Artikkelen omhandler holdbarhetsmerking av kosmetikk og hudpleieprodukter. Produkter med holdbarhet under 30 måneder skal merkes med timeglass-symbol og utløpsdato, eller 'Best før'.
Produkter med lengre holdbarhet merkes med et krukke-symbol som angir holdbarhet etter åpning. Mattilsynet krever at merkingen er på norsk.
Forbrukerrådet kritiserer merkingen for å være forvirrende og lite intuitiv for forbrukerne, og mener at mange produkter kastes unødvendig da de kan være brukbare etter utløpsdato. Dette fører til produktsvinn og er ikke bærekraftig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Rema 1000 får kritikk for sine nye elektroniske prisetiketter. Forbrukerrådet mener skriften er for liten, spesielt på enhetsprisen.
2 dager siden
En kokk og en ernæringsekspert kritiserer Q-meierienes nye proteinmelk. De mener produktet er unødvendig prosessert og villedende.
23 dager siden
MDG ønsker å innføre merking av europeiske varer i norske butikker, etter modell fra Canada og Danmark, for å gjøre det lettere for forbrukerne å velge europeisk. FrP støtter forslaget delvis, men advarer mot økt byråkrati. Dagligvarekjedene påpeker at de allerede følger gjeldende regler for opprinnelsesmerking. En økonomiprofessor mener tiltaket er lite gjennomtenkt og vil ha liten effekt. Merkeordningen er ment å omfatte flere bransjer, inkludert dagligvare, kleskjeder, parfymerier og elektronikk.
2 måneder siden
Fra 1. november 2025 blir det forbudt å selge flere hudpleieprodukter som inneholder retinol i Norge, grunnet nye EU-regler. Forbudet omfatter produkter med høye konsentrasjoner av retinol, og det innføres krav om merking av produkter som inneholder vitamin A. Mattilsynet anbefaler forbrukere å være oppmerksomme på innholdslistene, da andre retinoider fortsatt er tillatt. En hudlege advarer mot den økende bruken av retinol blant barn og unge, og understreker at gravide og personer med sensitiv hud bør være forsiktige. Årsaken til forbudet er bekymring for at det totale inntaket av vitamin A fra kosmetikk nærmer seg et nivå som kan være skadelig.
13 dager siden
Artikkelen tar for seg nordmenns høye forbruk og de negative miljøkonsekvensene dette medfører, og påpeker at Norge allerede har brukt opp sin andel av jordens ressurser for 2025. Den kritiserer hvordan industrien bidrar til overforbruk gjennom rask produktutskifting og villedende markedsføring, som grønnvasking. Artikkelen understreker behovet for bedre forbrukerbeskyttelse og reguleringer, samtidig som den fremhever viktigheten av å belønne bærekraftige valg. Den gir også konkrete tips til hvordan nordmenn kan redusere sitt forbruk og spare penger, som å kjøpe brukt og redusere matsvinn.
3 dager siden
En ny solkrem fra Sophie Elises merke Glöd hevder å kunne øke solfaktoren ved flere påføringer. Dette møter sterk kritikk fra eksperter og Kreftforeningen.
4 måneder siden
En rekke matvarer har forsvunnet fra norske butikkhyller i 2024, inkludert varianter av Grandiosa, Pepsi og Freia Firkløver. Q-meierienes klimamelk, et forsøk på å redusere klimautslipp ved bruk av metanhemmere i kufôret, ble trukket tilbake etter kort tid på grunn av manglende etterspørsel og konspirasjonsteorier. Dagligvareekspert Odd Gisholt kritiserer det norske markedets overdrevne nyhetstrang, med faste lanseringsvinduer flere ganger i året. De fleste nylanseringer varer ikke mer enn tre år, og forbrukerne ender opp med å betale for de mange produktlanseringene. Nyhetene fungerer også som reklame for klassiske produkter.
1 måned siden
Artikkelen advarer mot bruk av leppepomader som inneholder mineralske oljer som MOSH og MOAH, da disse kan være skadelige og potensielt kreftfremkallende. Legen Cecilie Johansen anbefaler å sjekke ingredienslisten og unngå produkter med stoffer som paraffinum liquidum og paraffin. Artikkelen fremhever også at en stor andel kosmetikk inneholder parabener, som er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Forbrukerrådet har tidligere påpekt at mange leppepomader kan inneholde skadelige stoffer, og oppfordrer forbrukere til å være oppmerksomme på innholdet i kosmetikk.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
2 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.