Høyre og Frp ønsker å endre Oljefondets mandat for å tillate investeringer i våpenindustrien, særlig europeiske selskap som har økt i verdi. Regjeringen avviser dette, og finansministeren understreker at de ikke vil politisere fondet.
Dette til tross for at Oljefondet har tapt betydelige verdier på grunn av uro i markedet.
Erna Solberg (H) har uttalt at det er ironisk at Norge investerer i F-35 fly, men at Oljefondet ikke kan investere i produsenten Lockheed Martin.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Høyre foreslår å endre Oljefondets etiske retningslinjer for å tillate investeringer i vestlige våpenprodusenter, som Lockheed Martin. Ine Eriksen Søreide argumenterer for at det er et paradoks at Norge kjøper våpen fra selskaper Oljefondet ikke kan investere i. Dagens retningslinjer hindrer fondet i å investere i selskaper som produserer våpen som bryter med humanitære prinsipper eller selger til visse land. Høyre mener at Oljefondets hovedmål er finansiell avkastning, og ser potensial i forsvarsindustrien. De understreker at investeringer kun skal skje dersom fondets vanlige prosesser tilsier det.
1 måned siden
Høyre og Frp ønsker å oppheve Oljefondets forbud mot å investere i våpenprodusenter, inkludert de som produserer atomvåpen. De mener Europa må styrke sin forsvarsevne, og at det er nødvendig å øke våpenproduksjonen. Erna Solberg (H) har uttalt at dagens forbud er ironisk, da Norge kjøper forsvarsmateriell fra selskaper Oljefondet ikke kan investere i. Frp påpeker dobbeltmoralen i at Norge handler våpen fra selskaper som Oljefondet er utelukket fra å investere i, og mener behovet for å styrke forsvarsevnen er større enn noen gang.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Forsvarsaksjer, spesielt Kongsberg Gruppen, har hatt betydelig vekst på grunn av økte forsvarsbudsjetter i Europa og internasjonal politisk usikkerhet. Robert Næss i Nordea påpeker at Kongsberg Gruppen nå er høyt priset. MP Pensjon, som har investert i Kongsberg Gruppen i over 20 år, har solgt over 80 prosent av sine aksjer, men eier fortsatt aksjer for over én milliard kroner. Salget skyldes behovet for å spre risiko. MP Pensjon investerer ikke i selskaper som produserer farlige våpen, og holder seg unna amerikanske våpenprodusenter. Det forventes at amerikanske forsvarsselskaper vil legge press på Trump for å endre retorikken rundt forsvarsbudsjetter, noe som kan påvirke europeiske forsvarsaksjer.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg ønsker å øke bevilgningene til Forsvaret ved å bruke mer oljepenger. Hun mener den nåværende forsvarsplanen er utilstrekkelig på grunn av den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen. Solberg vil prioritere økt våpenproduksjon, dronekapasitet og rekruttering av personell. Hun understreker at nasjonal sikkerhet må prioriteres, selv om det kan føre til økt inflasjon på kort sikt. Usikkerheten rundt USAs forpliktelser i NATO gjør det nødvendig for Norge å ta et større ansvar for egen sikkerhet.
4 måneder siden
Finanspolitikere fra flere partier ser et potensial i å utvikle finansbransjen som en vekstnæring i Norge, med særlig fokus på kapitalforvaltning knyttet til Oljefondet. Arbeiderpartiet ønsker å bygge en industri rundt kapitalforvaltning, inspirert av Singapores statlige investeringsfond. Det har blitt etterlyst en strategi for finansbransjen for å hindre utflagging av norske fond og nisjebanker. Høyre påpeker at Europa taper terreng mot USA i finanssektoren, og advarer om at Norge er i ferd med å sakke akterut. Flere aktører mener det er viktig å sikre gode rammevilkår for finansnæringen og vurdere å styrke NBIMs forvaltningsmiljø i Norge.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet bryter sitt løfte fra Hurdalsplattformen om å avvikle opprinnelsesgarantier for strøm, noe som skaper konflikt innad i regjeringen. Senterpartiet motsetter seg EUs fornybardirektiv som utvider ordningen, og mener den er en form for grønnvasking. Ordningen innebærer at strømkunder i andre land kan betale ekstra for å kjøpe «grønnheten» i norsk vannkraft, mens norske forbrukere og bedrifter indirekte overtar ansvaret for utslippene i Europa hvis de ikke betaler for slike garantier. Industriaktører er bekymret for at de må kjøpe garantier for å bevise at kraften de bruker er grønn, noe som kan svekke deres konkurranseevne. Regjeringen jobber nå med en løsning for å beskytte norsk industri mot disse kostnadene.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug krever innsyn i det statlige lånet på 1,5 milliarder kroner som batteriselskapet Morrow har mottatt. Frp reagerer på hemmeligholdet rundt lånet og mener regjeringen bør være forsiktig med å gi penger til batterifabrikker, og viser til Freyr som et eksempel. Stortinget stemte ned Frps forslag om å behandle saken i kontrollkomiteen. Morrow har nylig annonsert oppsigelser av 50-60 ansatte. Innovasjon Norge hevder lånet er gitt på markedsmessige betingelser, men vil ikke oppgi detaljer på grunn av taushetsplikt. Frp ønsker å skrote regjeringens satsing på grønn industri og redusere klimamålene.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Høyres strategiske endringer under Erna Solberg, med økt vekt på forsvar, EU-tilnærming og støtte til Ukraina. Solberg argumenterer for at Norge må være en del av EU for å ha innflytelse. Partiet tar avstand fra tidligere skandaler, spesielt aksjeskandalen knyttet til Solbergs ektemann, og fremmer forslaget om å fjerne formuesskatten. Til tross for disse grepene, utfordres Høyre til å skille seg tydeligere fra Arbeiderpartiet i en kommende valgkamp preget av personfokus og behov for klare politiske differensieringer.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse har foreslått å droppe Equinors grønne satsinger og heller bruke selskapet som en «melkeku» for det grønne skiftet, et forslag SV støtter. De store partiene som Høyre, Ap og Frp avviser imidlertid å detaljstyre selskapet og vil beholde Equinors grønne satsinger. MDG ønsker å fase ut hele oljenæringen, mens Rødt er uenig i å splitte opp Equinor, men vil at Equinor skal bidra mer til klimatiltak. Equinor har nylig nedjustert sine grønne mål, noe som reflekterer at kostnadene innen fornybar energi har steget. Staten eier 67 prosent av Equinor og har stor innflytelse, men ønsker ikke å detaljstyre selskapet.