forventes ferdig i første kvartal 2028. Målet er å forsyne Europa med lavkarbon-aluminium til strømkabler, og støtte Europas sikkerhets- og klimapolitiske mål. EU har definert aluminium som et kritisk materiale, og Hydro ønsker å spille en nøkkelrolle i Europas omstilling til fornybar energi. Prosjektet er betinget av en endelig byggebeslutning i fjerde kvartal 2025.
1 måned siden
Equinor, Shell og TotalEnergies investerer 7,5 milliarder kroner i en ny fase for å utvide CO₂-lageret Northern Lights, med forventet drift i andre halvdel av 2028. Utvidelsen inkluderer nye lagringstanker og transportskip. Stockholm Exergi har inngått en avtale med Northern Lights om årlig lagre 900.000 tonn biobasert CO₂ fra et svensk biomassekraftverk fra 2028. Fase én av Northern Lights starter i sommer og vil lagre CO₂ fra Heidelberg Materials og Klemetsrud. Europakommisjonen har bidratt med 1,5 milliarder kroner til prosjektet, som er en del av det norske Langskip-prosjektet.
3 måneder siden
Norsk Hydro overtar alle aksjene i batterigjenvinningsselskapet Hydrovolt etter at den svenske batteriprodusenten Northvolt trekker seg ut. Hydro betaler 78 millioner kroner for de resterende aksjene. Northvolt har slitt økonomisk og søkt konkursbeskyttelse i USA. Hydro har finansiert Hydrovolt alene siden andre halvår 2024 og vil nå søke nye partnere for å sikre videre vekst. Hydrovolt, som startet opp i 2022, gjenvinner verdifulle materialer fra elbilbatterier i Fredrikstad, og har som mål å resirkulere 500.000 batterier årlig innen 2030.
4 måneder siden
Store naturområder ved Frier Vest i Telemark er planlagt for en av landets største næringsparker, men kun Grenland Havn har konkrete planer om etablering. Naturvernforbundet kritiserer prosjektet og kaller det en 'spøkelsespark' da få bedrifter har vist interesse. Batteriselskapet Vianode valgte å etablere sin neste fabrikk i Nord-Amerika istedenfor. Ordfører i Bamble kommune, Jon Pieter Flølo, forsvarer planene og mener området vil skape aktivitet. Naturvernforbundet håper kommuner vil lære av situasjonen og unngå å regulere områder basert på urealistiske løfter.
3 måneder siden
Aker Solutions har fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg ved Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget skal fange CO₂ fra avfallsforbrenning og er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet. Prosjektet ble satt på vent i 2023 på grunn av budsjettoverskridelser, men er nå gjenopptatt med en kostnadsramme på 9,5 milliarder kroner. Staten bidrar med 4,4 milliarder kroner i støtte. Anlegget forventes å fange 350.000 tonn CO₂ årlig og skal være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet er viktig for å redusere Oslos klimagassutslipp og har stor demonstrasjonsverdi for karbonfangst fra avfallsforbrenning.