Forbrukertilsynet mener at norske bankers praksis med å endre flytende boliglånsrente er ulovlig, etter en lignende dom i EFTA-domstolen. Finans Norge har foreslått alternativer som fastrente og referanserente, men ser ulemper med begge.
Referanserente kan svinge mye og gjøre det uforutsigbart for låntaker, mens fastrente er mindre populært fordi flytende rente historisk sett har vært rimeligere.
Justisdepartementet skal nå vurdere saken og hente inn innspill fra relevante aktører, og en lovutredning kan bli nødvendig.
3 måneder siden
Forbrukertilsynet mener at bankenes praksis for å endre boliglånsrenten er ulovlig og krever en gjennomgang av regelverket. Dette kommer etter en dom fra EFTA-domstolen som konkluderte med at banker på Island har endret renten ulovlig. Forbrukertilsynet mener at dagens regler er for uklare og gir bankene for mye skjønn, noe som gjør det vanskelig for forbrukerne å forstå renteendringene. Finans Norge erkjenner usikkerheten og har bedt om en lovutredning fra Finansdepartementet og Justisdepartementet. Justisdepartementet koordinerer den videre oppfølgingen av saken.
3 måneder siden
Forbrukertilsynet har uttrykt bekymring for at norske banker ulovlig har endret flytende renter. En avgjørelse fra EFTA-domstolen, som konkluderte med at rentereglene på Island brøt loven, har skapt presedens. Forbrukere kan nå klage på rentehevinger med EFTA-uttalelsen som grunnlag. Flere har allerede klaget til Finansklagenemnda. Forbrukerrådet anbefaler å først klage direkte til banken. Hvis det ikke fører frem, kan man klage til Finansklagenemnda. Nemnda vil behandle saken og gi en avgjørelse. Dersom banken ikke aksepterer avgjørelsen, må de dekke saksomkostningene ved en eventuell rettssak.
2 måneder siden
En islandsk rettssak om boliglånsrenter har skapt usikkerhet rundt norske bankers rentehevinger. Et islandsk par klaget på ulovlig renteheving og fikk støtte i EFTA-domstolen, som mente rentejusteringene ikke var transparente nok. Flere norske forbrukere har også klaget, og Forbrukertilsynet mener norske regler er urimelige. Saken dreier seg om hvorvidt rentejusteringene er forståelige for forbrukere, slik boliglånsdirektivet krever. Finans Norge har bedt Justisdepartementet vurdere saken. Konsekvensene kan være store, da de fleste nordmenn har flytende rente.
1 måned siden
Petter Omland har klaget Handelsbanken inn for Finansklagenemnda, og mener bankens boliglånsavtale har uklare vilkår som gir banken for stor frihet til å heve renten. Omland, som er stipendiat og forsker på privatrett, mener dette kan føre til store erstatningskrav mot bankene. Klagen følger i kjølvannet av en EFTA-dom som ga et islandsk par medhold i en lignende sak. Dommen har ført til at flere norske forbrukere har klaget på sine banker for det de mener er ulovlige rentehevinger. Handelsbanken har ikke kommentert saken.
3 måneder siden
Sparebankutvalget har foreslått å fjerne kundeutbytte fra norske banker, noe som har ført til sterke reaksjoner fra kunder. Mange kunder ser på utbyttet som et viktig bidrag i en dyrtid, og mener det er mer rettferdig enn høye bonuser til toppledere. Samtidig hevder noen at kundeutbytte er konkurransevridende og gjør lån dyrere. Boliglånstjenesten Clinsj påpeker at bankene som gir utbytte ofte har dårligere priser enn de som ikke gjør det. Bulder har mottatt et stort antall tilbakemeldinger fra kunder som ønsker å beholde ordningen. DNB mener på sin side at kundeutbytte reduserer konkurransen. Utredningen er nå sendt på høring, og Finansdepartementet skal ta en endelig avgjørelse.
4 måneder siden
Rødt mener bankene opererer med 'reklamerenter' som gjør det vanskelig for forbrukere å sammenligne boliglånsrenter. Partileder Marie Sneve Martinussen hevder at Finansportalen kun viser eksempelrenter, ikke de faktiske rentene bankene tilbyr. Dette fører ifølge Rødt til svekket konkurranse og at folk betaler for mye for lånene sine. Finans Norge på sin side mener det er vanskelig å lage en oversikt som passer alle, og oppfordrer folk til å kontakte bankene direkte for å få et konkret tilbud. Rødt etterlyser tiltak for å styrke konkurransen i bankmarkedet.
1 måned siden
Artikkelen belyser store forskjeller i boligrenter mellom ulike banker. NorDirekte leder an med markedets laveste rente, mens andre banker som KLP og Nybygger også har redusert sine renter. Markedseksperter påpeker at kunder kan spare betydelige summer ved å bytte til banker med lavere rente, selv om det krever en viss innsats å flytte betalinger. Banker som DNB og Bulder Bank forsikrer at de vil opprettholde konkurransedyktige vilkår, og mener konkurransen om kundene er sterk. Det understrekes at det er blitt enklere å bytte bank, og at potensielle besparelser kan være betydelige.
3 måneder siden
Det er uenighet om kundeutbytteordningen i sparebanker, en ordning som potensielt berører 1,3 millioner norske bankkunder. Sparebankutvalget har foreslått å fjerne kundeutbytte, noe som har ført til debatt. Simen Munter, direktør i Clinsj, hevder at bankene som tilbyr kundeutbytte, ikke har de mest fordelaktige lånebetingelsene. Simen Eilertsen, konserndirektør i Bulder, tilbakeviser dette og får støtte fra Renteradar, som mener kundene får gode betingelser i tillegg til utbytte. Munter står fast ved at kundeutbytte skaper forvirring og hindrer konkurranse, mens Renteradar mener bankene bør få fortsette med utbytteordningen, da de ikke finner signifikante renteforskjeller mellom banker med og uten kundeutbytte.
2 måneder siden
LO krever at finansminister Jens Stoltenberg evaluerer Norges Banks rentepolitikk. LO-økonom Roger Bjørnstad mener renten har vært for høy for lenge, og at Norges Bank overfokuserer på importert inflasjon. Han frykter sentralbanken vil gjenta feilen ved en potensiell handelskrig, hvor økte priser vil ramme norske husholdninger. Bjørnstad mener at å motvirke eksternt prissjokk med høyere rente vil forverre situasjonen.
1 måned siden
Artikkelen utforsker om det er gunstig å binde boliglånsrenten i dagens usikre økonomiske klima. Nordeas forbrukerøkonom anbefaler fastrente spesielt for førstegangskjøpere, barnefamilier med presset økonomi, og de som verdsetter stabilitet. Fastrente gir forutsigbarhet, men kan bli dyrere hvis rentene synker. For tiden tilbyr flere banker fastrente under flytende rente. Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim understreker viktigheten av å vurdere om man kan håndtere en boligrente på 6–7 prosent før man velger flytende rente, og råder folk til å sjekke tilbudene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!