Høyre og Frp ønsker å oppheve Oljefondets forbud mot å investere i våpenprodusenter, inkludert de som produserer atomvåpen. De mener Europa må styrke sin forsvarsevne, og at det er nødvendig å øke våpenproduksjonen.
Erna Solberg (H) har uttalt at dagens forbud er ironisk, da Norge kjøper forsvarsmateriell fra selskaper Oljefondet ikke kan investere i.
Frp påpeker dobbeltmoralen i at Norge handler våpen fra selskaper som Oljefondet er utelukket fra å investere i, og mener behovet for å styrke forsvarsevnen er større enn noen gang.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Høyre og Frp ønsker å endre Oljefondets mandat for å tillate investeringer i våpenindustrien, særlig europeiske selskap som har økt i verdi. Regjeringen avviser dette, og finansministeren understreker at de ikke vil politisere fondet. Dette til tross for at Oljefondet har tapt betydelige verdier på grunn av uro i markedet. Erna Solberg (H) har uttalt at det er ironisk at Norge investerer i F-35 fly, men at Oljefondet ikke kan investere i produsenten Lockheed Martin.
3 måneder siden
Høyre foreslår å endre Oljefondets etiske retningslinjer for å tillate investeringer i vestlige våpenprodusenter, som Lockheed Martin. Ine Eriksen Søreide argumenterer for at det er et paradoks at Norge kjøper våpen fra selskaper Oljefondet ikke kan investere i. Dagens retningslinjer hindrer fondet i å investere i selskaper som produserer våpen som bryter med humanitære prinsipper eller selger til visse land. Høyre mener at Oljefondets hovedmål er finansiell avkastning, og ser potensial i forsvarsindustrien. De understreker at investeringer kun skal skje dersom fondets vanlige prosesser tilsier det.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg ønsker å øke bevilgningene til Forsvaret ved å bruke mer oljepenger. Hun mener den nåværende forsvarsplanen er utilstrekkelig på grunn av den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen. Solberg vil prioritere økt våpenproduksjon, dronekapasitet og rekruttering av personell. Hun understreker at nasjonal sikkerhet må prioriteres, selv om det kan føre til økt inflasjon på kort sikt. Usikkerheten rundt USAs forpliktelser i NATO gjør det nødvendig for Norge å ta et større ansvar for egen sikkerhet.
1 måned siden
Høyre vil styrke våpenproduksjonen i Norge og Ukraina, og har lagt frem fem forslag for Stortinget. Partiet vil bevilge 10 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett for å øke produksjonskapasiteten hos norsk forsvarsindustri, spesielt hos Nammo og Kongsberg Gruppen. Høyre-leder Erna Solberg understreker at det er nødvendig å fremskynde investeringsbeslutninger for å møte behovet for opprustning.
1 måned siden
FrP-leder Sylvi Listhaug etterlyser en betydelig opprustning av det norske forsvaret, fordi hun mener Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet. Bakgrunnen er usikkerhet rundt USAs engasjement og Russlands økende militære kapasitet. Listhaug foreslår å øke forsvarsbudsjettet til 3 prosent av BNP innen 2030, samt å fremskynde våpenproduksjonen. Hun kritiserer byråkratiske prosesser som hindrer rask gjennomføring av nødvendige forsvarsrelaterte prosjekter, og mener miljøhensyn må vike i visse tilfeller. Flere andre partiledere har også tatt til orde for økt støtte til Ukraina, og det diskuteres å hasteinnkalle Stortinget for å behandle saken.
1 måned siden
Flere partier på Stortinget tar til orde for å øke forsvarsbudsjettet, og åpner for å overskride Natos mål om 2 prosent av BNP, motivert av den sikkerhetspolitiske situasjonen og signaler fra USA om økt europeisk ansvar. Partiene vurderer å fremskynde langtidsplanen for Forsvaret og øke bevilgningene raskere. Det er bred enighet om å styrke forsvarsevnen, kampkraften og våpenproduksjonen. Uenighet finnes om USAs rolle; Rødt og SV ønsker tettere europeisk samarbeid, mens andre stoler på USAs forpliktelser gjennom NATO.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge må være tydelige, men også pragmatiske i sin tilnærming til Donald Trump. Hun understreker viktigheten av å konfrontere uakseptable uttalelser, spesielt om Ukraina, samtidig som hun påpeker behovet for å forklare USAs syn på handelsbalansen. Listhaug ønsker å styrke forsvaret raskere ved å kutte byråkrati og åpne for investeringer i våpenindustrien via Oljefondet. Hun ser behov for å øke forsvarsbudsjettet og mener det er viktig å investere i våpenindustrien fremover.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Forsvarsaksjer, spesielt Kongsberg Gruppen, har hatt betydelig vekst på grunn av økte forsvarsbudsjetter i Europa og internasjonal politisk usikkerhet. Robert Næss i Nordea påpeker at Kongsberg Gruppen nå er høyt priset. MP Pensjon, som har investert i Kongsberg Gruppen i over 20 år, har solgt over 80 prosent av sine aksjer, men eier fortsatt aksjer for over én milliard kroner. Salget skyldes behovet for å spre risiko. MP Pensjon investerer ikke i selskaper som produserer farlige våpen, og holder seg unna amerikanske våpenprodusenter. Det forventes at amerikanske forsvarsselskaper vil legge press på Trump for å endre retorikken rundt forsvarsbudsjetter, noe som kan påvirke europeiske forsvarsaksjer.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må handle raskt for å støtte Ukraina og styrke egen sikkerhet, særlig etter signaler fra USA om redusert engasjement i Europa. Den kritiserer passiviteten i norsk politikk, hvor statsministeren avviser sammenhengen mellom krigen og Norges økte inntekter, og flere partier har vage formuleringer om støtte til Ukraina. MDG og Venstre foreslår å øke støtten betraktelig, mens Tyskland vurderer tiltak for å øke forsvarsinvesteringene. Artikkelen fremhever at Norges rikdom kan ha ført til manglende forståelse for den alvorlige situasjonen.