Høyre foreslår å endre Oljefondets etiske retningslinjer for å tillate investeringer i vestlige våpenprodusenter, som Lockheed Martin. Ine Eriksen Søreide argumenterer for at det er et paradoks at Norge kjøper våpen fra selskaper Oljefondet ikke kan investere i.
Dagens retningslinjer hindrer fondet i å investere i selskaper som produserer våpen som bryter med humanitære prinsipper eller selger til visse land. Høyre mener at Oljefondets hovedmål er finansiell avkastning, og ser potensial i forsvarsindustrien.
De understreker at investeringer kun skal skje dersom fondets vanlige prosesser tilsier det.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Høyre og Frp ønsker å endre Oljefondets mandat for å tillate investeringer i våpenindustrien, særlig europeiske selskap som har økt i verdi. Regjeringen avviser dette, og finansministeren understreker at de ikke vil politisere fondet. Dette til tross for at Oljefondet har tapt betydelige verdier på grunn av uro i markedet. Erna Solberg (H) har uttalt at det er ironisk at Norge investerer i F-35 fly, men at Oljefondet ikke kan investere i produsenten Lockheed Martin.
1 måned siden
Høyre og Frp ønsker å oppheve Oljefondets forbud mot å investere i våpenprodusenter, inkludert de som produserer atomvåpen. De mener Europa må styrke sin forsvarsevne, og at det er nødvendig å øke våpenproduksjonen. Erna Solberg (H) har uttalt at dagens forbud er ironisk, da Norge kjøper forsvarsmateriell fra selskaper Oljefondet ikke kan investere i. Frp påpeker dobbeltmoralen i at Norge handler våpen fra selskaper som Oljefondet er utelukket fra å investere i, og mener behovet for å styrke forsvarsevnen er større enn noen gang.
2 måneder siden
Oljefondet har investeringer for 43,5 milliarder kroner i selskaper som er involvert i produksjon av atomvåpen, ifølge Ican. Organisasjonen mener dette er i strid med fondets egne retningslinjer, da fondet tidligere har ekskludert selskaper for tilsvarende virksomhet. Ican understreker at disse investeringene bidrar til produksjon av atomvåpen, og Nei til Atomvåpen mener det ikke finnes rom for gråsoner når det gjelder investeringer i slike våpen. Finansdepartementets Etikkråd vurderer løpende hvilke selskaper fondet ikke skal investere i.
1 måned siden
Høyre vil styrke våpenproduksjonen i Norge og Ukraina, og har lagt frem fem forslag for Stortinget. Partiet vil bevilge 10 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett for å øke produksjonskapasiteten hos norsk forsvarsindustri, spesielt hos Nammo og Kongsberg Gruppen. Høyre-leder Erna Solberg understreker at det er nødvendig å fremskynde investeringsbeslutninger for å møte behovet for opprustning.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør gå fra passiv kapitalforvaltning til aktiv verdiskaping gjennom et strategisk partnerskap med svenske Investor AB. Dette partnerskapet kan kombinere norsk kapital med svensk ekspertise for å utvikle globale ledere innen teknologi, helse og fornybar energi. Artikkelen foreslår at Norge kan ta en ledende rolle gjennom oppkjøp eller majoritetseierskap, og etablere et PE-fond for å investere i vekstselskaper. Dette vil markere et skifte til en offensiv investeringsmodell, og posisjonere Norge som en viktig aktør i den globale økonomien.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer politikernes planer om å øke våpenproduksjonen i Norge ved bruk av oljepenger, uten å prioritere ned andre sektorer. Den fremhever mangel på arbeidskraft og at eksisterende industri som Nammo og Kongsberg Gruppen, hemmes av kraftmangel og byråkrati. Kongsberg Gruppen hindres i utvidelse på grunn av miljøhensyn. Forfatteren argumenterer for at politikere bør fjerne hindringer for næringslivet, som krafttilgang og byråkrati, istedenfor å øke bruken av oljepenger, for å oppnå økt våpenproduksjon.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Norges passive forvaltning av Oljefondet og manglende satsing på fremtidig verdiskaping. Den hevder at Norge, til tross for å ha verdens største statlige investeringsfond, ikke har tatt nødvendige grep for å møte langsiktige utfordringer. Artikkelen argumenterer for at Norge må gå fra passiv forvaltning til aktiv verdiskaping gjennom strategiske investeringer i teknologi og bærekraft. Det foreslås å etablere et Private Equity-fond under Norges Bank Investment Management (NBIM) med en kapitalbase på 340 milliarder USD, samt å ta Equinor av børs og slå det sammen med Ørsted og Statkraft for å skape en verdensledende aktør innen fornybar energi. Artikkelen foreslår også å kjøpe EQT for å få rask tilgang til en plattform for aktiv verdiskaping.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Oljefondet bør unngå investeringer i unoterte aksjer (Private Equity). Selv om Nicolai Tangen argumenterer for meravkastning og porteføljekonsentrasjon, er det lite empirisk grunnlag for å plassere pensjonsmidler i et investeringsunivers kjent for høye gebyrer og kreativ finansakrobatikk. PE gir en illusjon av stabil avkastning ved å unngå å rapportere midlertidige verdifall, og markedet er preget av høy konkurranse. PE har også en enda høyere eksponering mot teknologiselskaper enn det børsnoterte markedet. Artikkelen foreslår alternative måter for Oljefondet å oppnå diversifisering og høyere avkastning.
1 måned siden
Norsk forsvarsindustri og stortingspolitikere møttes for å diskutere hvordan beredskap og forsvarsevne kan styrkes. Forsvarsindustrien rapporterer om stor økning i etterspørselen, men mangler langsiktige kontrakter for å kunne investere. En undersøkelse viser at mangel på forutsigbarhet og finansiering er betydelige hindringer. Politikere fra Venstre og Høyre ønsker hurtigspor for anskaffelser og mener at dagens regelverk er foreldet. De understreker behovet for å rydde opp i systemet for å sikre raskere oppskalering av forsvarskapasiteten.