Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anmeldte Haldenreaktoren til Økokrim etter funn av avvik og manipulasjon av forskningsresultater i kommersielle prosjekter. Anmeldelsen omhandlet eksperimenter utført i hovedsak på 1990- og 2000-tallet.
Økokrim har nå henlagt saken på grunn av foreldelse. Institutt for Energiteknikk (IFE) drev kjernefysisk forskning ved Haldenreaktoren, inkludert eksperimenter for utenlandske kunder.
Ifølge DSAs anmeldelse ble forskningsresultatene i kommersielle prosjekter manipulert. Økokrim begrunner henleggelsen med at de anmeldte forholdene ligger mange år tilbake i tid, og at tidsforløpet taler mot å åpne etterforskning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Økokrim har henlagt saken om forskningsjuks ved Institutt for Energiteknikk (IFE) i Halden. IFE ble anmeldt av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) for å ha manipulert forskningsresultater fra Haldenreaktoren. Økokrim begrunner henleggelsen med at saken er foreldet, da forholdene ligger tilbake til 1990- og 2000-tallet. DSA mener det økonomiske var hovedmotivet for jukset. IFE anmeldte selv forholdet i 2020, men denne anmeldelsen ble også henlagt i påvente av direktoratets vurdering. Saken ble anmeldt etter en tilsynsrapport som avdekket seks avvik.
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har gjennomført tilsyn ved atomreaktoren i Halden etter funn av materialslitasje i et lager for brukt brensel. DSA melder om en alvorlig situasjon og brudd på flere regelverk. Institutt for energiteknikk (IFE), som drifter reaktoren, setter i gang en hendelsesutredning for å finne årsaken til at slitasjen ikke ble oppdaget tidligere. DSA vil vurdere videre oppfølging etter at tilsynsrapporten er ferdigstilt, og har bedt IFE om å vurdere tiltak for å styrke sikkerheten.
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avdekket flere regelbrudd ved Haldenreaktoren etter et tilsyn i januar, som ble iverksatt etter funn av materialslitasje i et lager for brukt brensel. DSA uttrykker bekymring over situasjonen og påpeker brudd på flere regelverk og konsesjonskrav. Institutt for energiteknikk (IFE), som drifter reaktoren, setter i gang en utredning for å finne årsaken til at slitasjen ikke ble oppdaget tidligere, og DSA vil vurdere videre oppfølging og tiltak for å styrke sikkerheten ved anlegget.
1 måned siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avdekket ni avvik ved Haldenreaktoren etter et tilsyn tidligere i år, som ble iverksatt etter bekymringer om materialslitasje i et lager for brukt brensel. Avvikene inkluderer manglende varsling fra Institutt for energiteknikk (IFE) om funn, uforsvarlig lagring og mangelfulle sikkerhetsrapporter. DSA påla IFE i 2018 å utbedre lagringsforholdene, men tilsynet avdekket manglende fremdrift. IFE understreker at situasjonen ikke utgjør noen fare for mennesker eller miljø, og at de følger opp avvikene.
2 måneder siden
Et tilsyn avdekker økt fare for radioaktive utslipp ved atomanlegget i Halden, samt brudd på regler og krav. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) beskriver situasjonen som alvorlig, og viser til at anlegget er gammelt og nedslitt. Institutt for Energiteknikk (IFE) oppdaget i fjor løse bolter og materialsvakheter i et basseng der 1,6 tonn brukt brensel lagres. DSA startet tilsynet etter at IFE varslet om brukne bolter i nærheten av radioaktivt brensel i januar. Anlegget skal overføres til Norsk nukleær dekommisjonering (NND) i mars.
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avsluttet et tilsyn ved våtlageret ved IFE i Halden, etter å ha blitt varslet om en nyoppdaget situasjon. Tilsynet, som pågikk fra 21. januar til 13. februar, avdekket brudd på flere regelverk og krav i konsesjonen for atomanlegget. DSA beskriver situasjonen som alvorlig og vil ferdigstille en tilsynsrapport innen utgangen av februar. Tilsynet har observert IFEs oppfølging av funn av metallskader i våtlagerets strukturer.
3 måneder siden
Equinor har i flere år overdrevet mengden CO₂ de har lagret ved Sleipner-feltet. Selskapet har hevdet å lagre rundt én million tonn CO₂ årlig, men rapporter viser at de i snitt har lagret under halvparten av dette de siste elleve årene. De to siste årene har de kun lagret rundt 100.000 tonn. I tillegg har Equinor rapportert for høye tall til Miljødirektoratet fra 2017 til 2021. Equinor forklarer feilrapporteringen med en teknisk feil med måleutstyret. Selskapet beklager feilinformasjonen og sier de ikke skal drive med grønnvasking. Miljødirektoratet mener feilrapporteringen kan svekke tilliten til CO₂-lagring som klimatiltak.
26 dager siden
Tidligere Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen er tiltalt for grov korrupsjon og økonomisk utroskap. Økokrim mener han urettmessig har belastet Norsk Industri for 10,6 millioner kroner, blant annet gjennom fiktive fakturaer til jakt, fiske og sjøfly. Han skal også ha mottatt 1,9 millioner kroner fra en leverandør. To bekjente av Lier-Hansen er også tiltalt for å ha medvirket til utroskapen ved å ha sendt fiktive fakturaer til Norsk Industri. Interne granskninger i Norsk Industri fant ingen straffbare forhold, men Økokrim åpnet etterforskning etter medieomtale.
3 måneder siden
Tidligere direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, er siktet for grovt økonomisk utroskap etter å ha brukt over ti millioner kroner på jakt og fiske. En jaktkompis av Lier-Hansen er siktet for grovt bedrageri mot Norsk Industri, etter å ha fakturert for jakt på flere elg enn han hadde kvote til å felle. Fakturaene spesifiserte jakt på minst tre elg i 2020 og 2021, mens jaktkompisen kun hadde kvote for én elg per år. Økokrim undersøker saken, som også involverer fakturaer fra en svensk forretningsforbindelse. Lier-Hansen har ikke kommentert saken, men har tidligere sagt at alle utgifter ble godkjent av administrasjonen.
11 dager siden
Norsk Industri kritiseres for å ha inngått en hemmelig sluttavtale med sin tidligere direktør etter at det ble oppdaget at han hadde brukt millioner av kroner på blant annet hytter og jakt. Istedenfor å varsle Skatteetaten og politiet, ble det inngått en avtale om fratredelse. Skatteeksperter retter nå kritikk mot Norsk Industri for mulig skatteunndragelse, da de mener organisasjonen burde ha rapportert inn de økonomiske fordelene direktøren hadde mottatt. Norsk Industri avviser kritikken og hevder at sluttavtalen var en konsekvens av tillitsbrudd. Økokrim etterforsker saken, og den tidligere direktøren er tiltalt for grov økonomisk utroskap og grov korrupsjon.