Et tilsyn avdekker økt fare for radioaktive utslipp ved atomanlegget i Halden, samt brudd på regler og krav. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) beskriver situasjonen som alvorlig, og viser til at anlegget er gammelt og nedslitt.
Institutt for Energiteknikk (IFE) oppdaget i fjor løse bolter og materialsvakheter i et basseng der 1,6 tonn brukt brensel lagres. DSA startet tilsynet etter at IFE varslet om brukne bolter i nærheten av radioaktivt brensel i januar.
Anlegget skal overføres til Norsk nukleær dekommisjonering (NND) i mars.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har gjennomført tilsyn ved atomreaktoren i Halden etter funn av materialslitasje i et lager for brukt brensel. DSA melder om en alvorlig situasjon og brudd på flere regelverk. Institutt for energiteknikk (IFE), som drifter reaktoren, setter i gang en hendelsesutredning for å finne årsaken til at slitasjen ikke ble oppdaget tidligere. DSA vil vurdere videre oppfølging etter at tilsynsrapporten er ferdigstilt, og har bedt IFE om å vurdere tiltak for å styrke sikkerheten.
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avdekket flere regelbrudd ved Haldenreaktoren etter et tilsyn i januar, som ble iverksatt etter funn av materialslitasje i et lager for brukt brensel. DSA uttrykker bekymring over situasjonen og påpeker brudd på flere regelverk og konsesjonskrav. Institutt for energiteknikk (IFE), som drifter reaktoren, setter i gang en utredning for å finne årsaken til at slitasjen ikke ble oppdaget tidligere, og DSA vil vurdere videre oppfølging og tiltak for å styrke sikkerheten ved anlegget.
1 måned siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avdekket ni avvik ved Haldenreaktoren etter et tilsyn tidligere i år, som ble iverksatt etter bekymringer om materialslitasje i et lager for brukt brensel. Avvikene inkluderer manglende varsling fra Institutt for energiteknikk (IFE) om funn, uforsvarlig lagring og mangelfulle sikkerhetsrapporter. DSA påla IFE i 2018 å utbedre lagringsforholdene, men tilsynet avdekket manglende fremdrift. IFE understreker at situasjonen ikke utgjør noen fare for mennesker eller miljø, og at de følger opp avvikene.
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avsluttet et tilsyn ved våtlageret ved IFE i Halden, etter å ha blitt varslet om en nyoppdaget situasjon. Tilsynet, som pågikk fra 21. januar til 13. februar, avdekket brudd på flere regelverk og krav i konsesjonen for atomanlegget. DSA beskriver situasjonen som alvorlig og vil ferdigstille en tilsynsrapport innen utgangen av februar. Tilsynet har observert IFEs oppfølging av funn av metallskader i våtlagerets strukturer.
2 måneder siden
Bane Nor har stanset arbeidet med dobbeltsporutbyggingen i Stange etter å ha sluppet ut for mye uran og arsen. Utslippene av uran var nesten tre ganger høyere enn tillatt, og også arsenutslippene overskred grenseverdiene. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) overvåker situasjonen, men anser ikke utslippene som en umiddelbar fare for drikkevann eller miljø. Arbeidet vil ikke gjenopptas før Bane Nor har dokumentert at utslippene ikke skader mennesker eller miljø.
6 dager siden
Et lager med rundt 1800 brannfarlige elbilbatterier står utendørs uten brannsikring i Spydeberg, Østfold, og politiet advarer om stor fare for alvorlig personskade. Bransjen mener dette er en varslet katastrofe, delvis på grunn av høye kostnader ved å ta ut og gjenvinne batteriene. Antallet vrakede elbiler øker kraftig, og det finnes allerede minst 2000 lagrede batterier rundt om i Norge. Norske Bilressurser og miljøstiftelsen Zero etterlyser raskere tiltak for å unngå miljø- og sikkerhetsrisiko. Hydrovolt, et stort gjenvinningsanlegg, har kapasitet, men får ikke nok batterier til behandling. Myndighetene jobber med nye krav og samarbeid for bedre batterihåndtering, mens politiet har siktet to bedrifter for forsøpling knyttet til batterilageret. Bransjen håper på en midlertidig panteløsning for å gjøre gjenvinning økonomisk mulig og unngå flere farlige batterilagre.
2 måneder siden
Bane Nor har stanset arbeidet med dobbeltsporutbyggingen i Stange etter å ha sluppet ut for mye uran og arsen. Utslippene av uran var nesten tre ganger høyere enn tillatt, og også arsenutslippene overskred grenseverdiene. Selskapet vet ikke hvor lenge anleggsområdet vil være stengt. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) overvåker situasjonen, men mener utslippene ikke utgjør en umiddelbar fare for drikkevann eller miljø. Bane Nor må dokumentere at videre arbeid ikke vil føre til skade på mennesker eller miljø før de kan fortsette.
3 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anmeldte Haldenreaktoren til Økokrim etter funn av avvik og manipulasjon av forskningsresultater i kommersielle prosjekter. Anmeldelsen omhandlet eksperimenter utført i hovedsak på 1990- og 2000-tallet. Økokrim har nå henlagt saken på grunn av foreldelse. Institutt for Energiteknikk (IFE) drev kjernefysisk forskning ved Haldenreaktoren, inkludert eksperimenter for utenlandske kunder. Ifølge DSAs anmeldelse ble forskningsresultatene i kommersielle prosjekter manipulert. Økokrim begrunner henleggelsen med at de anmeldte forholdene ligger mange år tilbake i tid, og at tidsforløpet taler mot å åpne etterforskning.
3 måneder siden
Rederiforbundet advarer om en alvorlig miljøtrussel fra en voksende russisk skyggeflåte av tankskip som opererer langs norskekysten. Skipene, ofte i dårlig stand og uten forsikring, utgjør en betydelig risiko for miljøet og sikkerheten til andre skip. Minst fem skip fra denne flåten har passert Nordkapp den siste måneden, inkludert tankskipet 'Sirius' som frakter diesel. Skyggeflåten, som nå utgjør 20 prosent av verdens tankskip, opererer ofte utenfor internasjonale kvalitets- og kontrollsystemer. Norges Rederiforbund krever at EU og Norge innfører sanksjoner, etter at USA har gjort det.
3 måneder siden
Styret i et sameie på Majorstuen er bekymret for oppussingsarbeid i en naboleilighet. De meldte saken til Plan- og bygningsetaten (PBE) etter å ha sett bilder av leiligheten på Finn.no, som viste at bærende vegger var fjernet. PBE anser situasjonen som alvorlig og potensielt farlig, og krever umiddelbar sikring av konstruksjonene. Eierne risikerer en bot på 100.000 kroner hvis de ikke etterkommer kravene. Eiernes representant hevder det hele er en misforståelse og at de har åpnet opp tidligere åpninger i veggene, og har sendt inn dokumentasjon til PBE. De er i dialog med både etaten og styret.