Eksperter advarer sterkt mot et mulig forslag fra Donald Trump om å anerkjenne Russlands annektering av Krym. De mener en slik anerkjennelse kan få alvorlige konsekvenser for internasjonal rett og verdensfreden.
Eksperter uttrykker sterk bekymring for et mulig forslag fra Donald Trump om å anerkjenne Russlands annektering av Krym. De advarer om at dette kan undergrave den internasjonale orden som har forhindret militær erobring siden 1945, og mener det kan få katastrofale følger for verdensfreden.
Russland har signalisert at anerkjennelse av Krym og de fire regionene annektert i 2022 er avgjørende for en løsning med Ukraina. Ukraina fordømmer annekteringene som ulovlig landrøveri og avviser å anerkjenne dem.
Folkerettseksperter påpeker at traktater inngått under tvang er ugyldige og at en slik avtale kan utløse langvarige rettstvister. De frykter også at anerkjennelse av Krym kan skape en farlig presedens som Russland kan utnytte videre.
Michel Erpelding
Volodymyr Zelenskyj
Lauri Mälksoo
Phillips O’Brien
Elie Tenenbaum
Donald Trump
Putin
Max Planck-instituttet
Universitetet i Tartu
University of St Andrew’s
IFRI
FN
Krym
Ukraina
Tyskland
Estland
Kuwait
Irak
USA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 timer siden
Eksperter advarer sterkt mot å anerkjenne Russlands annektering av Krim-halvøya. De mener en slik avtale vil undergrave den internasjonale orden etablert etter andre verdenskrig.
4 dager siden
Trump-administrasjonens fredsforslag for Ukraina innebærer at USA vil anerkjenne Krym-halvøya som russisk territorium, noe som markerer et betydelig brudd med tidligere amerikansk utenrikspolitikk. Krym har vært okkupert av Russland siden 2014, men er internasjonalt anerkjent som ukrainsk territorium. Seniorforsker Marianne Riddervold beskriver forslaget som et paradigmeskifte som kan sette farlig presedens ved å legitimere maktovertakelse av territorium. Ukrainas president Zelenskyj avviser forslaget, og det er usikkert om USA vil kreve ukrainsk aksept. Forslaget står i sterk kontrast til tidligere amerikanske løfter om ikke å anerkjenne Russlands annektering. Ordføreren i Kyiv antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg territorium for fred, men dette er kontroversielt. En eventuell amerikansk anerkjennelse vil være en stor seier for Putin og kan påvirke internasjonale normer om suverenitet og maktbruk.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for at Trump og Putin skal forhandle om fred i Ukraina uten ukrainsk deltakelse. Det understrekes at Ukraina selv må definere fredsvilkårene, og en avtale uten dem kan oppfattes som en belønning for Russlands aggresjon. En fredsløsning på Putins premisser kan styrke Russlands tro på militærmakt og undergrave Ukrainas selvbestemmelse og Europas sikkerhet. Norge bør støtte Ukrainas rett til å bestemme over egen fremtid.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
2 måneder siden
Ukrainere i Norge uttrykker stor bekymring over signaler fra USA om Ukraina-krigen, spesielt uttalelser fra Trump om fredsforhandlinger med Putin og den nye forsvarsministerens syn på Nato-medlemskap. De frykter at Ukraina vil bli presset til å inngå ufordelaktige avtaler og at Russland ikke vil overholde dem. Den ukrainske foreningen i Norge understreker behovet for sikkerhetsgarantier fra USA, da de ikke stoler på Putin.
2 måneder siden
Donald Trump bekreftet nylig en samtale med Vladimir Putin om fredsforhandlinger, noe som har skapt bekymring blant norske politikere. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred, og advarer mot å belønne Putins aggresjon ved å forhandle uten Ukraina til stede. Guri Melby (V) mener Norge er mer utrygt som følge av utviklingen, og frykter at en seier for Putin vil oppmuntre til nye angrepskriger. Søreide forventer at dette blir et sentralt tema på sikkerhetskonferansen i München. Etterretningstjenesten advarer mot en fredsløsning på russiske premisser, da dette kan styrke Moskvas tro på militærmakt.
2 dager siden
Et forslag fra Donald Trump om å anerkjenne Krim som russisk i en fredsavtale vekker sterke reaksjoner. Tidligere svensk statsminister Carl Bildt kaller forslaget en skammelig innrømmelse.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelse om at Volodymyr Zelenskyj er en diktator har utløst kraftige reaksjoner fra forskere og eksperter, som frykter at dette kan markere begynnelsen på slutten for Nato. Uttalelsen reiser tvil om USAs vilje til å støtte sine allierte, og flere eksperter understreker at Europa ikke lenger kan stole fullt ut på amerikanske sikkerhetsgarantier. Det er bred enighet om at USA prioriterer andre områder, som Kina og Øst-Asia, og at Trump er villig til å tilsidesette internasjonalt samarbeid for å oppnå sine mål. Kritikere beskylder Trump for å gjenta russisk retorikk og forberede grunnen for russiske fordeler i Ukraina, noe som undergraver Natos troverdighet og samhold.