Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avdekket flere regelbrudd ved Haldenreaktoren etter et tilsyn i januar, som ble iverksatt etter funn av materialslitasje i et lager for brukt brensel.
DSA uttrykker bekymring over situasjonen og påpeker brudd på flere regelverk og konsesjonskrav.
Institutt for energiteknikk (IFE), som drifter reaktoren, setter i gang en utredning for å finne årsaken til at slitasjen ikke ble oppdaget tidligere, og DSA vil vurdere videre oppfølging og tiltak for å styrke sikkerheten ved anlegget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har gjennomført tilsyn ved atomreaktoren i Halden etter funn av materialslitasje i et lager for brukt brensel. DSA melder om en alvorlig situasjon og brudd på flere regelverk. Institutt for energiteknikk (IFE), som drifter reaktoren, setter i gang en hendelsesutredning for å finne årsaken til at slitasjen ikke ble oppdaget tidligere. DSA vil vurdere videre oppfølging etter at tilsynsrapporten er ferdigstilt, og har bedt IFE om å vurdere tiltak for å styrke sikkerheten.
1 måned siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avdekket ni avvik ved Haldenreaktoren etter et tilsyn tidligere i år, som ble iverksatt etter bekymringer om materialslitasje i et lager for brukt brensel. Avvikene inkluderer manglende varsling fra Institutt for energiteknikk (IFE) om funn, uforsvarlig lagring og mangelfulle sikkerhetsrapporter. DSA påla IFE i 2018 å utbedre lagringsforholdene, men tilsynet avdekket manglende fremdrift. IFE understreker at situasjonen ikke utgjør noen fare for mennesker eller miljø, og at de følger opp avvikene.
2 måneder siden
Et tilsyn avdekker økt fare for radioaktive utslipp ved atomanlegget i Halden, samt brudd på regler og krav. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) beskriver situasjonen som alvorlig, og viser til at anlegget er gammelt og nedslitt. Institutt for Energiteknikk (IFE) oppdaget i fjor løse bolter og materialsvakheter i et basseng der 1,6 tonn brukt brensel lagres. DSA startet tilsynet etter at IFE varslet om brukne bolter i nærheten av radioaktivt brensel i januar. Anlegget skal overføres til Norsk nukleær dekommisjonering (NND) i mars.
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avsluttet et tilsyn ved våtlageret ved IFE i Halden, etter å ha blitt varslet om en nyoppdaget situasjon. Tilsynet, som pågikk fra 21. januar til 13. februar, avdekket brudd på flere regelverk og krav i konsesjonen for atomanlegget. DSA beskriver situasjonen som alvorlig og vil ferdigstille en tilsynsrapport innen utgangen av februar. Tilsynet har observert IFEs oppfølging av funn av metallskader i våtlagerets strukturer.
6 dager siden
Statens jernbanetilsyn (SJT) gjennomførte i januar et omfattende tilsyn hos Bane NOR og flere jernbanevirksomheter for å kartlegge årsakene til togstansen 1. juledag, da togtrafikken i hele landet sto i 13 timer. Tilsynet konkluderer med at det ikke forelå brudd på regelverket, men gir en rekke anbefalinger til Bane NOR. Blant annet anbefales det at Bane NOR bør få bedre oversikt over kritiske sårbarheter i jernbanesystemet. Direktør i SJT, Erik Ø. Reiersøl-Johnsen, understreker viktigheten av at virksomhetene tar anbefalingene på alvor og vurderer nødvendige tiltak.
3 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anmeldte Haldenreaktoren til Økokrim etter funn av avvik og manipulasjon av forskningsresultater i kommersielle prosjekter. Anmeldelsen omhandlet eksperimenter utført i hovedsak på 1990- og 2000-tallet. Økokrim har nå henlagt saken på grunn av foreldelse. Institutt for Energiteknikk (IFE) drev kjernefysisk forskning ved Haldenreaktoren, inkludert eksperimenter for utenlandske kunder. Ifølge DSAs anmeldelse ble forskningsresultatene i kommersielle prosjekter manipulert. Økokrim begrunner henleggelsen med at de anmeldte forholdene ligger mange år tilbake i tid, og at tidsforløpet taler mot å åpne etterforskning.
4 måneder siden
Høyres Bård Ludvig Thorheim uttrykker bekymring for Norges beredskap mot sabotasje av kraftsystemet, og mener energiministeren har vært for passiv. Han viser til at Sverige har iverksatt tiltak som Norge mangler, som en beredskapsstyrke og gjennomgang av reservemateriell. NVE bekrefter avvik, men understreker at kraftforsyningen er robust grunnet desentralisert produksjon. Energidepartementet svarer at sikkerhet tas alvorlig, og at de har bedt NVE om å øke årvåkenheten. Thorheim mener nettselskapenes inntektsmodell ikke gir incentiv til å ha stort ekstramateriell, noe som kan være problematisk i en mer usikker verden.
3 måneder siden
Økokrim har henlagt saken om forskningsjuks ved Institutt for Energiteknikk (IFE) i Halden. IFE ble anmeldt av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) for å ha manipulert forskningsresultater fra Haldenreaktoren. Økokrim begrunner henleggelsen med at saken er foreldet, da forholdene ligger tilbake til 1990- og 2000-tallet. DSA mener det økonomiske var hovedmotivet for jukset. IFE anmeldte selv forholdet i 2020, men denne anmeldelsen ble også henlagt i påvente av direktoratets vurdering. Saken ble anmeldt etter en tilsynsrapport som avdekket seks avvik.
6 dager siden
Jernbanetilsynet har gjennomgått hendelsen med den omfattende togstansen 1. juledag, da all togtrafikk i Norge sto stille i nærmere 13 timer på grunn av problemer med et kommunikasjonssystem. Tilsynet har ikke funnet brudd på regelverket, men rapporten peker på flere områder med rom for betydelige forbedringer. Blant annet anbefales det at Bane Nor og Jernbanedirektoratet tydeliggjør sine roller ved håndtering av hendelser. Videre bør Bane Nor få bedre oversikt over kritiske sårbarheter i jernbanesystemet for å kunne forhindre langvarige stopp, sikre beredskap ved nødssituasjoner og raskere normalisere trafikken. Direktør Erik Ø. Reiersøl-Johnsen i Statens jernbanetilsyn understreker viktigheten av at virksomhetene tar anbefalingene på alvor og iverksetter nødvendige tiltak.
19 dager siden
Riksrevisjonen har undersøkt statlige husleieavtaler etter NSM-saken og avdekket at flere avtaler inneholder elementer som ligner på lån, noe som kan være grunnlovsstridig. De kritiserer Finansdepartementet for manglende regulering av investeringsleie, som kan føre til høye kostnader. Medietilsynet har også inngått en ulovlig låneavtale. Riksrevisjonen mener regelverket er uklart og oppfølgingen for dårlig, noe som åpner for at statlige virksomheter inngår avtaler som ikke er i tråd med regelverket.