Riksvei 7 gjennom Hallingdal er snart nedbetalt, men lokalpolitikere ønsker å forlenge bompengeinnkrevingen i fire nye år for å finansiere utbedring av veien videre. Veistrekningen mellom Sokna og Ørgenvika er nedbetalt fire år før tiden på grunn av høyere trafikk enn forventet.
Et flertall i kommunene i Hallingdal støtter forslaget, med begrunnelse i at veien er farlig og trenger utbedring. Fremskrittspartiet er sterkt imot og mener bommen må fjernes når veien er nedbetalt.
Saken skal behandles av Stortinget. Det er enighet om at veien trenger utbedring, men uenighet om finansieringsmetoden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Bompengeinnkrevingen på riksvei 7 gjennom Hallingdal opphører, fordi veistrekningen mellom Sokna og Ørgenvika er nedbetalt fire år før tiden. Lokalpolitikere ønsket å fortsette innkrevingen for å finansiere ytterligere veiforbedringer, men dette krever godkjenning fra Stortinget. Frp er fornøyd med at bommen fjernes, mens andre frykter forsinkelser i veiarbeidet. Bilister med AutoPASS betaler i dag 68,80 kroner for strekningen.
23 dager siden
Oslo vurderer å begrense bruken av Hammersborgtunnelen til kollektivtrafikk og nødetater når den gjenåpnes i 2027. Samferdselsbyråd Marit Vea (V) mener byen har klart seg fint uten biltrafikk gjennom sentrum etter at tunnelen ble stengt i 2024. Fremskrittspartiet er sterkt imot forslaget, og mener det vil ramme bilister, mens tidligere byrådsleder Raymond Johansen (Ap) støtter Venstres initiativ. Tunnelen er en del av Ring 1 og er stengt for ombygging for å sikre Regjeringskvartalet mot terror.
3 måneder siden
Et overskudd på 55 millioner kroner fra bompengeinnkreving i Fredrikstad fra 2019 til 2023 har skapt diskusjon om hvordan pengene skal brukes. Statens vegvesen bekrefter at midlene må brukes til investeringer i Fredrikstad. Flere politikere ønsker å bruke pengene til å nedbetale Kråkerøyforbindelsen, noe som kan føre til at bommene fjernes flere måneder tidligere enn planlagt. Det er også mulig å bruke pengene på andre veiprosjekter eller nye, mindre prosjekter. En koordineringsgruppe jobber nå med å finne ut av den videre saksgangen.
1 måned siden
Trollstigen kan bli stengt i en hel sesong på grunn av nødvendig rassikring etter flere steinras i fjor. Samferdselsutvalget i Møre og Romsdal vurderer to forslag for rassikring av veien, som vil koste mellom 247 og 305 millioner kroner. Ett alternativ er å stenge veien i en periode over tre sesonger, mens det andre er å stenge den helt i halvannen sesong. Reiselivsnæringen er bekymret for tap av inntekter og frykter at en hel sesong med stenging vil skade Trollstigens renommé. Politikerne skal også diskutere innføring av bompenger for å finansiere prosjektet.
5 dager siden
Fylkestinget i Møre og Romsdal har vedtatt å bruke bompenger til rassikring av turistvegen Trollstigen etter at den måtte stenge forrige sesong på grunn av rasfare. Stengingen skjedde etter at en stein raste ned og traff en bil, noe som førte til at veien ble stengt resten av sesongen og rammet det lokale reiselivet. Vedtaket ble fattet med 35 mot 12 stemmer og er en prinsippavklaring som nå skal sendes til Stortinget for endelig godkjenning. Enkelte politikere mener midlene heller bør komme fra fylkeskommunens rassikringsmidler eller at staten tar ansvaret, og peker på utfordringer med å få inn bompenger fra utenlandske turister. Reiselivsledere er positive til vedtaket og fremhever Trollstigens viktige rolle for både reiseliv og lokalsamfunn i regionen.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
1 måned siden
Oslo byråd for miljø og samferdsel ønsker å erstatte dagens bompengesystem med veiprising, hvor bilister betaler per kilometer. Byråden mener dette er mer rettferdig, da dagens system lar noen slippe bompenger grunnet bosted. Regjeringen har satt prosjektet på vent, noe byråden kritiserer. En seniorforsker i SINTEF støtter forslaget, og mener det vil være et godt verktøy for trafikkstyring og personvern. Kostnadene vil variere basert på biltype, kjøretidspunkt og lengde, slik at miljøvennlige kjøretøy og de som unngår rushtiden kan komme bedre ut.
27 dager siden
Stortinget krever at regjeringen griper inn for å redusere bompengebelastningen i Ryfast, hvor pendlere betaler opptil 8000 kroner i måneden. Transport- og kommunikasjonskomiteen har vedtatt å gjenoppta dialogen med garantistene for å finne tiltak som kan senke bompengene. Ryfylketunnelen, som er en del av Ryfast-prosjektet, har svært høye takster. En aksjonsgruppe krever at prisen reduseres betraktelig. Ordføreren i Strand uttrykker bekymring for at tiltakene ikke vil være tilstrekkelige uten økt statlig støtte. Saken skal behandles i Stortinget den 24. april.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å øke bøtesatsene for trafikkovertredelser, som mobilbruk og kjøring på rødt lys, til 10.450 kroner. Dette gjøres for å holde tritt med prisveksten. Tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale, som selv har fått fartsbot, har vært med på å øke satsene. Politiet er uenige og mener satsene er høye nok. En rapport fra Transportøkonomisk institutt viser at økte bøter har mindre effekt på trafikksikkerheten enn økt politikontroll. Statssekretær Tom Kalsås mener likevel at justering av bøtesatsene er nødvendig for å opprettholde den forebyggende effekten.
3 måneder siden
De borgerlige partiene er uenige om strømstøtte. Høyre vil beholde dagens ordning, mens Venstre vil fjerne den. KrF og Frp ønsker en makspris på strøm og full kompensasjon for priser over 50 øre per kWh. De vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten kan bli viktig i neste valg. Frps forslag koster 4,7 milliarder kroner ifølge deres alternative budsjett.