Ny forskning viser en sterk sammenheng mellom mobbing i barndommen og voldsutsatthet som voksen. En studie avdekker at halvparten av mobbeutsatte opplever vold senere i livet.
En ny studie ledet av seniorforsker Ida Frugård Strøm ved NKVTS avdekker at halvparten av personer som ble mobbet i oppveksten, har opplevd vold som voksne. Studien fremhever at forskning på reviktimisering i stor grad har oversett effekten av mobbing i barndommen, da fokus ofte har vært på vold alene.
Forskere tror dette kan skyldes at mobbing og vold tradisjonelt er studert i separate felt. Mobbing kan på lengre sikt føre til vansker med sosiale relasjoner, psykiske helseproblemer, ensomhet og skam, noe som kan øke sårbarheten for ny vold.
Marit Lømo i Foreningen for voldsofre støtter teorien om økt sårbarhet. Forskerne understreker behovet for tidlig forebygging og tverrfaglig innsats for å forhindre gjentatt voldsutsatthet.
Ida Frugård Strøm
Marit Lømo
NKVTS
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress
Foreningen for voldsofre
VG
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Voldsforskere mener at Ingebrigtsen-saken kan gjøre det lettere for andre å stå frem om familievold. Saken har fått stor oppmerksomhet, og forskere understreker at det er viktig at en profilert person som Jakob Ingebrigtsen forteller om sine erfaringer. Kartlegginger viser at mange nordmenn utsettes for vold i nære relasjoner, men få anmelder forholdene. Forskning viser at familievold har store konsekvenser for både enkeltpersoner og samfunnet, og tidlig innsats er avgjørende. Hjelpetilbudet har mangler, særlig innen forebygging og tverrfaglig samarbeid.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker sammenhengen mellom det å være offer for vold og overgrep i barndommen, og senere utvikle kriminell atferd. Politiets statistikk viser at mange ungdommer som begår kriminalitet selv har opplevd traumer. Politiinspektør Espen Thunestvedt understreker viktigheten av å prioritere forebygging av vold i nære relasjoner og overgrep for å bryte denne onde sirkelen. Barnelege og traumeekspert Synne Øien Stensland bekrefter at traumer kan endre barns utvikling og atferd, og oppfordrer samfunnet til å ta ansvar for å hjelpe disse ungdommene. Artikkelen fremhever at det aldri er for sent å snu utviklingen, og at en enkeltperson kan gjøre en betydelig forskjell.
10 dager siden
Etter selvmordet til Peder Angel har over 800 personer delt sine historier om mobbing i VGs mobbeprotokoll. Mange forteller om fysisk og psykisk vold, utestengelse og manglende støtte fra voksne. Undersøkelsen viser at mobbing fører til senskader som angst, depresjon og sosial isolasjon. Psykologer understreker at mobbing kan gi store psykiske plager som kan vedvare i voksen alder. De oppfordrer ofre til å bryte stillheten, søke hjelp og gjenopprette tillit til andre. Det er viktig at voksne tar ansvar og at mobbing får konsekvenser for de som utfører den.
1 måned siden
Artikkelen bruker Ingebrigtsen-saken som utgangspunkt for å belyse psykisk vold mot barn og barns overlevelsesstrategier i utrygge hjem. Den understreker barns avhengighet av sine omsorgspersoner og hvordan vedvarende stress og utrygghet kan ha alvorlige konsekvenser for deres utvikling. Artikkelen viser til forskning som indikerer at en betydelig andel barn i Norge opplever psykisk vold fra foreldre, og argumenterer for at åpenhet rundt slike erfaringer er viktig for å hjelpe andre og fremme forebygging.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Hanne Stenvaag, leder for et krisesenter i Tromsø, som hjelper voldsutsatte. Hun fremhever at vold i hjemmet er tabubelagt, og at mange ofre venter lenge med å søke hjelp. Artikkelen belyser også Partnerdrapskommisjonen, ledet av professor Lena Bendiksen, som gransker partnerdrap for å forebygge fremtidige hendelser. Stenvaag kritiserer den langsomme saksbehandlingen i norske domstoler og etterlyser mer ressurser for å beskytte ofrene og begrense voldsutøveres handlinger. Hun viser til at en tredjedel av de som bor på krisesenter har levd med vold i over fem år, og understreker behovet for mer forebygging.
7 dager siden
En studie fra NTNU, ledet av Lars og Tove Wichstrøm, viser at ungdom som opplever foreldrenes stress, negativitet eller fiendtlighet, har økt risiko for selvskading. Studien har fulgt 759 barn fra fireårsalderen til ungdomstiden, og benyttet blant annet intervjuer med dukker for å kartlegge barnas opplevelse av foreldrene. Selvskading defineres som bevisst skade uten dødsønske, hvor kutting er den vanligste formen. Studien viser at jenter skader seg selv fem ganger oftere enn gutter, noe som kan skyldes hormonelle og psykologiske faktorer. Forskerne understreker viktigheten av at foreldre blir bevisste på eget stress og møter ungdom med nysgjerrighet fremfor sinne ved mistanke om selvskading. Økningen i selvskading blant unge kan delvis forklares med påvirkning fra sosiale medier og blogger, som har gjort selvskading mer kjent som en mestringsstrategi for psykisk smerte.
3 måneder siden
En ny svensk studie fra Universitetet i Lund viser at 63 prosent av de som er dømt for voldtekt i Sverige har innvandrerbakgrunn. Studien, som omfatter over 4000 personer dømt for voldtekt eller forsøk på voldtekt i perioden 2000-2020, indikerer at personer som har innvandret til Sverige etter fylte 15 år har en betydelig høyere risiko for å bli dømt for voldtekt. Forskerne mener at overrepresentasjonen ikke kan forklares med sosioøkonomiske faktorer alene, men at kulturelle forskjeller spiller en viktig rolle. De peker på forskjeller i synet på kvinners klesstil og sosiale interaksjoner som mulige årsaker. Studien etterlyser en nasjonal plan og mer utdanning om svenske lover og kultur for nyankomne.
3 måneder siden
En ny svensk studie undersøker sammenhengen mellom innvandring og voldskriminalitet i svenske kommuner. Studien finner ingen klar sammenheng mellom andelen innvandrere og antall anmeldte voldsforbrytelser. Forskere ved fem svenske universiteter har undersøkt 40 kommuner med høy og lav voldskriminalitet, og funnet at innbyggernes utdanningsnivå og sysselsetting er mer avgjørende faktorer. Studien omfatter ikke asylsøkere eller andregenerasjons innvandrere. Forskerne mener at innstramming av innvandringspolitikken ikke er en effektiv måte å redusere kriminalitet på, og etterlyser mer forskning på de underliggende årsakene til kriminalitet, som sosiale dynamikker og økonomiske utfordringer.
3 måneder siden
En ny svensk studie fra fem universiteter har undersøkt sammenhengen mellom innvandring og voldskriminalitet i 40 kommuner. Studien analyserte kommuner med høyest og lavest økning i voldsforbrytelser mellom 2000 og 2020, og sammenholdt dette med andelen innvandrere. Resultatene viser at det er liten eller ingen kobling mellom andelen innvandrere og antall anmeldte voldsforbrytelser. Studien konkluderer med at faktorer som utdanningsnivå og sysselsetting har større betydning. Det er viktig å merke seg at studien ikke inkluderer asylsøkere eller andregenerasjons innvandrere.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mobbetallene i Norge holder seg på samme nivå som i fjor, men det er store forskjeller mellom fylkene. Mens noen fylker opplever en økning i mobbing, har Begby skole i Fredrikstad redusert mobbingen betydelig. Elevene ved Begby skole mener det gode klassemiljøet og at alle kjenner alle er årsaken til nedgangen. Skolen fokuserer på tidlig inngripen og dokumentasjon av saker. I Tromsø har mobbingen økt, og kommunen inviterer elever og foreldre til å bidra for å finne årsaken. Elverum har også opplevd en kraftig økning i mobbing, og skolesjefen sier de tar situasjonen alvorlig.